RESTORAN LU VINKOVCI – GASTRO OAZA KAKVE SE NI METROPOLE NE BI POSTIDJELE

U Vinkovcima je nedavno otvoren restoran Lu kao pravo osvježenje na domicilnoj gastro sceni prvenstveno zbog orijentacije ka fine dining kulinaristici i brižljivo, modernistički uređenog interijera koji skladno i spretno prati gastro priču.

Restoran je smješten u središtu grada, na vinkovačkom trgu bana Josipa Šokčevića, na kućnom broju 2., a posjet restoranu smo iskoristili osim za kušanje delicija koje spravljaju i za razgovor sa vlasnikom, Vatroslavom Luburićem. Obitelj Luburić se već stotinjak godina bavi ugostiteljstvom, točnije od 1927. godine. Te godine Drago Luburić izučio je konobarski zanat u vinkovačkoj željezničkoj restauraciji, a tamo je upoznao i svoju suprugu Magdalenu koja je izučavala kuharski zanat. Ugostiteljstvom su se nastavile baviti i sljedeće generacije Luburićevih, a Vatroslav se nakon dugogodišnjeg vođenja Excellent puba  odlučio i na otvaranje restorana koji će vinkovačku gastro ponudu podići na jedan viši nivo.

E pa krenimo od početka, od interijera. Sa trga na kojem se nalazi, Lu se praktički ne primjećuje i ništa ga ne diferencira od ostalih objekata, ali kada se zakorači unutra, kao da se ulazi u jednu drugu dimenziju pa tako možete imati dojam da se nalazite u Zagrebu ili bilo kojoj drugoj metropoli. Naravno, ni tu ništa nije prepušteno slučaju već je svaki detalj pomno razrađen, a uređenje interijera potpisuje dizajnerica Lana Ludvig, vlasnica tvrtke Ludvig & Ludvig koja iza sebe ima čitav niz uspješnih projekata, a dovoljno je spomenuti samo rekonstrukcije zagrebačke Tvornice kulture. Vatroslav nam otkriva i da je restoran nazvan Lu jer je riječ o dvama početnim slovima njegova, te Lanina prezimena.

Jedina poveznica sa domicilnim, vinkovačkim ambijentom su memorabilije koje svjedoče o dugogodišnjoj obiteljskoj ugostiteljskoj tradiciji. Osim što prostor lijepo i skladno vizualno izgleda mora se napomenuti i da odiše dobrom, pozitivnom domaćinskom atmosferom, tako da već nakon kratkog vremena na neki način postanete prisni s njim.

Ima podosta restorana u kojima se kuha i poslužuje sjajna hrana, ali isto i tako onih odlično uređenih gdje kvaliteta ponuđene hrane kaska za ambijentom. Druga situacija je čak gora od prve, jer u restorane se ide prvenstveno zbog hrane, iako bi u biti odlazak u restoran trebao biti jedan zaokružen doživljaj gdje se atmosfera, usluga i hrana skladno isprepliću i nadopunjuju. U Lu su sve tri najbitnije komponente uspješnog restorana na zavidnom nivou i skladnoj međusobnoj interakciji.

Što se osoblja tiče ono je također na vrhunskom nivou, a o posluženom jelu spremni su Vas detaljno informirati i odgovoriti na sve upite čak i kada nije prisutan chef. Ulogu chefa kuhinje od samog otvaranja restorana preuzela je višestruko nagrađivana kuharica Ana Marija Stanković. Dovoljno je samo spomenuti da je Ana Marija na prošlogodišnjim Danima hrvatskog kulinarstva osvojila tri zlatne medalje i titulu državne prvakinje, a ove godine je kao članica hrvatske reprezentacije sudjelovala i na najvećem svjetskom kulinarskom natjecanju – IKA olimpijadi u Stuttgartu gdje je osvojila brončanu medalju.

Što se samog jelovnika tiče, on je sastavljen gotovo minimalistički, s naglaskom na vrhunsku kvalitetu ponuđenoga, a ne na svaštarenje, s namjerom interpretacije domicilne kulinarske tradicije na jedan nov i originalan način. Pa tako u kategoriji hladnih predjela restoran Lu nudi kremu od slanutka, beef tartare, beef carpaccio i dimljenu paštetu od čvaraka.. U kategoriji toplih predjela u ponudi je smuđ na salati, okruglice od dimljene šunke i sočna govedina. Kada su glavna jela u pitanju nude vatreni burger, domaću dimljenu kobasicu, svinjski file, glazirana svinjska rebarca, pileći file u hrusti od badema, janjeći french rack, beefsteak, rumpsteak i filet smuđa. Na menuu imaju još i četiri vrste salata, kao i četiri vrste deserta, a najviše pažnje u toj kategoriji plijeni selekcija sireva (pomalo netipično jer takve selekcije uobičajeno spadaju pod hladna predjela) gdje su oni posluženi zajedno sa orašastim plodovima i bobičastim voćem.

Filet smuđa je upravo ono što sam kušao i bio ugodno iznenađen kako su harmonično sljubljeni smuđ sa beurre blanc umakom, kremastom palentom, salsom od rajčice i salatom od mahuna.

I time zaključujemo ovaj članak, iako bi on mogao biti i znatno duži jer restoran Lu jednostavno treba posjetiti i točka! Pretjerano čitanje može Vam izazvati samo neugodni osjećaj trpke čežnje. Osobni doživljaj posjeta ovom restoranu ne može kompenzirati nikakav, pa ni najdetaljniji, niti najnadahnutiji opis. To je vrsta restorana zbog kojeg će gastro nomadi s ciljem dolaziti u Vinkovce, a ne samo svraćati u prolazu. Stoga Vam toplo preporučujem da ga posjetite i sami!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *