Suncokret ruralnog turizma 2020. – Sunflower Award: pomoć ruralnom prostoru nikad nije bila važnija

Krenule online prijave za nacionalnu nagradu Suncokret ruralnog turizma. Uz stručnu komisiju ove godine prvi put glasa javnost

Turizam i agronomija pokretači su socijalnog i ekonomskog rasta i od iznimne važnosti za opstanak brojnih zajednica u svijetu pa je njihova sinergija ključna za razvoj i očuvanje radnih mjesta u teškim vremenima za gospodarstvo. Stoga su dvije UN organizacije – Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska turistička organizacija (UNWTO) potpisale Memorandum razumijevanja u cilju zajedničkog poticanja i razvoja ruralnog turizma.

U istom tjednu započela je osma nacionalna akcija Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2020., koja je ove godine dobila i engleski dodatak Sunflower Award i najavila međunarodni karakter projekta. Inicijator i organizator akcije Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, godinama se intenzivno i sustavno bavi poticanjem razvoja ruralnog turizma, podržavanjem i kreiranjem projekata u ruralnim prostorima, opstankom i razvojem hrvatskog sela.

„Nismo htjeli odustati ni u ovim izazovnim vremenima za gospodarstvo jer upravo sada, kada se suočavamo s globalnom krizom, turistička seljačka obiteljska gospodarstva i ruralno-turistički subjekti trebaju najveću podršku“, ističe Dijana Katica, predsjednica Udruge.

Prijave za nacionalnu nagradu Suncokret ruralnog turizma traju do 15. listopada. Kandidate prijavljuju jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice i slične organizacije,  zbog novonastale situacije isključivo putem web obrasca na internet stranici udruge. Prijave će se automatski objaviti na web stranici s fotografijama i opisom projekta pa će prvi puta od ove godine uz stručnu komisiju, kandidate ocjenjivati i javnost. 

„Kandidati u izboru mogu biti turistička seljačka gospodarstava, poduzetnici u ruralnom turizmu, projekti/nositelji pojedinih projekata, odnosno sadržaja sukladno natječajnoj dokumentaciji i Pravilniku koji su također objavljeni na našoj web stranici. Novim uvjetima prilagodili smo i nazive kategorija, ima ih sedam, a birat će se najbolja Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, Projekti – nositelji zaštićenih i marketinških oznaka i Vinski turizam koji će se i ove godine dodijeliti pod pokroviteljstvom Europske kulturne rute Iter Vitis“, pojašnjava Katica.

PR Lollipop komunikacije

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *