SVE JE SPREMNO ZA VINATLON – NOVU DIONIZIJEVSKU MANIFESTACIJU U VINSKOJ PRIJESTOLNICI BARANJE

Treći vikend u rujnu vinska prijestolnica Baranje postati će poprište Vinatlona – nove i originalne manifestacije koja slavi vino i užitak življenja. U sklopu Vinatlona kao „krovne manifestacije“ održati će se i čitav niz popratnih programa, pa krenimo redom…

Baranja je Majka vina, a Zmajevac nazivaju vinskom prijestolnicom Baranje zbog činjenice da se u mjestu koje broji nekoliko stotina stanovnika nalazi preko trideset vinskih podruma. Riječ je o gatorima – vinskim podrumima ukopanima u brdo kakve se može vidjeti samo u Baranji. Većina njih je locirana u dva surduka – katoličkom i reformatskom u kojima će se odvijati i većina aktivnosti vezana za ovogodišnje premijerno izdanje Vinatlona. Organizator manifestacije je Udruga vinogradara Baranje Zmajevac.

Sam Vinatlon starta u subotu, 18. rujna u 14.00h. Koncept je vrlo jednostavan; svaki Vinatlonac dobiva startni paket koji sadrži katalog vina, čašu, majicu, ruksak i 20 bonova za degustaciju + malo iznenađenje. (PRIJAVE: https://forms.gle/gsQrDVJHAtoXBVYB8)

Iako samo ime „Vinatlon“ sugerira da je riječ o natjecanju, to je samo uvjetno točno. Na Vinatlonu nije bitno tko će prvi obići sve gatore i potrošiti sve bonove. Nije bitno vrijeme i prvoplasirani ne dobivaju nikakve nagrade. Poanta Vinatlona je da se svi gatori obiđu i da se na svim lokacijama degustira vino bez pressinga, te da u konačnici svi sudionici odaberu onaj vinski podrum koji im pruža najbolju atmosferu i ono vino koje im najviše prija.

Pobjednici Vinatlona su svi oni koji iskoriste sve bonove za degustaciju. Vrijeme nije bitno jer Baranja i posebice Zmajevac su poznati po tome da je ondje vrijeme relativna kategorija. Tko nije „svratio“ u Baranju na nekoliko sati, a ostao do sljedećeg jutra taj kao da nikada nije niti bio u njoj…

Ipak, za one sa izraženijim natjecateljskim duhom, kojima nije dovoljno natjecati se sami sa sobom, već su im bitni i rezultat, vrijeme i nagrade tu je i Bačvatlon – utrka u guranju vinskih bačvi. Start je kod katoličke crkve na početku katoličkog surduka, a cilj je u vinariji Gerštmajer u ulici Šandora Petefija. Na Bačvatlonu može sudjelovati maksimalno deset ekipa sa po četiri člana. Nagrada za najbolje plasiranu ekipu je pozamašna – voucher za konzumaciju 5 litara vina u svakoj od vinarija sudionica Vinatlona koji se može iskoristiti u roku od godine dana.

Idealan motiv za višestruke uzastopne posjete Baranji – Majci vina. Guranje bačve uz strminu surduka nije lak zadatak, ali ni vinarstvo nije lak posao. Iako je vinarstvo elitna agrikulturna disciplina svi vinari će reći da vinograd traži slugu, a ne gospodara. Hommage toj „težačkoj“ dimenziji vinarenja je i ovaj Bačvatlon.

Prije pojave mehanizacije i modernih tehnika u vinarstvu ovaj posao je bio još teži, a svi oni koje zanima kako se nekad bralo i obrađivalo grožđe za vino mogu u subotu, 18. rujna u 13.00 sati nazočiti otvaranju zbirke tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta. Mjesto zbivanja je preko puta mjestu podizanja kotizacije za Vinatlon (Dom kulture, Maršala Tita 100).

To je posljednja warm up aktivnost prije samog Vinatlona (i Bačvatlona) koji počinju sat nakon otvaranja izložbe. U subotu, s početkom u 9.00h kao još jedna popratna warm up aktivnost Vinatlona održati će se Landranje baranjskom planinom – sjajan outdoor event koji je već imao nekoliko iteracija u različitim godišnjima dobima, a koji sudionike vodi po skrivenim zakutcima vinorodnog Banskog Brda, a koji osim samog hikinga, tj. rekreativne dimenzije ima i svoju edukativnu, te naravno hedonističku dimenziju.  (prijave na landranje.baranjom@gmail.com)

Sve je u Baranji u znaku trojstva, počevši od njenog fizičkog oblika koji asocira na trokut, preko etničke i religijske strukture njenih žitelja, do samih prirodnih terena koji uključuju močvare, ravnice i vinorodne brežuljke i specifične kulture blagovanja koja iz toga proizlazi, a koju karakterizira prvenstveno riba, divljač i vino, pa je logično da takav trijalni pristup ima i Landranje.

Landranje baranjskom planinom i izložba tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta subotnje su warm up aktivnosti Vinatlona, ali cijela priča započinje još ranije u petak. U 18.00h u vinariji Gerštmajer održati će se gastro show koji će voditi proslavljeni chef Tomica Đukić. (ograničen broj sudionika na 25 osoba). U petak Vas očekuje i Mala škola vina baranjskog vinogorja čijih je dosad održanih nekoliko tematskih radionica izazvalo veliki interes vinofila i naravno degustacije vina.

Kao što rekosmo sve je u Baranji u znaku trojstva, pa tako će i ovaj Vinatlon osim enogastronomske, te rekreativno edukativne imati zabavno glazbenu / umjetničku dimenziju. A kada je glazba u pitanju za svakoga ponešto, pa će tako tu biti i DJ Slamek i tamburaši i band koji svira širok spektar glazbe za zabave i nacionalne rock zvijezde. U Katoličkom surduku u subotu će svirati Fešta bend, a main stage će biti u reformatskom surduku gdje nastupa Slavonia bend, a headliner glazbenog dijela Vinatlona je Hladno vino širokoj publici poznatije pod imenom Hladno pivo, ali osim njih na 2 vinske ceste će biti još 4 mikrolokacija s glazbenim programom.

Svakih deset godina Hladno pivo nastupa u Baranji i pri tome na nekoliko dana mijenja ime u Hladno vino. Tako je bilo i 2011. na Surduk festu, a tako je i ove godine na premijernom izdanju Vinatlona. Ova promjena imena nema veze s podilaženjem publici, Hladno pivo kao beskompromisan punk rock band to niti ne zna činiti, već s činjenicom da Baranja i Zmajevac svakog posjetitelja asimiliraju na način da ih uvuku u magičan svijet vinorodnih brežuljaka, surduka i gatora u kojima dozrijevaju najljepša vina.

Uvjerite se i sami! Odvojite treći vikend u rujnu za Vinatlon, posjetite Zmajevac, prepustite se vinskoj čaroliji i postanite dijelom živuće vinske mistike. Jer kako stara pjesma kaže: „U Baranji je svatko dobrodošao, u Baranji nitko nije loše prošao…“

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *