PRVI “IDEŠ I PIJEŠ” U KAPTOLU – ULTIMATIVNI EVENT KOJI SKLADNO SPAJA OUTDOOR REKREACIJU I HEDONISTIČKE ENOGASTRONOMSKE UŽITKE

Vinariju Kaptol posjetili smo koncem srpnja i uvjerili se da se radi o jednoj sjajnoj vinskoj priči koja također ima i veliki turistički potencijal koji će biti oživotvoren u godinama koje tek dolaze.  Tada smo dobili i ekskluzivnu informaciju da je u pripremi i prvi wine & walk u Kaptolu i naravno odlučili da je to manifestacija koja se mora posjetiti, unatoč tome što je prvi vikend u rujnu uistinu bio vrlo gust s eventima, uostalom kao i cijeli mjesec.

Đakovački craft beer fest pohodili smo samo prvi dan, a državno prvenstvo u kuhanju fiš paprikaša u Belom Manastiru na kojem je sudjelovalo dvadeset odabranih majstora kotlića od kojih  se sa fišijade u Nardu na kojoj sam bio dio ocjenjivačke komisije plasiralo čak sedam ili više od trećine sudionika ove godine smo preskočili.

Baranjski wine & walk bio je ishodište ideje za održavanje eventa. Ekipa iz Kaptola je kontaktirala ekipu iz TZ Baranje s upitom da li bi imali nešto protiv da se wine & walk napravi i u Kaptolu. Naravno da nisu imali ništa protiv jer i za baranjski wine & walk ekipa iz TZ Baranje je dobila inspiraciju posjetivši istarski wine & walk, a riječ je o konceptu koji u svijetu postoji već godinama. Hrvatska kao mala zemlja ima čak 66 vinogorja i bilo bi dobro kada bi svako vinogorje imalo svoj wine & walk.

Ova kaptolska varijanta wine & walka nije puki copy paste onog baranjskog što sugerira i naziv Ideš i piješ. Generalni koncept je naravno isti, ali postoje brojni organizacijski detalji koji Ideš i piješ čine drugačijim. Sudionici su bili podijeljeni u četiri grupe koje su u razmaku od pola sata kretali na vinski hiking iz različitih kafića. U središtu Kaptola nalazi se križanje cesta sa dva semafora i na svakom od ćoškova tog križanja nalazi se jedan caffe bar. Svaka grupa je imala svoj kafić, a u startnom paketu se nalazio čak i bon za degustaciju jednog pića. Većina je odabrala jutarnju kavu, ali bilo je i onih koji su prije svih tih silnih degustacija vina odlučili popiti i pivo. Za svakoga ponešto, sukladno osobnim preferencijama.

Tijekom same vinske šetnje na svoje oči sam vidio okorjele pivopije koji su se na Ideš i piješ prijavili samo zbog znatiželje kako postaju vinofili, jer je dosada jedino vino s kojim su se susretali ono u pravilu najjeftinije za pol pol i/ili bambus. Tako da se može reći da je Ideš & piješ i manifestacija koja mijenja preferencije, a osim hedonističke ima i edukativnu dimenziju. Još jedna specifičnost ovog wine & walka je činjenica da je svaka grupa imala svog domaćina i vodiča, unatoč tome što su svi sudionici dobili kartu sa trasom kretanja i hedonističkim punktovima u digitalnom i fizičkom obliku i unatoč tome što je sama ruta bila dobro obilježena i putokazima.

Naš vodič, vodič prve grupe je bio Miho iz destilerije Castrum. Da nije domaćin/vodič samo na papiru uvjerili smo se odmah u startu kada smo pristigli u Kaptol. Vidjevši automobil osječkih tablica kako baulja po Kaptolu tražeći parking odmah nam je mahao i uputio nas na mjesto gdje komotno možemo parkirati. Startni paket nam predaje Kristina Rupert, zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk, sjedamo u caffe bar Vrba i primjećujemo Josipa Lukačevića Luxa, vlasnika turističke agencije Thrillseeker kako silazi sa quada i pozdravlja nas dok na leđima nosi „paket za prvu pomoć“ #nezaboRAVNASLAVONIJA koji uključuje naravno rakiju i suhomesnate proizvode kojih nije nedostajalo niti na Ideš i piješ, iako je sve bilo naravno primarno u znaku vina. A prva hedonistička točka na našoj „vinskoj odiseji“ bila je vinarija Kaptol gdje su nas dočekale Barbara Ljevar i enologinja Anita Matijević. Nabrajanjem ovih imena i subjekata koje predstavljaju došli smo praktično do osnivačke skupštine udruge Čaš’ca koja je organizator ovog eventa.

Nakon degustacije sjajne graševine u vinariji Kaptol krećemo ka sjeveru poljskim putem paralelnim sa cestom prema Doljanovcima, a na rubu mjesta bila je smještena točka Veleučilišta u Požegi koje ima i studijski program vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo gdje sam kušao njihov „Vražjak“ – kupažu pinota bijelog i muškata žutog. Nastavljamo dalje ka punktu vinarije Pavlović iz Velike i produžujemo do punkta vinarije Soldo iz Vetova. Put nas vodi do vinarije Perak iz Kutjeva koja se smjestila u skrivenom kutku sa jezercetom, a wine walkere su pjesmom pozdravile i cure na tamburi.

Nastavljamo put i prolazimo pored još jednog znatno većeg jezera i dolazimo do dvostruke točke na kojoj su se mogli kušati vina i pjenušci obitelji Josipović iz Bekteža, a koja je ujedno poslužila i kao gastro točka na kojoj je požeški Funky food pripremao „čobanac 22. stoljeća“, njihovu street food verziju čobanca u pecivu, sa sjeckanom svježom paprikom. Sjajna kalorijska regeneracija na pola hedonističke vinske ture.

Vinarija Bartolović pristigle je pozdravila s pićem dobrodošlice – graševinom, a zatim je slijedio čitav niz drugih vina; od pinota sivog do pinota crnoga, a na koncu se krug zatvorio opet s graševinom, ovog puta s izbornom berbom prosušenih bobica. Nakon tolikih vina trebalo je s nečim presjeći, a organizatori su se odlučili za rakiju. Kušali smo rakiju od marelice požeške destilerije Šimić koju sam i osobno posjetio prošle godine, a potom i rakiju od jabuka, dunje…

Nastavljamo dalje prema punktu kojeg su dijelili obiteljska poljoprivredna gospodarstva Štefka i Mikić. Riječ je o malim vinarima koji proizvode vino za vlastite potrebe i velikim vinogradarima koji većinu svoga grožđa prodaju drugim vinarijama. Osim vina proizvode i rakije, a ponuda suhomesnatih delicija na njihovim štandovima stvarno je bila impresivna. Na OPG-u Štefka kušali smo i mladi mošt. Nastavljamo dalje i zaustavljamo se na punktu vinarije Perić iz Velike.

Atmosfera je već dobrano uzavrela. Naš vodič Miho poziva nas da krenemo ka zadnjoj točki u njegovoj destileriji u samom Kaptolu, a tamo nas dočekuje natpis Let the party beGIN! Kušam i gin u kombinaciji s tonikom, kao i čisti gin. Brzo dolazim do zaključka da je čisti bolji i da ga je šteta miješati s ičim, baš kao i vrhunsko vino. Tura od oko sedam sati kao da je prošla za sat vremena, a party se nastavio na trgu u Kaptolu sa živom svirkom koja je startala u 19.00h, taman otprilike kada se vraćala zadnja grupa vinskih šetača. Sve u svemu jedan sjajan vinski event. Hvala organizatorima i vidimo se dogodine!!!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *