VINSKA BICIKLIJADA U OKOLICI VIROVITICE – WINE NOT?

Virovitičko – podravska županija kao vinski kraj? Hmm… većina ljudi ipak nema tu percepciju. I u krivu su!

Domicilna turistička zajednica odlučila je tu percepciju promijeniti, odnosno široj publici kroz niz manifestacija koji se događaju iz tjedna u tjedan pokazati da se u VPŽ u vinima podjednako može uživati kao primjerice u Baranji ili Kutjevu. Slavonija i Podravina wine not? naziv je vinskog mjeseca virovitičke županije. Prvi event je bio sljubljivanje vina i slastica Sandre Jadek koji smo nažalost propustili jer se isti dan odvijao i Ideš & piješ u Kaptolu.

Sljedeći vikend bio je rezerviran za vinsku biciklijadu i to naravno nismo propustili. Wine & bike koncept globalno vrlo je popularan, a kod nas je „najdublje korijenje“ pustio u Erdutu. Ako OBŽ ima svoj vinski mjesec i svoj wine & bike tour, zašto ne bi isto imala i VPŽ? Ok, OBŽ ima dva vinogorja više no VPŽ, ali vinogorja Virovitica i Orahovica – Slatina po malo čemu se razlikuju od đakovačkog vinogorja ili vinogorja Feričanci koje se nalazi tik uz Orahovicu. Dunav je posebna priča, pa stoga Baranju i Erdut ovoga puta nećemo niti spominjati.

Start vinske biciklijade je bio u Golom Brdu, prigradskom naselju Virovitice smještenom nekih pet kilometara zapadno od središta grada poznatog po sijasetu kružnih tokova koji se nižu jedan za drugim kroz koje smo prolazili da bismo došli do starta biciklijade. Mjesto okupljanja je bio mjesni dom. Vozeći podravskom magistralom do Virovitice bili smo pomalo u grču hoćemo li stići na vrijeme.

Stigli smo nekih dvadesetak minuta prije 10.00h kada je po planu i programu vožnja trebala krenuti, preuzeli startne pakete u kojima je između ostaloga bila i kabanica koja nam na sreću nije trebala. Vrijeme je bilo predivno. Pravo bablje ljeto. Odmah smo se upoznali s organizatorima, popili s njima kavu, a Katarina Đurđević svojom neposrednošću iskazala se kao prava domaćica eventa.

Pričekali  smo ostale bicikliste da dođu i da se spreme i krenuli u vinsku avanturu na dva kotača. Prva točka stajanja je bila vinarija Dvojak koja se nalazi u Podgorju. Virovitičko Podgorje nalazi se otprilike na pola puta između Golog Brda i samog grada i ne treba ga miješati sa kutjevačkim Podgorjem – selom i istoimenim vinogradarskim položajem na kojem rastu sjajne graševine. Još uvijek mi je u sjećanju duboko otisnut dana kada sam imao priliku na festivalu graševine u Kutjevu 2017. godine kušati šampionsko vino festivala – graševinu Podgorje Vlade Krauthakera.

No vratimo se mi virovitičkom Podgorju i vinariji Dvojak. Prvo fenomenalan doček, odličan vidik na grad, pa zatim podjednako zanimljiv obilazak vinarije uz prigodnu priču. Nakon svega dva kilometra bicikliranja dočekao nas je Franjo Dvojak sa ekipom. Liker od ribizle kao aperitiv i bogati doručak. Za svakog ponešto. Razbila se i prva čaša. Nitko nikome nije zamjerio. Franjo Dvojak osim što pravi sjajna vina ima i zanimljivu vinsku priču. Kroz njegov vinski podrum i kušaonicu gdje se nalaze brojna umjetnička djela prvo je vodio žensku ekipu, a potom mušku. Ako Vas zanima zašto posjetite njegov podrum.

Nastavljamo dalje prema selu Sveti Đurađ. Pred mjesnim domom dočekuje nas kulturno – umjetničko društvo Virovitica sa pjesmom, a domaćini – lokalna udruga vinogradara naravno sa vinima i lokalnim delicijama. U vožnji koja je trajala svega petnaestak minuta nismo uspjeli spržiti niti dio kalorija koje smo unijeli na bogatom doručku u vinariji Dvojak, a već pred nama nove delicije. Uz čašu vina izležavamo se na travi i uživamo u nastupu folkloraša. Produžujemo dalje ka Rezovcu i prvom odvojku ulice Rezovački vinogradi na kojem se nalazi Tomo boutique winery – nova vinarija koja svoja vina na tržište plasira pod etiketom Apolitico.

Tomislav Tolušić u društvu Ivane Nemet dočekuje nas pred vinarijom i započinjemo potom obilazak i degustaciju. Ne treba ni spomenuti da cijeli objekt izgleda impresivno i pravi je užitak samo obići ga. Vina koja smo kušali dodatnu upotpunjuju taj pozitivan dojam. Uz vina koja su već na tržištu imali smo priliku premijerno kušati i Čarugu – crni cuvée koji tek treba izaći na tržište. Nakon ručka uz tamburaše sjedamo na stražnju terasu, prilazi nam vlasnik vinarije i entuzijastično pokazuje na uzoranu strminu na kojoj se sada nalazi samo stari bunar, a na kojoj će uskoro niknuti novi nasadi.

Nakon cijelog dana provedenog u Virovitici i okolici ne želimo se vratiti kućama. Odlučili smo prenoćiti na Križnici, u Dravskoj iži; objektu koji bi da se nalazi istočnije, bliže Dunavu vrlo vjerojatno nosio naziv čarde. Hvatamo zadnju skelu za Križnicu i kao pasionirani ljubitelji Drave uživamo u činjenici da smo gotovo sa svih strana okruženi Dravom. Svega nekoliko dana nakon našeg boravka na Križnici UNESCO je proglasio riječni krajolik Mure, Drave i Dunava prvim pentalateralnim rezervatom biosfere na svijetu. Pravi raj na zemlji i idealno mjesto za regeneraciju nakon (u hedonističkom smislu) naporne vinske biciklijade.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *