ODRŽANO ČETVRTO IZDANJE VALPOVO CRAFT BEER FESTA UZ HLADNO PIVO I PREGRŠT SJAJNIH PIVA

written by Mario Jukić, photo by Studio Anita/TZ Valpovo

Tjedan dana nakon drugog izdanja đakovačkog festivala craft piva održano je i četvrto izdanje Valpovo craft beer festa. Pivski rujan u Slavoniji započeo je opako prvim vikendom u mjesecu, a priča se protegnula i na drugi vikend rujna.

Poprište događanja je bio valpovački dvorac Prandau – Normann. Sjajna kulisa za pivski festival koja me podsjetila na daruvarski Dan nezavisnosti. Sam festival je okupio osam pivovara i band Hladno pivo kao glazbenu poslasticu večeri.

Ima li bolje glazbene kulise za pivski festival od Hladnog piva? Treba napomenuti i to da im je ovo posljednji nastup pod ovim imenom. Za one koji još ne znaju u subotu, 18. rujna nastupaju na prvom Vinatlonu koji se održava u Zmajevcu – vinskoj prijestolnici Baranje  mijenjaju ime u Hladno vino! Tko ne vjeruje neka dođe u Zmajevac i uvjeri se sam. Osim toga nije im prvi puta. I prije deset godina su prilikom nastupa na Surduk festu u Kneževim Vinogradima na 2 dana prekrižili pivo i imenu i ubacili vino. No vratimo se mi valpovačkom festivalu craft piva.

U gradu se osjećao hype kakav se dugo nije osjetio. Koncert Hladnog piva i festival piva, 2 u 1! Za one koji ne znaju i Valpovo ima dugu pivarsku tradiciju. Valpovačka pivska priča je započela još 1723. godine kada je grof Antun Petar Prandau znajući da se u osječkoj Tvrđi nalazi veliki broj vojnika iz Češke i Bavarske u kojima je i tada bila razvijena kultura ispijanja piva na mjestu neposredno uz vlastelinski dvorac, na kojem se danas nalazi Kulturni centar Matija Petar Katančić izgradio pivovaru. Prvi majstor pivar je bio Johann Fehr, a valpovačka pivovara je u kontinuitetu radila nekih 150 godina.

Prvo malo o izlagačima. Spomenimo u uvodu valpovačko „Dost dobro pivo“ koje potpisuje prekaljeni homebrewer Mladen Matanović, zatim tu je bila i pivovara „Dark horse“ iz valpovačkog prigradskog naselja Ladimirevci. U posljednje vrijeme su sveprisutni na lokalnim eventima i pravi je gušt naići na njihov štand kako na koncertu Giuliana, tako i na Slama land art festivalu, Forest art festivalu ili pak na valpovačkom festivalu craft piva.

Iz Osijeka su došle pivovare Mali div i Legionar, iz Donjeg Miholjca Pixel brewery, iz Sičica Bošnjak beer & gin, a od slavonskih snaga tu je bila i đakovačka pivovara Black hat do čijeg smo štanda prvo došli kako bismo popili njihov sjajan blonde ale i black IPA-u i prisjetili se nedavno održanog festivala u Đakovu čije je drugo izdanje bilo odlično kao i prvo, prošlogodišnje, a to je pak meni osobno bio najbolji pivski događaj prošle godine. Da ovaj festival ne bi imao isključivo slavonski predznak pobrinula se zagrebačka pivovara Medvedgrad.

Osim piva i glazbe festival je obilovao i sportskim sadržajima. Započeo je valpovačkom craft pivskom miljom. Riječ je o utrci na kojoj se kako i samo ime sugerira mora pretrčati milju i popiti tri različite vrste piva, a svako novo pivo ima veći postotak alkohola.

U ovoj disciplini briljirao je Roko Horak iz Osijeka, viceprvak je bio Damir Markota iz Valpova, a trećeplasirani je bio Bernard Merčep također iz Valpova. Prije nastupa Hladnog piva održano je i natjecanje u eksiranju piva i to posebno u muškoj te ženskoj kategoriji. Najbrži „ekser“ je bio Josip Mandić iz Valpova, a najbrža „ekserica“ Danijela Prelčec Kozma.

I na kraju što reći nego sve pohvale organizatorima – gradu Valpovu i lokalnoj turističkoj zajednici na organizaciji ovog eventa koji je domaćoj publici ponudio pregršt različitih pivskih stilova i okusa i istinski razveselio sve prave pivopije. S nestrpljenjem iščekujemo i peto, jubilarno izdanje Valpovo craft beer festa.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *