VINSKIM MARATONOM U ORAHOVICI ZAKLJUČEN VINSKI MJESEC VPŽ – SLAVONIJA & PODRAVINA WINE NOT?

Wine & Run u Orahovici zaključio je Vinski mjesec Virovitičko – podravske županije koji se odvijao pod mottom „Slavonija & Podravina wine not?“. I ako je netko dosad imao dileme da li VPŽ ima eno turističke potencijale sada definitivno više nema nikakve dvojbe. Ovaj event u Orahovici bok je uz bok sa baranjskim wine & walkom, a vinska biciklijada na kojoj smo sudjelovali dva tjedna ranije sa erdutskim wine & bikeom.

Orahovica je jedno od onih mjesta koja razbijaju mit o „Ravnoj Slavoniji“. Virovitičko – podravska županija ima tri grada; dva ravničarska – Viroviticu i Slatinu i jedan brdski grad – Orahovicu. Južni obod zapadnog dijela županije naslanja se na vinorodnu Bilogoru, a južni obod istočnog dijela županije na Papuk. I sama katastarska općina Orahovica dijeli se na manji sjeverni ravničarski dio i veći južni brdski dio koji debelo zadire u park prirode Papuk.

Od Orahovice vodi put i prema Kutjevu, istočnim obodom parka prirode – to je jedan od tri puta kojima se može doći od sjeverne strane Papuka na južnu. Ostala dva puta koja Papuk presijecaju na pola su Voćin – Novo Zvečevo – Vučjak Kamenski na zapadnom obodu Papuka i Slatinski Drenovac – Velika koji ide središtem Papuka, presijecajući ga na istočni i zapadni dio.

Na pola te ruta Orahovica – Kutjevo, na prijevoju Međa nalazi se vidikovac s kojeg se pruža fantastičan pogled na manastir i podravske ravnice. S druge strane se nalazi planinarski put koji vodi do vrha Kapavac i istoimenog vidikovca. Put se dalje račva i njime se može doći i do orahovačkog jezera koje se nalazi u prigradskom naselju Duzluk.

Na jezeru je bio i start naše vinske odiseje koju su organizatori nazvali Wine & run ili vinski maraton, a najbolji opis bi bio wine & walk jer je koncept vrlo sličan kao istoimeni event koji se već godinama radi u Istri i Baranji ili kao Ideš & piješ koji je ove godine po prvi puta održan u Kaptolu.

Nakon preuzimanja startnog paketa koji uključuje ruksak, čašu s nosačem, kabanicu i pola litre vode napravili smo đir po jezeru diveći se čistoći i prozirnosti vode. Riječ je o umjetnom jezeru koje ima status kupališta, a zapravo je hibrid jezera i bazena jer je sve uređeno, izbetonirano… Za razliku od bazena napaja se pravom vodom iz izvora, a ne gradskom vodom iz vodovoda. Sam ambijent jezera je predivan; gusta gorska šuma svuda okolo i jezero u udolini. Zbog te vizualne kulise niti beton ne narušava prirodnost.

Ekipa se skupila, obavljeno je zajedničko fotografiranje, obratio se i gradonačelnik koji će nam se pridružiti i na samoj ruti najavivši nove velike turističko – infrastrukturalne projekte za koje su već odobrena sredstava iz EU fondova i nakon tog uvodnog dijela sve je bilo spremno za Wine & run. Na koncu ipak nitko nije trčao; šteta je kroz sve ono što nam je bilo ponuđeno proći prebrzo.

Sjedamo u autobus i nakon kraće vožnje sa jezera stižemo na Jezerce – vinogradarski lokalitet PP Orahovice na kojem stasa grožđe za njihov Silvanac zeleni. Po tom vinu PP Orahovica najpoznatije je u Hrvatskoj, a i šire. Njihov Silvanac zeleni osvojio je svojedobno i prvu nagradu u kategoriji bijelih vina na kineskom sajmu vina „Interwine“, te se izvozi i na kinesko tržište, kao i odličja na londonskom Decanteru.

Upravo je to bilo prvo vino koje smo kušali. Silvanac zeleni linije Martin Albus iz 2020. godine koji je na ovogodišnjem Decanteru osvojio brončanu medalju. Za one koji ne znaju Martin Albus  linija je vina u kojoj se osim silvanca nalaze i sauvignon, pinot sivi i frankovka. Martin i Albus pak su vinogradarski mikro lokaliteti koji nose imena po osobama zaslužnima za razvoj vinogradarstva u Orahovici. Martin Nagy je koncem 19. stoljeća dao izgraditi vinski podrum koji se i danas koristi, a Albus je bio lokalni vinogradar i veleposjednik. Na položaju Martin stasaju silvanac i frankovka, a na položaju Albus sauvignon i pinot sivi.

Sve to i još mnoštvo toga ispričala nam je Ivana Nemet – moderatorica svih evenata u sklopu vinskog mjeseca Virovitičko – podravske županije i svojedobno glavna enologinja PP Orahovice, a odnedavno ravnateljica novog Tehnološko – inovacijskog centra u Virovitici. Poljoprivredno poduzeće Orahovica pravi je kombinat, te osim vinogradarstva i vinarstva bave se i ratarstvom, stočarstvom, voćarstvom i ribnjačarstvom.

Pa smo tako između ostaloga kušali i sjajne kanapee sa dimljenim šaranom „Panona Mare“. Cijelu atmosferu su podigli i tamburaši i konjske zaprege, stoga je bila pomalo nadrealna scena kada su se wine walkeri sa jezerca spustili na glavnu cestu, iza njih konjska zaprega sa tamburašima, a iza nje policijski automobil koji je osiguravao povorku.

Naša sljedeća hedonistička točka je bila vinarija Patkoš koja je okružena vinogradima i ima veliku prostranu sjenicu koja je bez problema mogla primiti sve vinske hodače. Kušali smo njihova i bijela i crna vina i nastavili prema punktu OPG-u Jović gdje nas je Stanko Jović dočekao sa harmonikom i raspjevanim pajdašima. Sve nas je oduševio njihov rajnski rizling.

Sljedeća točka su bila „Iskrena vina Matković“, gdje nas je dočekala okrjepa i „vitamini“ u kruha/masti/paprike formatu. Kušali smo njihov cabernet franc i frankovku i potom napravili đir po vinskom podrumu. Nastavljamo dalje i opet stižemo do polazišne točke na jezeru gdje nas je dočekao Krešimir Kostelac sa svojim vinima od kupine i višnje, a potom je napravio i prezentaciju svojih gineva. Onaj posljednji, sa šljokicama pravi je hit, osobito među ženskom populacijom. Sjedamo na šator postavljen na jezeru i uživamo u smiraju dana koji se spušta na jezero i pogledu na jato šarana na rašljama koji su se lagano pripremali uz vatru.

Od Jezerca do jezera – prava hedonistička tura koja svakog vinoljupca i gurmana čini sretnim. Ovim eventom završio je Vinski mjesec VPŽ. Nakon „odrađenog“ ovog eventa i vinske biciklijade u Virovitici dva tjedna ranije moram zaključiti da je ovo manifestacija koja se ne propušta.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *