RAPSODIJA SLATKIH DELICIJA SANDRE JADEK U SUHOPOLJSKOM DVORCU JANKOVIĆ

Sandra Jadek najbolja je slastičarka Hrvatske, a prošle godine na kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu osvojila je i titulu viceprvakinje svijeta. Slastičarstvo je Sandrin posao i poziv. Dugi niz godina uspješno vodi vlastito poduzeće za proizvodnju slastica. I to ne u Zagrebu ili na nekoj od priobalnih destinacija, već u Slatini, simpatičnom gradiću u Virovitičko – podravskoj županiji lociranom na južnom rubu podravske nizine.

Slatina je poznata kao dom prvog hrvatskog pjenušca – Slatinskog bisera i mjesto rođenja maestra Milka Kelemena, ali Slatina je i grad gdje nastaju ponajbolje slastice u Hrvatskoj, pa se iz milja ovo mjesto naziva i Slat(k)ina, za što je zaslužna naravno Sandra Jadek. U subotu, 4. prosinca Sandra je svoje slatke delicije predstavila u obližnjem Suhopolju.

Suhopolje je općinsko središte udaljeno od Slatine dvadesetak kilometara, a od županijskog središta Virovitice desetak kilometara. U Suhopolju se nalazi i dvorac Janković koji je bio i poprište eventa na kojem je Sandra okupljenim uzvanicima predstavila svoje uratke.

Dvorac Janković temeljito je obnovljen prošle godine i postao je centar za posjetitelje, te se u njemu danas nalaze smještajni kapaciteti, 5D kino, restoran, multimedijske prostorije, konferencijska dvorana, itd. Ispred dvorca Janković nalazi se i prostrani perivoj sa šetnicom na kojem se tijekom našeg dolaska odvijao Advent u Suhopolju.

U općini Suhopolje, u naselju Cabuna nalazi se još jedan dvorac koji također nosi ime po plemenitaškoj obitelji Janković, a koji će uskoro biti obnovljen i time će biti zaokružen kompleksan proces obnove svih dvoraca u Virovitičko – podravskoj županiji. Dosada je osim suhopoljskog dvorca obnovljena kurija Janković u Kapela Dvoru koja funkcionira kao heritage hotel i dvorac Pejačević u Virovitici u kojem je smješten gradski muzej. Osim Suhopolja i Cabune u općini Suhopolje nalazi se još dvadesetak sela sa zvučnim nazivima kao što su Pivnica Slavonska, Rodin Potok ili pak Borova, Bukova, Dvorska, Gvozdanska…

No vratimo se mi suhopoljskom dvorcu Janković i delicijama Sandre Jadek. Njihova suradnja traje od kolovoza ove godine kada je Sandra  za njih osmislila „Slatku grofovsku priču“ – slijed od četiri premium slastice koje se mogu kušati samo u dvorcu u Suhopolju. To su Tart Elemira pl. Jankovića (prhko tijesto/slastičarska krema/aromatizirana piškota/krema od mascarponea i desertnog vina/sezonsko voće), Grofovska čarolija (prhko tijesto od lješnjakovog brašna/karamelizirana jabuka/bavarska krema sa sirom/staklena glazura), Choux au Craquelin „Terezija“ (kuhano tijesto/craquelin tijesto/krema od pistacije/coulis od maline) i Ilkin slatki prutić (prhko tijesto od bučinog brašna/čokoladni mousse/coulis od višnje/ganache od tamne čokolade). Ne zvuči li to savršeno? Spomenimo i to da u dvorcu Janković postoji i jedna posebna prostorija namijenjena za uživanje u ovim slasticama, te da je cijena svake od ovih vrhunskih slastica samo dvadeset kuna!

No Sandra, agilna kakva već i jest nije stala samo na tim poslasticama, već je osmislila čitav niz novih slastica koje bi mogli oplemeniti u bliskoj budućnosti slatku ponudu dvorca Janković i prezentirala ih okupljenim uzvanicima na subotnjem predstavljanju. Bila ih je milina vidjeti poslagane na prezentacijskom stolu i prava grehota uzeti ih i narušiti vizualni sklad. Ali nakon podužeg razgledanja uslijedila je ipak i degustacija. Slastice koje su bile prezentirane još nemaju imena, pa ćemo samo navesti njihove sastojke.

Prva slastica – biskvit od lješnjaka, créme brulée od mandarine, speculaas mousse, hrskave praline, druga slastica – biskvit od kokosa, krema od avokada i kokosa, mousse od tamne čokolade, treća slastica – streusel od lješnjaka, mousse od sečuanskog papra, slatki pesto od bosiljka i limete, četvrta slastica – biskvit od badema i kruške, žele od kruške i limete, mousse diplomat, bademov streusel, peta slastica – breton biskvit od lješnjaka, créme brulée od cvijeta naranče, mousse od sira, gorki žele od naranče, šesta slastica – pannacotta od mente i bijele čokolade, žele od jagode, prhko tijesto, sedma slastica – choux, krema od kave i sira mascarpone, čokoladna krema, praline od lješnjaka, ganache, osma slastica – biskvit od badema i višnje, žele od višnje i amaretta, krema od tonke, deveta slastica – prhko tijesto, medovik, krema od kestena, mousse od pečene buče, deseta slastica – biskvit od lješnjaka, mousse od bučinog ulja, žele od noje, pjena od tamne čokolade, glazura sa bučinim sjemenkama. Prava rapsodija slatkih okusa!

Ono što je bitno napomenuti da te slastice iako bogate sastojcima vrlo lako „sjedaju“ na želudac, nisu agresivno zasitne i previše slatke. Kraljevske slastice u grofovskom dvorcu u kojima je premijerno uživalo dvadesetak uzvanika. A među njima su bili i župan Igor Andrović, food bloggerica Andrea Krivak Geeketa, vlasnica obrta za promociju gastronomije IĐ Gastprom Ivona Đukić, chef kuhinje restorana Citadela Igor Vlatković, chef kuhinje restorana Lipov Hlad, predsjednik udruge kuhara i slastičara Osječko baranjske županije i član hrvatske kulinarske reprezentacije Ivan Đukić… Razgovor sa Sandrom Jadek moderirala je Sanja Sudar, direktorica centra za posjetitelje „Dvorac Janković“.

Osim slastica uzvanici su mogli uživati i u „slanim“ kanepeima, te ginevima Mountain creek koji dolaze iz orahovačke destilerije Kostelac. Sve u svemu jedna slatka večer za pamćenje.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *