DESTILERIJA APUŠKA – POVRATAK KORIJENIMA

Destilerija Apuška iz Slavonskog Broda novo je ime na hrvatskoj „rakijaškoj“ sceni iako njihova priča ima tradiciju dugu stotinjak godina. Iza ove priče stoje Ira Panthy i njezin otac Siniša.

Destilerija se nalazu u brodskoj ulici dr. Vladka Mačeka, na kućnom broju 45b. Zakoračivši u destileriju koja se praktički nalazi u širem centru grada osjećao sam se kao da sam zakoračio vremeplovom u neka davno prošla vremena. Cijeli kompleks odiše duhom K.uK. monarhije i duhom starog Broda na Savi.

„Čitav ovaj kompleks koji vidite je bio nacionaliziran. Nakon dugotrajne i iscrpne borbe sa administracijom posjed je vraćen u obiteljsko vlasništvo. To je obiteljska kuća moga djede Bele pl. Panthya koji je u Hrvatsku kao mladi stručnjak agronom došao 1916. godine iz Slovačke po nalogu Carske uprave. Prvo je bio angažiran na ribnjacima u Pakračkoj Poljani, a potom dolazi u Slavonski Brod kako bi oformio brodske ribnjake. Naime na potezu od današnje sportske dvorane Vijuš do kupališta Poloj na Savi  nekoć su bili ribnjaci, a Bela, tj. Apuška je bio njihov upravitelj. Priča o nekadašnjim brodskim ribnjacima malo je poznata i samim žiteljima Slavonskog Broda. Oni su bili aktivni do 1945. godine, a tada je tamo nastala deponija. Iste godine i djedina kuća je bila nacionalizirana “ govori nam Siniša Panthy.

U prijevodu sa „austrougarskog“ Apuška znači tatica, jer „apa“ na mađarskom znači tata, a „uška“ je slovački sufiks kojim se tvore umanjenice. Ribnjičarstvo je bilo Apuškin kruh, a prava ljubav mu je bilo vinogradarstvo i voćarstvo. 1929. godine Bela dolazi u Slavonski Broda, a 1932. godine u Brodskom vinogorju gradi ljetnikovac okružen vinogradima i voćnjacima, te započinje obiteljsku proizvodnju vina i rakija.

Nakon obilaska buduće ljetne vanjske kušaonice i pogona u podrumu obreli smo se u stambenoj kući iz 1904. godine koja je puna memorabilija. Bela je tu kuću kupio i adaptirao i ona je uglavnom ostala onakva kakva je bila prije stotinjak godina, sa minimalnim modernističkim intervencijama. Obitelj posjeduje i originalni projekt kuće.

Jedna potpuno autentična priča i jedna građanska kuća koja može služiti i kao muzej. Iako je kuća zajedno sa cijelim kompleksom bila nacionalizirana, obitelj je uživala stanarsko pravo i to je glavni razlog što je ona ostala izvorna. Sjajna kulisa za kušanje rakija.

Upečatljiva je i ambalaža njihovih rakija. Boce od 0,7, 0,5 i 0,1 l izgledaju kao boce za medikamente, minimalistički dizajn bojom etikete daje do znanja o kojoj vrsti rakije se radi, a tu je i neizbježan potpis Bele pl. Panthya – Apuške, a tu su i brodski, slavonski i hrvatski redenici…

Što se proizvodnog asortimana i ponude tiče, destilerija Apuška proizvodi potpuno prirodne rakije od dunje, kruške williams, jabuke i šljive, a u planu je i ona od kajsije te likeri od istog voća.  Sve njihove rakije izuzetno su ugodne za nepce, lako se ispijaju i podatno klize niz grlo, i imaju izražen aftertaste. Destilerija Apuška jedina je registrirana destilerija u Slavonskom Brodu i u planu imaju otvoriti svoja vrata organiziranim skupinama turista i uživatelja rakije – tog nektara od voća.

Što se ugostiteljskih objekata tiče rakije Apuška možete kušati u brodskim restoranima Uno i My Way. Upravo je u restoranu My Way održana početkom svibnja i jedna od prvih javnih promocija rakija Apuška kada su one sljubljivane sa delicijama Jozefine Birindžić, pobjednice TV showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“

Ako Vas put nanese u Slavonski Brod obavezno kušajte rakije Apuška i iskusite tradiciju na vlastitom nepcu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *