RAKIJA S GOLDBERGA – NEKTAR SA NAJBOLJEG BARANJSKOG VOĆARSKOG POLOŽAJA

Na sjevernom dijelu Banskog Brda nalazi se mjesto Popovac koje je i samoj baranjskoj planini dalo ime. Naime, Popovac se nekoć zvao Ban ili Baranyabán pa otuda i Banovo ili Bansko Brdo.

Baranjska turistička transverzala pruža se Od Osijeka do Batine i prolazi kroz mjesta na južnim obroncima Banskog Brda; Karanac, Kamenac, Kneževe Vinograde, Suzu, Zmajevac, a Popovac na sjevernoj strani brda ostaje u svojevrsnoj izolaciji.

Uskoro će to promijeniti cesta koja će povezati Kamenac i Popovac i time Bansko Brdo presjeći po pola. To će biti tek drugi prometni pravac; nakon ceste koja vodi od Kotline do Podolja koji presijeca Bansko Brdo.  Na padinama Banskog Brda iznad Popovca nalazi se i najbolji vinogradarsko/voćarski položaj u cijeloj Baranji – Goldberg.

Rimljani su Bansko Brdo nazivali Mons Aureus – Zlatno Brdo, a Nijemci isto tako, odnosno Goldberg. Nekoć se cijelo baranjsko brdo tako zvalo, a danas je to sinonim samo za najekskluzivniji terroir. Vinarski gigant Belje termin Goldberg je zaštitilo i to ime nosi linija njihovih premium vina, no jedini posjednik vinograda na samom Goldbergu je Josip Joža Hudobec iz Popovca. Na Goldbergu se nalazi i jedan od dva baranjska komercijalna proizvođača rakija. Imanje koje je nekoć bilo u vlasništvu Milana Šarića prije dvije godine je preuzeo Josip Konjuh iz Đakova.

„Tražio sam neko imanje u okolici Đakova, Mandićevac, Trnava ili Borovik bile su poželjne destinacije. Na kraju sam sasvim slučajno na jednom oglasniku vidio da se prodaje ovo imanje. Posjetio sam ga i odmah znao da je to to! Prije toga sam u Baranju i ne samo u Baranju dolazio kao gastro turist, ali potajno sam bio zaljubljen u nju.„

Nakon što je trideset godina Milan Šarić ulagao u ovo imanje bez nasljednika koji bi bio spreman nastaviti priču o rakijama s Goldberga odlučio ga je prepustiti nekom drugom, ali ne pod svaku cijenu već s željom da se kontinuitet nastavi. „Friška krv“ pojavila se u liku Josipa Konjuha. I dan danas imanje je puno memorabilija i odlikovanja koje je skupljao Milan godinama, a Josip naglašava i da mu je bio (i još uvijek je) velika potpora prilikom preuzimanja imanja. Milan Šarić je tu uvijek bio da uskoči sa svojim ogromnim akumuliranim znanjem o procesu proizvodnje rakija.

Rakija, taj nektar od voća još uvijek je podcijenjen i nedovoljno valoriziran. Obično nam je u svemu uzor Zapad, ali kada je u pitanju valorizacija rakije kao premium pića istočni susjedi su tu nekoliko koraka ispred nas. U svijesti prosječnog potrošača sasvim je uobičajeno izdvojiti tridesetak eura za recimo whiskey, ali dvadesetak eura za premium rakiju još je mnogima puno. Potpuno neopravdano! Što podrazumijevamo pod tim kada kažemo „premium“ piće? U prvom redu vrhunsku kvalitetu koja je osim uz proizvodni proces vezana i uz vrhunske sastojke.

„Za sve rakije koje proizvodimo koristimo vlastito voće, voće sa Goldberga. Proizvodimo rakije od breskve, kajsije i viljamovke, a ako se slučajno dogodi da urod pojedinog voća neke godine podbaci mi nećemo kupovati voće od kooperanata. Brendirali smo se kao rakije s Goldberga i koristimo isključivo voće s Goldberga. Nismo industrijska, već zanatska craft destilerija i naše proizvodne količine ne prelaze 1000 litara godišnje“, naglašava Josip Konjuh.

Njihove rakije su prirodne, podatne, odlikuju ih vrlo izražajne arome i moćan aftertaste, a sve tri vrste rakija karakterizira 42% alkohola. Opojna i ugodna aromatičnost rakija s Goldberga posebna je priča. Nisam se susreo sa rakijama koje tako ugodno i postojano mirišu, da Vam sve žao bude kušati ih. Josip naglašava da je i to sve prirodno, jer prave sami vlastite voćne aromate.

A osim rakija proizvode i likere; orahovac, liker od šipka, liker od gloga, zatim čajeve; glogov čaj, čaj od bazge i kadulje i sirupe – od koprive, bazge i višnje. Proizvode i vlastite pekmeze, te vino za vlastite potrebe. Cijelo imanje posjeduje i smještajne kapacitete sa bazenom i golf terenom.

Njihove rakije mogu se kušati u restoranu Didin Konak u Kopačevu, ali najviše toga prodaju na kućnom pragu. Ako još uvijek niste krajnje je vrijeme da se i osobno upoznate sa najboljim voćarskim (i vinogradarskim) položajem na baranjskoj planini i njegovim plodovima.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *