KONTINENTOM DO MORA – MERLOT U HRVATSKOJ

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko – turističke škole Osijek u sklopu projekta „VirtuOs“ organizirao je u petak, 11. ožujka vinsku radionicu za poslodavce i nastavnike posluživanja u Regionalnoj vinoteci u Tvrđi pod nazivom „Kontinentom do mora – Merlot u Hrvatskoj“.

Radionicu je vodio i moderirao sommelier Zoran Vorkapić, a kako i samo ime sugerira bila je posvećena različitim varijetetima vinske sorte merlot koji se mogu zateći u Hrvatskoj.

U uvodu radionice rečeno je nekoliko riječi o samoj sorti merlot. Merlot je križanac sorti cabernet franc i magdeleine noir. Ova sorta vina proslavila je francusku regiju Bordeaux, često se koristi u kupažama, ali i kao mono sorta daje izvrsne rezultate. Merlotu pogoduju područja sa dobro provjetrenim terenima zbog tanke kožice koja je osjetljiva na vanjske utjecaje. Najbolji izdanci merlota dolaze iz starih nasada, plodnost mu je dobra, te mu najbolje odgovaraju glineno – vapnenačka tla.

U Hrvatskoj je pod merlotom zadađeno 840 ha vinograda što ju čini četvrtom sortom po zastupljenosti; iza graševine, malvazije i plavca malog, a ispred cabernet sauvignona, plavine i chardonnaya. Po mišljenju struka od svih internacionalnih sorti koje možemo naći u RH upravo merlot daje ponajbolje rezultate.

Prisutni su se mogli upoznati sa različitim varijetetima merlota; u ovoj zanimljivoj radionici imali su priliku kušati pet različitih merlota. Prvi je bio onaj iločke vinarije Buhač sa vinogradarskog položaja Liska. Liska je ujedno i ime najvišeg vrha Vukovarsko – srijemske županije. Bila je riječ o suhom vinu sa 14% alkohola. Sljedeći merlot je bio onaj Obiteljskog podruma Josić iz vinogorja Baranja sa 13% alkohola.

Nakon dva vina iz vinogradarske podregije Podunavlje uslijedila su dva vina iz vinogradarske podregije Slavonija. Merlot Krauthaker iz 2017. godine nastao je na južnim obroncima Krndije – gore koja sa sjeveroistočne strane zatvara požešku Zlatnu dolinu. Kutjevačko vinogorje u ovom izdanju daje merlot intenzivnijih voćno – herbalnih komponenti. Uz arome slatkih začina prožeto je dodirom drvenih komponenti i ima mogućnost dužeg odležavanja i sazrijevanja u boci.

Merlot vinarije Bartolović također dolazi iz kutjevačkog vinogorja i odnjegovan je u barrique bačvama sur lie tehnologijom. Sur lie je pojam koji opisuje metodu proizvodnje vina na kvascima. Ova metoda vinima daje kompleksniji okus, naglašeniju teksturu, punoću tijela, a vina postaju mineralnija. Odležavanje na kvascima traje najmanje 3 do 4 mjeseca, a proizvođači znaju miješati talog kako bi još više pojačali njegov utjecaj na karakteristike vina.

Posljednje vino posluženo na radionici je bio Merlot Korlat iz 2017. godine iz sjeverne Dalmacije, sa lokaliteta Benkovac – Stankovci sa 14.5 % alkohola odnjegovan u hrastovim bačvama. Dvostruka insolacija pojačava fotosintezu i omogućuje punu zrelost ranom merlotu, a vjetar je također zaslužan za temperaturne razlike između dana i noći koje ovom vinu osigurava svježinu. Nakon četiri kontinentalna mirisa i okusa pravi ugođaj Mediterana.

Predstavnici HoReCa sektora koji su sudjelovali na radionici na ovaj način pobliže su upoznati sa sortom merlot, a ono što posebice raduje jest činjenice da je ovo tek prva vinska radionica u sklopu projekta „VirtuOs“.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *