HEDONISTIČKI UŽITCI U TERRA NEGRA COUNTRY CLUB U INTERPRETACIJI CHEFA MARINKA ROTIMA I SOMMELIERA MIRKA PRIJIĆA

Terra Negra country club nalazi se na južnom obodu Čepina, najvećeg selu u Hrvatskoj koje broji preko 8.000 stanovnika i objedinjuje restoran Crnu svinju, event room Terra Negra i smještajne kapacitete u villi Pi.

Kompleks je u vlasništvu Žito grupe, vodeće poljoprivredne i prehrambene grupacije u Slavoniji koja pokriva sektore ratarstva, svinjogojstva, govedarstva, peradarstva, trgovanja i kooperacije, industrije, silosnih kapaciteta i obnovljive energija. Terra Negra country club je turistička nadgradnja njihove poslovne priče. Čepinsko Tena ulje i Tena brašno brandovi su koji su godinama prisutni u gotovo svakom domaćinstvu. Dobro je njihov brand trajnih mesnih proizvoda od slavonske svinje.

Cijela priča je zaokružena jer svoje svinje hrane sa svojim ratarskim proizvodima koje uzgajaju na 80.000 ha slavonskih polja, a delicije od tih svinja posjetitelji imaju priliku kušati u njihovom restoranu. Na svojevrstan način povezali su plavu i zelenu Hrvatsku, Jadran i kontinent jer ne proizvode šunku već pršut, minimalno posoljen jadranskom solju. Prije samog posjeta Terra Negra event roomu posjetili smo i pršutanu gdje nas je dočekao voditelj proizvodnje Mensud Lepić.

Pri samom ulazu u pršutanu pojavio se svojevrsni deja vu osjećaj, kao da sam već bio ovdje. Oblačenje posebne jednokratne uniforme, uključujući i navlake za obuću podsjetio me na posjet pršutani Testa & Molinaro koja se nalazi u talijanskom gradiću San Daniele del Friuli i tek kasnije sam saznao da je Mensud radio između ostaloga i u toj pršutani čija je organizacija rada poslužila i kao role model i za ovu čepinsku.

Ipak riječ je o specifičnom postrojenju, a gospodin Lepić otkrio nam je da samo tri takva postrojenja postoje u cijelom svijetu; jedno se nalazi u SAD-u, jedno u Kanadi, a ovo čepinsko je jedini takav pogon u Europi. I genetika svinja promijenjena je zbog potrebe industrije; u Žito grupi stvorena je teška svinja koja ima prošaranu muskularnu masnoću pogodnu za proizvodnju suhomesnatih proizvoda jer oni se ne mogu praviti od krtog mesa. Pršut ovdje zrije 400 dana ili 13 mjeseci, iako je minimalno zrenje 9 mjeseci, ali se dužim zrenjem dobiva i kvalitetniji proizvod.

Riječ je o automatskoj, robotiziranoj proizvodnji koju opslužuje samo sedam radnika. Poanta je da što manje ljudi dolazi u kontakt s proizvodom pa se tako smanjuje i mogućnost dekontaminacije. Premazivanje je jedan od rijetkih procesa koji se odvija ručno, a to se čini mješavinom svinjske masti i rižinog brašna s malo papra i soli, pa je stoga riječ i o bezglutenskom proizvodu.

Nakon obilaska ovog impresivnog pogona preselili smo se u Terra Negra event room gdje nas je dočekao dvojac Marinko Rotim (chef) i Mirko Prijić (sommelier) koji su upriličili sjajnu večeru sa četiri slijeda jela sljubljena sa odabranim slavonskim i baranjskim vinima.

Kao prvi slijed – hladno predjelo poslužen nam je Dobro pršut sa selekcijom sireva OPG-a Gašić iz obližnjih Beketinaca, a uz njega pjenušac Maximo Kutjeva d.d. – prvi hrvatski pjenušac napravljen isključivo od graševine šampanjskom metodom.

Uslijedilo je toplo predjelo – lungić od crne slavonske svinje umotan u Dobro slaninu sa pireom od butternut tikve sa čepinskog OPG-a Vučemilović i popečcima od krumpira. Uz ovaj slijed poslužen je chardonnay sur lie daljske vinarije Antunović iz erdutskog vingorja.

Kao glavno jelo poslužen je tomahawk steak crne slavonske svinje sa pireom od cikle i batatom sa već spomenutog OPG-a Vučemilović sljubljen sa baranjskim barrique cabernet sauvignonom zmajevačke vinarije Kalazić.

Kao desert i četvrti slijed poslužena je kugla sa 40 % pistacija i kasna berba graševina vinarije Krauthaker iz kutjevačkog vinogorja. Prava rapsodija okusa koja ostaje u dugom sjećanju. Sve pohvale Marinku Rotimu za sjajnu hranu i Mirku Prijiću za odličan izbor vina.

Na dan kada se održavao ovaj event u Cavtatu je tijekom 9. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu Terra Negra country clubu dodijeljena nagrada Veliki zlatni suncokret. Svakom onom tko posjeti Terra Negru biti će jasno da je ta nagrada više nego zaslužena.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *