WINE & WALK NA DARUVARSKI NAČIN

Završilo je još jedno izdanje daruvarskog VINODAR-a, kako organizatori kažu „najzabavnijeg festivala vina“. Ovogodišnji VINODAR započeo je 28.svibnja likovnom kolonijom Wine & art i Vino tour biciklijadom, a završio je u nedjelju, 5. lipnja Wine & walk eno – gastro pješačkim pohodom od vinara do vinara i koncertom Zlatka Pejakovića u večernjim satima. Naravno da je taj period između 28. svibnja i 5. lipnja bio ispunjen i sa pregršt drugih sadržaja kao što su stručna predavanja, izložba vina, itd.

Sam finalni Wine & walk startao je ispred daruvarskog dvorca Janković. Došavši do daruvarskog dvoraca prvo smo se „podružili“ sa Adamom – muškim primjerkom gingka bilobe – hortikulturalnim spomenikom, najvećim i najstarijim drvetom u Hrvatskoj i drugom u Europi. Preuzimamo startne pakete i krećemo ka prvoj točci, vinskom podrumu u samom dvorcu. Daruvarska vinarija proizvodi vino od tri vrste grožđa – graševine, chardonnaya i sauvignona.

Posluje u sklopu Badel grupe i ovaj pogon u Slavoniji, u daruvarskom vinogorju specijaliziran je za bijele sorte vina, dok je benkovački Korlat lociran u Dalmaciji specijaliziran za crne sorte. Podrum vinarije u dvorcu jedan je od punktova daruvarske vinske ceste. Ta vinska cesta ima sedam točaka i osim podruma u dvorcu, tu je i pogon vinarije u Donjem Daruvaru, OPG Matej Kovačević, OPG Voborski, vinarija Lotada, kavana Queen i sirana Biogal.

Ovogodišnje izdanje daruvarskog Wine & walka nije se poklapalo sa točkama te vinske ceste, osim dvorca posjetili samo OPG Voborski na kraju, a sve između prve i zadnje točke bile su neke nove daruvarske vinske nade. Nismo posjetili siranu ali smo u podrumu dvorca kušali njihova dva sira od kravljeg mlijeka; onaj standardni i onaj sa kestenima nazvan Cheesenut. Od polutvrdih punomasnih kravljih sireva proizvode i Tartufek, Kaparis, Olivek, Pistakion, Feferonek, Biberek, Začinek sa mediteranskim začinima. Što se tiče mekih punomasnih kravljih sireva tu su koprek, peršinek, bundevek i sezamek. Proizvode i ovčje i kozje sireve, te sir od tri vrste mlijeka nazvan Biotris. Za svakoga ponešto. Paleta vina daruvarske vinarije nije dovoljna da prati sve vrste njihovih sireva. A osim sireva u podrumu dvorca prigrizli smo i prave energetske zalogaje u vidu kruha, masti i mljevene začinske paprike.

Prvo smo kušali sauvignon iz 2020. godine sa 13,5% alkohola koji je ujedno i poletan i svjež, pravo vino za okrjepu. Nakon tastinga dublje smo zašli i u sam podrum, u njegove „tajne odaje“ gdje se skrivaju vinski dragulji. Inox bačve polegnute su „potrbuške“ kako bi se maksimalno iskoristio prostor. Svojedobno je daruvarska vinarija radila i barrique graševinu u kooperaciji sa križevačkom vinarijom, ali su od toga u međuvremenu odustali jer je barrique ipak pogodniji za crne sorte. Danas na tržište plasiraju kvalitetnu, sortnu i vrhunsku graševinu, te vrhunski chardonnay i sauvignon. Godišnja proizvodnja im je bila oko 700.000 litara godišnje, a sada će ipak biti nešto manja stoga što je vinograd u Đulovcu dao svoj maksimum i ti čokoti su danas zreli za krčenje.

Nakon izlaska iz debelog hlada podruma krećemo na laganu šetnjicu i naša sljedeća točka su vina Šoić, vlasnika Ivice Šoića čija supruga nam s ponosom pokazuje srebrnu diplomu s ovogodišnjem VINODAR-a za njihovu graševinu iz 2021. godine. Proizvode 4,5 tisuća litara vina, a osim graševine u ponudi još imaju i chardonnay. Ispijamo njihovo vino, kušamo kiflice i kolače i krećemo dalje ka Villi Macedonia. Riječ je o imanju sa jezercetom idealnom za sve vrste fešti; rođendane, krstitke, pričesti, krizme, vjenčanja a kojim gospodari OPG Doneski. Krećemo na putovanje prema vinariji Pintarić i tamo kušamo njihovu graševinu i ploške krumpira sa slaninom, te slane i slatke kiflice, a vinsku šetnju završavamo na OPG-u Voborski, u njihovoj klijeti Zlata sa gastro okrjepom „na žlicu“ i kontemplativnim pogledom na vinorodne daruvarske brežuljke. Pravi eno – gastro hedonizam!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *