OSMO IZDANJE FRA MA FU FESTA

FRA MA FU FEST  održan je po osmi put od 21. – 23. listopada u Daruvaru i Bjelovaru. Riječ je o jedinstvenom festivalu u čijem su fokusu reportaža i reporteri. Za one koji još uvijek ne znaju Fra Ma Fu je pseudonim Franje Martina Fuisa, začetnika hrvatske turističke reportaže koji je 1908. godine rođen u Golom Brdu nadomak Virovitice.

Prvi dan festivala dodijeljene su nagradu za najbolje reportaže u 2021. godini. Laureati su bili reporter Pakračkog lista Dinko Kliček koji je osvojio treće mjesto, drugoplasirana je bila novinarka portala Radnička prava Dunja Kučinac, a nagradu za najbolju reportažu u prethodnoj godini primio je reporter i putopisac Hrvoje Ivančić.

U nastavku programa su predstavljene knjige „Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice“ autora Martina Lukavečkog, detektivski roman „Kupelj boga Silvana“ autora Deana Šoraka, a dan nakon izlaska iz tiska u Daruvaru je predstavljeno i peto izdanje knjige „Smijeh Slobode – uvod u Feral Tribune“ autora Borisa Pavelića, a održana je i projekcija dokumentarnog filma „Razgovor s trojicom od Ferala“. Prvi dan festivala sudionici se prezentirala i nova destilerija MAMM iz Pitomače koja radi sjajne rakije.

Drugi dan festivala započeo je uz priču o pivskoj torti u daruvarskoj pekarnici IMAKO. Vrijedne radnice pekarnice okupljene novinare uputili su u proces izrade torte za koju se koristi pivo Stout 4.2 iz linije 5th element Daruvarske pivovare. Prvonagrađeni za najbolju reportažu u 2021. godini Hrvoje Ivančić održao je radionicu studenticama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s kojima je podijelio svoja iskustva pri izradi reportaža.

Sudionici festivala posjetili su i Daruvarske toplice gdje su od strane zaposlenika između ostaloga bili upućeni i u sve tajne ljekovitog blata, a isti dan u Julijevom parku koji se nalazi tik uz toplice održan je Daruvarski cvjetni sajam, u sklopu kojega je bila i izložba gljiva i ljekovitoga bilja, radionice, facepainting i jahanje na poniju za najmlađe, radionica slikanja „Paint & fine“, čajna ceremonija i zvučna kupka u organizaciji holističkog centra „Anima munda“, te akustična svirka ispred restorana „Terasa“. U istoimenom restoranu upriličen je i ručak za uzvanike na kojem su mogli kušati tradicionalna češka jela karakteristična za daruvarski kraj.

Nakon toga sudionici festivala posjetili su Daruvarsku pivovaru gdje ih je dočekao majstor pivar i tehnički Krešo Marića, jedan od začetnika hrvatske craft beer revolucije i pokretač specijalnih piva daruvarske pivovare nazvane 5th element. Krešo je održao sadržajno bogatu prezentaciju o povijesti Daruvarske pivovare – najstarije pivovare u Hrvatskoj ako kao kriterij uzmemo kontinuitet poslovanja na jednom mjestu, tipovima i vrstama piva, sladu i hmelju, procesu proizvodnje piva, itd. Prezentaciju je pratilo i kušanje dva različita piva koja dolaze iz Daruvarske pivovare – temeljnog lagera „Staročeško“ i nabrijanog crafta „Imperial Indian Pale Ale – IIPA“.

U večernjem dijelu programa u daruvarskom dvorcu Janković otvorene su izložbe fotografija Bojane Guberac Slavke Pavić koja se i u desetom desetljeću života još uvijek bavi fotografijom, te joj je na FRA MA FU festu uručena i nagrada dobila i nagradu za životno djelo, a održana je i tribina pod nazivom „Ratni reporter“.

U nedjelju je program počeo sa „Šumskom kupkom“, a Tanja Novotni Golubić pokazala je sudionicima koliko zabavan i opuštajući može biti boravak u prirodi. Program je nastavljen panelom „Wellbeing“ u dvorani Daruvarskih toplica, a zaključen posjeti pivnici pivovare Zeppelin u Bjelovaru.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *