PLAVA RUŽA U APATINU

Apatin je mjesto u vojvođanskom Gornjem Podunavlju smješten na samoj obali Dunava. Na rubu dunavskog rukavca, pored gradske plaže smješten je i restoran Plava Ruža koji nas je oduševio kako svojom atmosferom, tako i ponudom delicija koje nude.

U restoranu nas je dočekao voditelj poslovanja Danijel Desnica i uveo nas u priču ovog ugostiteljskog objekta za kojeg biste prije pomislili da se nalazi u Novom Sadu ili Beogradu nego u mirnoj „pivarskoj varoši“. Za gastro turiste iz Hrvatske to je zapravo dobitak jer Apatin je od Osijeka udaljen samo 60 kilometara, glavni grad Vojvodine pedeset kilometara više, a glavni grad Srbije 120 kilometara više.

Restoran Plava ruža otvorio je 2006. godine košarkaš sa NBA karijerojm Željko Rebrača, porijeklom iz apatinskog prigradskog naselja Prigrevica. Nakon promjene vlasnika i kraće stanke u radu ovaj restoran je ponovo otvorio svoja vrata prošle godine. Riječ je o objektu koji svojom decentnom atmosferom osvaja na prvu. Da uređenje interijera prati i hrana koju nude uvjerili smo se i sami. Chef restorana je Davor Valka koji je u njemu i počeo svoju profesionalnu karijeru kao učenik na praksi. U to vrijeme je chef kuhinje u Plavoj Ruži bio jedan od najpoznatijih srbijanskih kuhara Dejan Šutanovac, koji je svojedobno bio i osobni kuhar američkog veleposlanika u Beogradu Williama Montgomerya.

Nakon prakse i profesionalnog usavršavanja uz mentorstvo Dejana Šutanovca, Davor je otišao nekoliko godina raditi u elitnim restoranima u Kijevu, gdje je dodatno proširio svoja kulinarska umijeća, a potom se vratio u Plavu Ružu i to na poziciju chefa kuhinje.

Što se same ponude tiče iznenadilo nas je to što je ona prilično obimna jer restorani takvog „štimunga“ obično imaju reduciranu ponudu, odnosno orijentaciju na manji izbor jela, ali sa imperativom da sve mora biti vrhunsko, od izbora namirnica, do aranžmana i vizualnog identiteta jela, pa u konačnici naravno i do samog okusa.

U kategoriji hladnih predjela tu je burata, tatarski biftek, premium plata koja objedinjuje suhomesnate delicije i sireve, carpaccio od junećeg filea, te carpaccio od dimljene štuke koji smo kušali i koji nas je u startu oduševio. Blago odimljena štuka tu se spaja sa rukolom, maslinovim uljem i parmezanom, pa se može govoriti i o interpretaciji slatkovodne ribe na mediteranski način.

U kategoriji toplih predjela pažnju privlači posebice grilani vlaški sir sa pršutom, mješavinom zelenih salata i dresingom od meda i metvice, kao i punjena pohana paprika sa njeguškim pršutom i kačkavaljom. U ponudi imaju i sedam obrok salata – dimljeni biftek, dimljeni losos, tuna, cezar, waldorf, detox, grčka…, dvije vrste tjestenina; tagliatelle al freddo i tagliatelle aglio e olio sa gljivama.

Budući da se Plava ruža nalazi na Dunavu tu su naravno i riblji specijaliteti; riblji paprikaš, smuđ i som na žaru, te prženi šaran, ali i lignje, tuna steak i grilani losos. U kategoriji glavnih jela tu su i pileći filei na pireu od brokula sa romesco umakom ili na pireu od mrkve sa umakom od sjemenki bundeve, kao i punjeni svinjski file sa umakom od lješnjaka, juneći obrazi, janjeća koljenica, ossobuco, ali i tradicionalna Karađorđeva šnicla. Od steakova u ponudi imaju kako biftek, tako i T bone steak i Ribeye steak. Tu je desetak jela sa roštilja, od ćevapa do punjene piletine sa umakom od šumskih gljiva. Tu je i dječji jelovnik, bogat izbor salata i slastica. Za svakoga ponešto.

Cijelu priču prati i bogat izbor vina, sa nekih stotinjak etiketa u ponudi, desetak njih se može kušati i na čaše, uključujući i takve vinske uspješnice kao što su kupaže Fresco Bianco ili Aurelius vinarije Kovačević, Trianon vinarije Erdevik ili Život teče vinarije Zvonko Bogdan. U Plavoj ruži možete naručiti i Dom Perignon, a platiti će te ga onoliko koliko u Hrvatskoj košta u trgovini.

Tako širok jelovnik probudio je u nas malu skepsu, te smo nakon uvoda u obliku carpaccia od dimljene štuke odlučili „zaviriti“ i u mesni i u riblji dio. I smuđ sa žara sa crnim lukom, šampinjonima, rajčicama, maslinama i češnjakom bio je podjednako odličan kao i sporo pečeni juneći obrazi sa confit rajčicom u umaku od vina, a cijeli ugođaj je upotpunjen i zaokružen sa sjajnim desertom.

I što na kraju reći nego toplo preporučiti svim gastro nomadima da posjete Plavu Ružu i uživaju u delicijama na obali Dunava.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *