Graševine Vina Erdut ponovo zlatne

Dvije Graševine Vina Erdut iz berbe 2022. osvojile su zlatne medalje na proljetnom natjecanju Mundus Vini, jednom od najvažnijih svjetskih vinskih natjecanja, dok je Traminac iz 2022. osvojio srebro.

Velik je ovo uspjeh Erdutskih vinograda kao jedine hrvatske vinarije koja je s mladim vinima berbe 2022 na ovom natjecanju osvojila zlato te koja drugu godinu zaredom zlatom potvrđuje svoju kvalitetu.

Polusuha graševina te suha graševina 2022 su najbolje ocijenjene hrvatske graševine berbe 2022. One su i jedine graševine prošlogodišnje berbe koje su osvojile zlatne medalje, čak ako se u obzir uzmu i austrijski konkurenti sa sortom Welschriesling, što je njemački naziv za graševinu.

Osvojene medalje su pokazatelj kontinuiteta kvalitete Vina Erdut, erdutskog vinogorja, ali i potencijala najvažnije hrvatske bijele sorte vina, graševine. Ova kraljica slavonskih vinograda daje široku lepezu vina, od laganih i svježijih do punijih i kompleksnijih, od mladih do odležanih graševina, od mirnih do pjenušavih vina. Stoga raduje činjenica da se upravo graševina u Erdut vratila sa zlatom.

O vinskom natjecanju Mundus Vini

Natjecanje Mundus Vini koje se održava u Njemačkoj i čiji je osnivač izdavačka kuća Meininger Verlag je jedno od najprestižnijih svjetskih vinskih natjecanja. Ocjenjivanje vina svake se godine održava dvaput; proljetno kušanje u veljači te ljetno kušanje u kolovozu.

Na ovogodišnjem proljetnom natjecanju Mundus Vini bilo je prijavljeno čak 7.568 vina koja su ocjenjivala 242 međunarodna vinska stručnjaka.

O nama

Erdutski vinogradi d.o.o. su jedna su od najvećih hrvatskih vinarija koja baštini tradiciju vinarstva u Erdutu od izgradnje Starog podruma 1730. godine. Vinarija je orijentirana na kontinuirana ulaganja u vlastite vinograde, idealno pozicionirane uz Dunav te u kvalitetu proizvodnje vina.

Asortiman obuhvaća bijele i crne sorte vina, prepoznate na tržištu pod markom Vina Erdut, od kojih je najvažnija sorta graševina. Od bijelih sorti uz graševinu tu su i traminac, chardonnay, pinot sivi i rajnski rizling. Od crnih sorti tu su: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka, pinot crni i zweigelt.

Simbol vinarije je Velika bačva, najveća drvena vinska bačva na svijetu u upotrebi sa zapremninom od čak 75.000 litara.

PR Erdutski vinogradi

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *