SUBOTIČKA RAW FOOD STORIJA

Subotica je divna, Subotica je krasna, a Subotica ima i svoju (doduše minimalističku, ali nema veze) raw food scenu koju čine Veganica i Raw story. Ovo je kratka storija o njima.

Od graničnog prijelaza Batina do Subotice nekih je osamdesetak kilometara, a jedini grad osim same Subotice na tom potezu je Sombor koji se elegantno obiđe obilaznicom uz koju se nalazi sjajna ćevabdžinica Spot, a koju pamtim kao završnu točku ciklo turističke vožnje po Gornjem Podunavlju koju je u kolovozu 2019. godine organizirao neumorni somborski ciklo entuzijast Robert Marton.

No ovoga puta težnja nije bila upoznavati se s roštiljom i ostalim „konkretnim“ delicijama već sa raw food scenom Subotice. Od Sombora do Subotice nekih je šezdesetak kilometara, a put od mjesta Svetozar Miletić iliti po mađarski Lemeša poznatog nadaleko po svom kulenu vodi samo ravno preko Alekse Šantića, Mišićeva i Male Bosne do Subotice. Nepregledna bačka ravnica na nekim dijelovima prerasta u blage kose koje se valovito pružaju uz cestu.

Lijep prizor za svakog suvozača kao stvoren za uživanje. A lijep je i Palić, prigradsko naselje desetak kilometara udaljeno od same Subotice na čijem južnom obodu se nalazi Palićko jezero koje ide prema jugu, a zatim prema zapadu dotičući u konačnici i istočne dijelove samog grada.

Šetnja uz jezero, uz Veliku ljetnu terasu i ostale znamenitosti, kao i ispijanje kave na ženskom štrandu bili su idealan povod za evociranje uspomena, a njih je kada je Palić u pitanju uistinu mnogo, od prvog Vinskog maratona na Paliću pa nadalje.

Nakon Palića  vraćamo se u sam grad, a prva lokacija je Veganica Subotica koja se nalazi na adresi Trg Jakaba i Komora 2, svega pedesetak metara od grandiozne subotičke sinagoge koja se nalazi na kućnom broju 6. Nude desetak smoothiea zvučnih naziva kao što je primjerice „Krcko oraščić“ i brojne druge stvari kao što su waldrofska salata, juha od proteinskog graška, sirove kuglice, banana bread, itd.

Uzimam jedan od smoothiea i nastavljam dalje ka raw kolačima koji se nalaze na adresi Branislava Nušića 6 gdje se nalazi Raw story. Od Veganice do tamo je nekih 700 metara ili desetak minuta laganog hoda tijekom kojeg se prolazi pored znamenitosti kao što su Plava fontana, Gradska kuća i Narodno pozorište.

U Raw story naručujem komad sirove torte to go koji će me kasnije oduševiti. Po ničem se ova slastica okusom ne razlikuje od non raw slastica. Osim sirovih torti u ponudi imaju i chia pudinge, superfood salate, sirove bolonjez spaghette, hladno cijeđene sokove, torte u čaši, raw kuglice i još svašta nešto.

Vlasnica Dunja Labus otkriva nam da je cijela njena obitelj od 2015. na sirovoj prehrani i da je svo ono znanje vezano uz tu vrstu prehrane koje je akumulirala tijekom proteklih osam godina odlučila podijeliti sa javnošću i stoga je nedavno otvorila ovaj lokal.

Osim vina, ribe i mesa Subotica ima i svoju raw food scenu sa ova dva lokala, a na takve vrste ugostiteljskih objekata ne možete naletjeti baš u svakom gradu, posebice u onima manjima. Ali Subotica je uvijek bila veliki grad, svojedobno na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće po broju stanovnika veća i od Zagreba i od Beograda. Kroz secesijsku arhitekturu ta grandioznost traje do danas, a znamenitosti Subotice, ljepše je razgledavati nakon smoothiea kod Veganice i raw torte iz Raw story.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *