Niti obilne i hladne kiše ne mogu pokvariti dobro zamišljen i odrađen event u Baranji. Prošlogodišnja ilustracija ove tvrdnje je Winter wine & walk u Zmajevcu i Suzi, a recentni primjer je Proljetni vašar u etno selu Karanac koji je ove godine održan 1. travnja.

Kiša je tog subotnjeg jutra lila nemilosrdno, temperatura se spustila na znatno nižu razinu no prethodnih dana, no došavši oko deset sati ujutro u Karanac odmah sam osjetio živost i vibrantnost. Vrijeme se na kraju ipak smilovalo pa je do natjecanja u izdržljivosti (kada je u pitanju držanje šunke) i potom proglašenja ovogodišnje princeze pušnice kiša zastala a ljudi se sjatili da te trenutke ovjekovječe mobitelima i fotoaparatima.

Kao i prošlih godina i ove godine je karanački proljetni vašar okupio mnoštvo intrigantnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i mikro poduzetnika kao što je primjerice etno suvenirnica Farma koja nudi netipične, a ujedno autentične hand made suvenire. Osim poznatih vinara, sirara, paprikara, kulenara, tu su bile i sjajne rakije s Goldberga, a po prvi puta na vašaru u Karancu sam sreo dva „ljuta“ izlagača – „Zaljuti me“ iz Završja kod Brestovca koji rade ljute domaće kečape, šalše, pinđure, ajvare i roštilj umake, te OPG „Maxime iratus“ – u prijevodu s latinskog „ponajviše ljutiti“ iz Đakova.

Kupio sam njihov komplet od četiri ljuta umaka sa umacima Ignis, Legion, Rudis i Nero. Sukladno redoslijedu nabrajanja Ignis je najslabiji što se razine ljutine tiče sa oznakom 2/5, Legion i Rudis drže 3/5 dok je Nero u kojem se između ostaloga nalazi i bhut jolokia njihov najljući proizvod s oznakom 4/5. Osim toga u ponudi imaju i rezane ljute papričice u dvije varijante: jamaican sensation i scorpion venom, a tu su i ljuti prženi kikiriki, te ljuti chilli snack, kao i prah u pakiranju od 50g.

Kao i svake godine posjetitelji su mogli kušati domaće kobasice, grah u ćupu, šarana u rašljama te ostale delicije, a ove godine je na karanačkom proljetnom vašaru održano i natjecanje „Kome duže visi“ u kojem je pobjednik onaj tko šunku težu od 7 kg najduže drži u zraku. U ovoj disciplini se okušao i dio ekipe korejske televizije koja je radila reportažu o eventu. Na koncu je pobijedio Mario Sokač iz Čeminca koji je šunku u zraku držao 3 minute i 45 sekundi, a za nagradu je tu istu šunku ponio kući.

Ovogodišnja princeza pušnice je 19.5 kilograma teška slanina iz Jagodnjaka, a njen vlasnik je Matija Povoljnjak. Konkurencija je ove godine ipak bila znatno slabija nego prethodnih. Prisjetimo se samo karanačkog proljetnog vašara iz 2019. godine kada je pobjednička slanina težila 196 kg,  drugoplasirana 166, a trećeplasirana 82 kg. No te rekorde teško je oboriti i pitanje je ima li to uopće smisla?

Sve u svemu Proljetni vašara u Karancu event je na koji treba otići jer se pored dobro poznatih lica svake godine sretne i netko nov, a zanimljiv poput ljutotvoraca iz Završja i Đakova.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *