HEDONIST FEST 2 – HEDONIZAM U HOTELU ATLAS U UGLJEVIKU

Drugog vikenda u travnju održano je drugo izdanje Hedonist festa nakon punih dugih 9. godina. Naime, prvo izdanje ovog festivala održano je još danas davne 2014. godine u Sremskim Karlovcima – u matičnom mjestu, odnosno u bazi idejnog tvorca ovog projekta gospodina Gabora Večeja koji je ujedno i glavni urednik portala Hedonist magazin pokrenutog u ljeto 2018. godine, otprilike u isto vrijeme kao i ovaj portal Hedonism tourism. Obojicu nas je prožeo duh hedonizma i želja da sve nijanse hedonizma približimo širokoj publici pa je ta poveznica urodila i intrevjuom sa Gaborom i plodnom suradnjom koja traje evo već gotovo pet godina.

Drugo izdanje Hedonist festa trebalo je biti održano još prije tri godine u hotelu Drina u Bijeljini, ali je na koncu bila riječ o prvom eventu uopće na ovim prostorima koji je bio otkazan zbog koronavirusa iako su jumbo plakati sa najavom eventa već bili postavljeni na magistralnim prometnicima u okolici Bijeljine. S trogodišnjim delayom drugo izdanje Hedonist festa je ipak održano, ali ne u bijeljinskom hotelu Drina već u ugljevičkom hotelu Atlas.

Do Ugljevika sam se toga jutra zaputio zajedno sa direktorom Novogradiškog sajma Slavkom Sremcem koji je na Hedonist festu imao svoju panel diskusiju i vinarom Josipom Tomcem iz Novske koji je izlagao svoja vina sa razmeđa Slavonije i Moslavine. Sa graničnog prijelaza Županja – Orašje do hotela Atlas u Ugljeviku nekih je šezdesetak kilometara, a na toj trasi smo prošli kroz sva tri temeljna oblika teritorijalnog ustrojstva susjedne BiH, kroz Federaciju BiH, odnosno preciznije Posavsku županiju, zatim kroz Distrikt Brčko i naposlijetku kroz Republiku Srpsku.

Ugljevik je urbano, ali neveliko mjesto, kako i samo ime sugerira nastalo uz rudnik ugljena i termoelektranu na bazi ugljena na dobrom prometnom položaju; drugi grad po veličini u FBiH – Tuzla nalazi se na pedesetak km od Ugljevika, a  drugi grad po veličini u RS – Bijeljina na svega dvadesetak km. Brčko, kao sjedište distrikta od Ugljevika je udaljeno tridesetak km.

Putem do Ugljevika bilo je lijepo pratiti kako posavska ravnica postepeno ustupa mjesto pobrđu Majevice, a došavši dva sata ranije prije samog početka eventa koji je u subotu startao u 10.00h imali smo vremena i da obiđemo širi centar grada. Najviše pozornosti privukla mi je zgrada Centra za kulturu „Filip Višnjić“, koji je smješten u nekadašnjoj upravnoj zgradi rudnika Ugljevik, točnije kako ćemo kasnije saznati u njenoj replici jer je izvorna zgrada svojevremeno porušena. Iako sam grad Ugljevik nema niti 5 tisuća stanovnika izgleda nevjerojatno urbano i doima se pomno planski građenim, a sam hotel Atlas u kojem se festival odvijao sa svoje 4 zvjezdice i sadržajima koje ima mogao bi se uklopiti u bilo koju metropolu.

Zbog ograničenog vremena propustili smo nažalost prvi dan festivala, ali tu je zato Gabor da nas brifira o onom što je bilo dan prije. Nažalost, propustili smo cooking show u režiji kuharskog trojca Jovica Đurđević/Elsan Imamović/Ado Beguna i brojne zanimljive panel rasprave, ali Bože moj, pred nama je novi dan.

U subotu, 08. travnja prvu panel diskusiju je održao Siniša Brlas, profesor psihologije iz Virovitice, a tema je bila „Hedonizam! Kako nastaju užitak i ugoda i kako djeluju na tijelo i psihu?“. Direktor Nacionalnog parka Una, Amarildo Mulić održao je predavanje na temu „Zaštita i očuvanje prirode, temelj za održivi turizam“. Na sljedećoj panel diskusiji predstavio sam portal koji upravo čitate, a potom je Slavko Sremac predstavio svoj koncept sajma u kojem se kombiniraju različiti sadržaji.

Ono što je nekoć bio sajam automobila s vremenom se proširilo na cvijeće, rukotvorine, vino, a ove godine u sklopu Novogradiškog sajma po prvi puta će se predstaviti i učeničke školske zadruge. Što se izlagača tiče osim Josipa Tomca koji je prezentirao svoja odlična vina svakako treba spomenuti i poljoprivredno gazdinstvo Vlačić iz Trebinja koje posjeduje 700 stabala smokava i radi od smokve sve što se zamisliti može, od rakija do tinktura.

Na Hedonist festu predstavila se i manifestacija Klobása fest iz Bačkog Petrovca koja se sljedeći put održava 10. veljače slijedeće godine. Bački Petrovac je mjesto u Vojvodini naseljeno pretežito Slovacima, a njihove kobase iliti klobáse izuzetno su pikantne, a posebno je dojmljiv aftertaste. Svojevrsni vrhunac festivala je bio Hedonist pizza show tijekom kojeg nam je Amarildo Mulić demonstrirao svoje umijeće u spravljanju pizza.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *