HEADONEAST 2023

Prvi vikend u Listopadu donio nam je novo izdanje festivala HeadOnEast. Riječ je o trodnevnoj osječkoj hedonističkoj rapsodiji koja na jednom mjestu okuplja sve najbolje od Slavonije i Baranje. Stari dio grada, osječka Tvrđa od 6. do 8. Listopada bila je prijestolnica hedonizma. Svaki njen zakutak bio je ispunjen hedonističkim sadržajima pa tako i dvorišta fakulteta i srednjih škola.

U jednom od njih bila je smještena Čarda Baranja. Denis Šoštarić i Ninoslav Korpak spremaju baranjske specijalitete, a veseli folkloraši iz općine Draž okupljeni oko Filipa Cara Golubova na gajdama izvode baranjske i panonske evergrine. Denisova Čarda kod Baranjca nalazi se na „Vratima Baranje“, u osječkom prigradskom naselju Podravlje, a Draž je četrdesetak kilometara sjeverno, na tromeđi Hrvatske, Srbije i Mađarske, pa je tako na simboličan način „Čarda Baranja“ dala presjek cijele Baranje. Općina Draž sastoji se od šest naselja, a najveće mjesto nije sam Draž već Batina – jedino baranjsko naselje na samom Dunavu.

Tamo možete plastično steći dojam što znači pojam triplex confinium u ovovremenoj, panonskoj interpretaciji (iako je primarno, povijesno vezan uz dinarski prostor). Sa lesne uzvisine ponad sela pruža se pogled kako na Srbiju, tako i na Mađarsku, a taj dio Baranje odnedavno je bogatiji za jedan sjajan objekt koji je tek jezgra budućeg turističkog resorta, a njegovo ime je Rokus. Podolje, Topolje, Gajić i Duboševice preostala su naselja općine.

U Podolju se nalazi sirana Lenđel i njihova prodavaonica koja nudi odličan omjer kvalitete i cijene. Topolje je poznato po vikend naselju Puškaš i istoimenoj plaži koju pohode prvenstveno kamperi. Tu je i čuven crkva Svetog Petra i Pavla izgrađena 1722. godine po nalogu istjerivača Osmanlija iz Panonije – Eugena Savojskog.

Gajić je, nakon Karanca drugo baranjsko selo sa prefiksom etno i dom Filipa Golubova Cara koji u svome Carevom podrumu čuva kako gastronomsku, a tako i glazbenu baštinu Baranje. Njegov Carev podrum jedno je od uistinu rijetkih mjesta u Baranji gdje se može kupiti marinirana riječna dimljena riba, taj podunavski specijalitet koji je svojevremeno, ne tako davno osmislio Siniša Maričić, vlasnik Pikec čarde.

U Duboševici pak živi pučki kuhar Marko Horvat bez kojeg ne prolazi niti jedna manifestacija u Baranji, a upravo on nam je pravio društvo u pop up čardi. U razgovoru dotakli smo se i Jerka Zlatarića, čovjeka možda najzaslužnijeg zbog toga što se Baranja nalazi u Hrvatskoj i koji zbog toga definitivno zaslužuje svoj memorijal.

A ta Čarda Baranja bila je samo jedna od 13 tematskih cjelina ovogodišnjeg HeadOnEast-a! Jedna od tih cjelina jest i Vino.grad koji je na trgu Jurja Križanića okupio vinare iz županijskih vinogorja, a njih je čak četiri; osim Baranje tu su i Erdut, te Feričanci i Đakovo. Upravo zbog đakovačkog vinogorja, odnosno Zlatnog wineenda u Trnavi propustio sam drugi, subotnji dan HeadOnEast-a, ali Bože moj, vina se moraju kušati i tamo gdje nastaju. U Vino.grad-u srećemo i Hrvoja Pavića Perkova – nastavnika, povjesničara koji priprema doktorat i uspješnog vinara čija se vinarija Magistra u vrlo kratkom roku etablirala kao jedna od najagilnijih boutique vinarija Erdutskog vinogorja. Tematska cjelina Street food. Piksna je nudila Pušnicu, Čikl, Kulen šmekera, Fišek mix i Fišek sir.

Čikl spaja dimljenog šarana sa grahoricama, Fišek sir spaja kravlji sir i sir s paprikom sa suhim marelicama, lješnjakom, sezonskim borovnicama i grožđem, a Pušnica kulen, kobasicu i slaninu sa sirom, rajčicom i kiselim feferonama, a Kulen šmeker je klasičan kulen u kruhu. Upravo njega sam kušao i usput saznao da dolazi sa OPG-a Novosel iz Gata. Nisam mogao odoljeti niti Staninim lagošicama, a prije samog otvaranja festivala koji je startao u petak u 17.00h stigao sam otići i do CroBaye naručiviši menu pod oznakom „A“.

Tematska cjelina Beercuz okupila je craft pivare kušao sam session IPA-u brodske Funky Brewery, te Diverzant zagrebačke craft pivovare Primarius u čijim sam uradcima sa točionika posljednji puta uživao prije nešto više od mjesec dana na Đakovačkom craft beer festu. U Labosu – laboratoriji slavonskih žestica kušao sam najnovije uratke đakovačke destilerije Bijeli gusak.

 Na Art livadi Petar Alošinac & Burma iz Vrtilice bili su sa ledenim kavama i koktelima i tako bi se moglo nabrajati unedogled. Uživajući i pijuckajući Vesnu gledao sam tonsku probu Darka Rundeka i ekipe koju su zaključili sa izvedbom pjesme Sejmeni. Kad je pala noć građevine Tvrđe bile su obasjana svjetlosnim instalacijama, a djeca su veselo jahala kunu na centralnom trgu Tvrđe. Za svakoga ponešto, hedonizam u svim svojim pojavnim oblicima, tako bi se najlakše dalo opisati HeadOnEast.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *