TREĆI ZLATNI TRNAVAČKI WINEEND

Nepune dvije godine nakon prvog izdanja u subotu, 7. listopada održano je treće izdanje eno manifestacije Zlatni wineend u Trnavi kod Đakova. Malo šetnje kroz vinograde i puno dobrog vina začinjenog dobrom glazbom i hranom. Idealna kombinacija za subotnje poslijepodne i večer.

Prvo izdanje ovog eventa održano je naime 8. listopada 2021. godine po izrazito lošem vremenu, a dvije godine kasnije vrijeme je bilo uistinu predivno; pravo bablje ljeto pa se tako tijekom dana na sjeverno – istočnim padinama Dilja u Trnavi moglo komotno biti u kratkim rukavima. S obzirom da je otkazan drugi, subotnji dan osječkog HeadOnEast-a Trnava se ukazala kao odlična alternativa za sve slavonske hedoniste.

Prošlo, drugo izdanje sam nažalost zbog objektivnih razloga propustio, a ovo treće izdanje Zlatnog Wineenda koncepcijski se razlikovalo od prvog. Dok je u prvom kupnja „zlatne karte“ osiguravala degustaciju po dva vina na šest punktova tijekom ovog, trećeg Wineenda „poslovalo“ se preko bonova; jedan bon koštao je 1,5 €. Središnje, finalno zbivanje odigralo se u vinariji Li, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Ivana Lukačevića.

photo by Nenad Schneider Nedmix

U Trnavi postoji i vinarija Hrvoja Lukačevića, a upravo ona je bila posljednja točka „Zlatne vinske šetnje“ koja je započela u 16.00h u vinariji Agro Zlatarevac, nastavila se u vinariji Milanović, a potom kako smo već naveli završila u vinariji Hrvoja Lukačevića. Osim vina ovih vinarija u vinariji Li su se mogli kušati i Misna vina, te vina vinarije Apostol.

Vinarija Agro Zlatarevac i ostale vinarije sudionice Zlatnog wineenda nalaze se na vinskoj cesti Zlatarevac koja je proglašena prije nepunih 12 godina kao jedanaesta vinska cesta Osječko – baranjske županije. Stoga i naziv Zlatni wineend nije nimalo pretenciozan. Ova vinarija obrađuje vlastitih 7,5 ha vinograda, te još 2 ha u zakupu. Vinarstvom se hobistički bave od 1995., a profesionalno od 2007. godine.

Što se sortimenta tiče dominira graševina, a slijedi ju frankovka. Tu je nešto i traminca, te pinota sivog i rajnskog rizlinga. Godišnja proizvodnja vina im je 40 – 50.000 litara vina. Domaćin nam otkriva da većina njihovog vina završava u caffe barovima na potezu prema Slavonskom Brodu, „a nešto ode i u Zagreb, nešto na more, nešto u Njemačku i eto sve ode. Većina toga je u litrenim bocama, a butelje se plasiraju u restoranima.“

photo by Nenad Schneider Nedmix

Na kućnom pragu može se kupiti njihovo vino u rinfuzi, a srijedom i subotom rade i dostavu na kućni prag. Vino im je pristojno, a cijene su više nego popularne; butelja je 5 €, litra €, a rinfuza 2,5€. Njihov rosé na bazi frankovke prodaje se samo u buteljama, a traminca i pinota sivog trenutno niti nemaju jer su prodali sve stare zalihe od prošlogodišnje berbe. Ali zato je ovogodišnje grožđe već obrano i mlado vino zrije u podrumu.

Nakon domaćina u vinariji prisutne je pozdravila i naša vodičkinja Laura koja je bila zadužena za to da se nitko ne izgubi na ovom trnavačkom mini wine & walku. Otkrila nam je i planove vinarije Agro Zlatarevac za bavljenje agro turizmom. U rudimentarnom obliku to već sada i čine jer nude degustacije za grupe uz prethodnu najavu, ali to je tek početak.

Selimo se u vinariju Milanović gdje nas domaćin uvodi u njihovu vinsku priču: „Inače smo iz Đakova, a 2010. smo došli u Trnavu kupivši ovo imanje sa vinogradom. Imamo 1,5 ha vinograda i pravimo nekih 7.000 butelja. Imamo frankovku, graševinu, chardonnay, muškat ottonel, rosé na bazi frankovke i crni cuvée – kupažu frankovke i merlota u omjeru 50:50“, otkrio nam je domaćin.

Zadržavši se u prve dvije vinarije otprilike po jedan školski sat dolazimo na finalnu točku vinske šetnje – vinariju Hrvoja Lukačevića koji se do 2005. godine bavio vinom hobistički, a tada kreće u ozbiljniju vinsku priču. „Krenuo sam od nule, od sadnje vinograda do nabavke mehanizacije pa nadalje. Danas smo u tehnološkom smislu pri vrhu, naša vinarija kompletno je digitalizirana, svaka bačva je kontrolirana, kako bi i trebalo biti u modernom vinarstvu. Sadimo dvije vrste vinove loze, graševinu i frankovku, a imamo 5 etiketa vina; tri se odnose na graševinu, a dvije na frankovku. Imamo suhu i polusuhu graševinu te kasnu berbu, a od frankovke radimo i rosé. Kao novitet uskoro ćemo u prodaji imati i graševinu orange.“

Nakon uspješno završene mini vinske šetnje (sve tri vinarije su zapravo vrlo blizu) odlazimo do vinarije Li. Sve je super uređeno, atmosferu uz vina podiže i DJ Bitter, a kao zvijezde večeri nastupile su Gelato sisters. Njihova interpretacija retro uspješnica je odlična, a posebno su intrigantni njihovi prepjevi starih hitova na hrvatski jezik, te njihove obrade novijih pjesama u vintage stilu pa je tako u samom uvodu nastupa „Lollipop“ grupe Chordettes postao „Trnava“. „Zlatna vina“ sa vinske ceste Zlatarevac pratila je i „zlatna hrana“, pa su tako posjetitelji mogli kušati i zlatni burger, te zlatne langošice. Sve u svemu zlatni dan (i večer)!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *