NOVA GRADIŠKA KAO RASADNIK NOVIH POLJOPRIVREDNO – PODUZETNIČKIH IDEJA

Sredinom Listopada Nova Gradiška postala je pravi poljoprivredno  poduzetnički hub. U petak i subotu, 13. i 14. Listopada po dvadeset i četvrti je puta održana jedna hvalevrijedna manifestacija koja daje živost i vitalitet Novoj Gradišci pod nazivom Poljoprivredno – poduzetničke ideje.

Kako u brošuri koja ovu manifestaciju prati naglašava župan Brodsko – posavske županije dr.sc. Danijel Marušić: „središnja je to gospodarska manifestacija grada Nove Gradiške namijenjena poduzetnicima iz djelatnosti poljoprivrede, prehrambene industrije, stočarstva i usluga vezanih uz njih, a sadrži edukativne i promidžbeno – komercijalne sadržaje.“

Ovu manifestaciju zajednički organiziraju županija i Novogradiški sajam. Naglasak je stavljen na prikupljanje novih ideja, ostvarivanje novih poslovnih kontakata i razmjenu iskustava. Grad i županija ovu manifestaciju podupiru, ali njena realizacija spada u domenu Novogradiškog sajma čiji je alfa i omega gospodin Slavko Sremac – izdanak stare obrtničke obitelji koja je svoje poduzetničke vještine razvijala generacijama, pa čak i u okvirima mogućega tijekom komunističkog razdoblja kada vlast na svaku privatnu inicijativu nije gledala ideološki blagonaklono, ali je ipak tolerirala malo poduzetništvo jer je njegov doprinos ukupnom gospodarstvu bio nemjerljiv.

I ovaj jesenski, kao i onaj proljetni sajam vrijeme je odlično poslužilo; manifestacija je održana tijekom zadnja dva dana babljeg ljeta, tik pred jesensko naglo zahlađenje vremena kada se temperatura tijekom jedne večeri prepolovila. Brojni izlagači preplavili su središnji novogradiški trg. Sve ono što vrijedne ruke lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava proizvode moglo se naći na jednom mjestu.

Tu je bila i oprema za destilerije, automobili, pa čak i vozila na solarni pogon u izvedbi novogradiškog Centra kompetencija za napredno inženjerstvo. Prava harmonija tradicije i novih ideja. Uvijek osluškujući aktualni trenutak organizatori su priredili i predavanje za poljoprivrednike na temu afričke svinjske kuge. I predstavnici bosansko hercegovačkog nacionalnog parka Una prepoznali su Novogradiški sajama kao dobru priliku za promociju i spremno se odazvali pozivu za sudjelovanje.

Slavko Sremac, čelnik Novogradiškog sajma uvijek je agilan i otvoren novim idejama. Brojne nove ideje i sam generira i od zamisli pretače u praksu. Tako je primjerice ove godine u sklopu svibanjskog sajma održana i prvi hrvatski sajam učeničkih zadruga, a sljedeće godine, 21. lipnja planiraju održati i NG Wine night.

Tako će nagodinu osim svibanjskog Međunarodnog festivala vina NG Wine fest Nova Gradiška dobiti još jedno vinsko zbivanje. Treba napomenuti da rijetko koji (po stanovništvu) relativno malen grad poput Nove Gradiške ima u jednog godini dva vinska eventa, pa čak niti znatno veće županijsko središte Slavonski Brod. Za ovu manifestaciju u suradnji sa vinarijom Tomac iz Novske pripremljeno je i posebno Sajamsko vino.

Spomenimo to i da je Nova Gradiška svoj sajam automobila kada je ta scena bila propulzivna imala i onih godina kada se nije održavao zagrebački autoshow. Zato su sajamske manifestacije u Novoj Gradišci nešto posebno, nešto što nikada ne upada u učmalost i rutinu i što posjetiteljima uvijek pruža neko novo iskustvo.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *