U Hrvatskoj stasa nova publika kušača – Uspješna priča koja mijenja percepciju javnosti, ZGrappa najavila drugo izdanja 2024. godine.

Prvi međunarodni festival rakije ZGrappa powered by Bumbar koji se tijekom petka i subote, 13. i 14. listopada održavao u zagrebačkom Boćarskom domu nije ni završio, a 50-ak izlagača iz svih krajeva Hrvatske, Srbije, Italije… koji su predstavljali svoje proizvode već su odlučili – i sljedeće godine u studenom dolaze na ZGrappu.

– Bila je ovo jedna uspješna priča, a način na koji su posjetitelji  kušali rakiju, pitanja koja su izlagačima postavljali, činjenica da nije bilo niti jednog incidenta govori da u Hrvatskoj itekako stasa publika odgovornih kušača kojima rakija, ginovi i jaka žestoka pića postaju sve zanimljiviji. Bilo je i više nego zadovoljstvo promatrati publiku koja po prvi puta otkriva nove okuse – kazao je organizator i inicijator Međunarodnog festivala ZGrappa, Marin Levaj. Kako je istaknuo činjenica da su upravo izlagači, ali i posjetitelji bili jasni u podršci prve ZGrappe powered by Bumbar, bila je dovoljna da se već potvrdi odluka o novom festivalu za sljedeću, 2024. godinu.

Deset godina odležana šljivovica u hrastovoj bačvi, Prunina šljiva i viljamovka, Aurini kokteli na bazi teranina, Primores lješnjak, Korlatova smokva, Wise Grus loza barrique, Vertigo viljamovka, likeri mandarina i lješnjak destilerije Jedna iz Osijeka samo su dio proizvoda koji su oduševili publiku u moru sedamdesetak brendova, nekoliko stotina različitih okusa.

Ipak publika je u dva dana trajanja festivala na prvo mjesto, po svom ukusu za rakiju ZGrappe izabrala brend „Rakija iz Rakije” srpskog proizvođača Dejana Veljovića. Uz spomenutu kategoriju posjetitelji festivala birali su najbolje proizvođače u tri kategorije pa je tako, prema njihovim glasovima nagradu za najbolji dizajn dobila destilerija Abelo, za najbolji gin Brza Distribucija za Sir Edmond Gin, a najbolji liker proglašen je onaj destilerije Incanto od višnje.

Festival su obilježile i edukativne radionice čiji su predavači bili naš najveći stručnjak u svijetu za jaka alkoholna pića Dario Grabarić, gosti iz Srbije dr. Ivan Urošević i dr. Ninoslav Nikičević, s
Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. Marin Mihaljević Žulj, proizvođači Dražen Perković te Silvio Carta sa Sardinije. Ipak mnogima najzanimljivije predavanje bilo je seksualne terapeutkinje dr. Tanje Jurin koja je otkrila koliko je premalo, a koliko previše. Seksa ili alkohola? Sasvim svejedno…

U organizaciji Gospodarskog lista na ZGrappi su dodijeljene nagrade Crospirit natjecanja, a cjelokupno događanje pratili su i nastupi grupe Planet Groove i DJ-a Ozrena
Kanceljaka, grupe La PaPa i DJ-a Bizze Bodega.

ZGrappa powered by Bumbar je za sve sudionike bila korisna, mnogi su dogovorili poslovnu suradnju, među posjetiteljima bilo je mnogo šefova kuhinje, vlasnika kafića i restorana koji su imali priliku direktno se predstaviti proizvođačima. Uostalom chef restorana Balon, Stipan Iličić pokazao je po prvi puta kako se hrana može izvrsno sljubiti s rakijom i upravo to je novi turistički trend kojim se Hrvatska gastronomska scena mora predstavljati – zaključio je za kraj Marin Levaj, organizator ZGrappe.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *