DARUVARSKI ŠESTI ELEMENTI – ULTIMATIVNI GASTRO DOŽIVLJAJ NA KRAJNJEM ZAPADU SLAVONIJE

Daruvar je zasigurno jedan od najljepših malih gradova kontinentalne Hrvatske što je potvrđeno i brojnim priznanjima Hrvatske turističke zajednice. U to sam se uvjerio i osobno tijekom brojnih posjeta Daruvaru, a posljednji od njih je bila trodnevna hedonističko – zdravstvena tura nazvana „6-i elementi“ koja je okupila novinare, bloggere, influencere i kulinarske profesionalce iz više zemalja, a koja je održana koncem listopada. Našao sam se u društvu medijskih djelatnika iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Slovačke, te Srbije i u konačnici postao ponosan ambasador šestih elemenata.

Ova sjajna tura koja je dio istoimenog projekta kojeg vodi Karin Mimica, čelnica kluba Gastronaut zajedno sa domicilnom turističkom zajednicom pružila nam je uvid u daruvarsku gastro scenu koja nije nimalo provincijska, naprotiv! U Daruvaru se zahuktava strašno intrigantna gastro priča isprepletena sa lokalnim pivima, vinima, jakim alkoholnim destilatima i ljekovitom termalnom vodom. U svemu treba imati mjeru, pa tako i u hedonističkim užicima, a zdravstveni aspekt cijele priče oličen u Daruvarskim toplicama koje zapošljavaju pedesetak zdravstvenih profesionalaca ovoj priči daje pravi balans.

No hajdemo prvo objasniti što su to šesti elementi? Put nas vodi do Daruvarske pivovare, inače najstarije u Hrvatskoj i njenog majstora pivara Kreše Marića, te starogrčkog filozofa Empedokla koji je prvi uveo teoriju elemenata u filozofiju tvrdeći da je svijet građen od četiri elementa (korijena): zemlje, zraka, vatre i vode. U Daruvaru vole istaći da je zaštitni znak njihova grada element vode. U široj javnosti Daruvar je tradicionalno najpoznatiji po svojim toplicama te po svojoj pivovari koja je započela s radom 1840. godine, a 2014. godine kao treća pivovara u RH pokrenuli su svoju liniju craft piva nazvanu 5th element gdje peti element simbolizira ljubav. U toj početnoj fazi hrvatske craft beer revolucije daruvarski peti element je bio više od piva, a kao kuriozitet treba naglasiti činjenicu da ju je pokrenula (ipak) industrijska pivovara sa najdužom tradicijom u zemlji u trenutku kada su zanatske mikro pivovare nicale kao gljive poslije kiše.

Kao fun fact treba navesti i činjenicu da sam putem do Daruvara prošao i kroz mjesto Pivnica Slavonska koje je široj javnosti poznato kroz marketinšku kampanju „Naša mjesta su zakon“ komercijalno najraširenijeg pivskog branda u RH. Dolazite li u Daruvar iz smjera Slatina ili pak pravca Voćina kroz Pivnicu Slavonsku morate proći, a ona je od samog Daruvara udaljena tridesetak kilometara. U široj okolici Daruvara nalazi se mnoštvo zanimljivih lokaliteta koje ako imate vremena svakako pri dolasku ili odlasku treba obići. Primjerice tu su utvrde Stupčanica i Dobra kuća, a pri ovom dolasku u Daruvar u selu Donja Vrijeska skrenuo sam s puta da bih obišao mistični manastir Svete Ane. Za ljubitelje povijesti i arhitekture to je pravi biser. Zvonik je položen na tlo, pored samog sakralnog objekta sagrađenog u gotičkom stilu. Sagradili su ga početkom 15. stoljeća redovnici Pavlini, nakon turskih osvajanja biva napušten, a onda pretvoren u pravoslavni vjerski objekt.

Zanimljiv je put do Daruvara, iz kojeg god pravca dolazili, ali je još zanimljivije ono što se u Daruvaru može naći. Ako je peti element bio više od piva, onda su daruvarski šesti elementi definitivno nešto više od hrane. Hrana nam daje energiju, kalorije nužne za svakodnevno funkcioniranje, ali ono što smo kušali tijekom trodnevne daruvarske hedonističko – zdravstvene ture je bilo više od hrane – prava simfonija okusa, gotovo umjetnost.

„Ideja ovog projekta je bila da na jedan inovativniji, drugačiji način podignemo kvalitetu gastronomske ponude destinacije u suradnji sa svim zainteresiranim ugostiteljima“, naglasila je u uvodnom obraćanju direktorica TZ grada Daruvara Ivana Plažanin Vuković obraćajući se sudionicima ture u holu Daruvarskih toplica u kojima su odsjeli, a na njeno izlaganje nadovezala se Karin Mimica naglasivši da je u Daruvaru sve više šestih elemenata i naglasila da se u Daruvar zaljubila tijekom Fra Ma Fu festivala kojeg organizira virovitički novinar Goran Gazdek, a čijih se nekoliko posljednjih izdanja održalo upravo u Daruvaru.

„Da nije bilo Fra Ma Fu festivala koji mi je otkrio Park tamnog neba, najstariji ginko, daruvarske pivo ne bih se upuštala u jedan ovako izazovan projekt. Budući da sam već poznavala Daruvar bilo mi je pravo veselje kada su me kontaktirali i predložili zajednički rad na gastronomskom brendiranju. Postavilo se pitanje kako ćemo ga brendirati? Da bi se uspostavio neki brand njegovo ime mora imati jake asocijacije. S obzirom da je grad Daruvar u znaku elementa vode, sa ljekovitim termalnim izvorima, sa sjajnim daruvarskim vinima, te čuvenim pivima iz linije peti element mi smo zaključili da bi ugostitelji mogli biti šesti element koji će spajati i beneficije ljekovitih voda sa domicilnim vinima i pivima.“

Svi daruvarski ugostitelji koji spravljaju hranu, počevši od zdravljaka do restorana uključili su se u projekt i u početku su dobili jedan jednostavan zadatak – da osmisle jedno jelo za jačanje imuniteta, koje u sebi ima  bar jednu namirnicu koja  može pomoći zdravlju. Zatim im je ponuđen i drugi izazov nazvan „Daruvarski parovi“,  a radi se o tome da svoja jela sljubljuju sa daruvarskim pivima i vinima. Organiziran je i niz edukacija; Siniša Križanac ugostiteljima je održao radionice na temu managamenta, tu je bila uključena i nutricionistica Dijana Gluhak, autorica međunarodno nagrađenog healthy meal standarda koja je radila s njima kako teoretski dio, a tako i u kuhinji. U priču je bio uključen i chef Dragan Visković, sommelier Damir Zrno, Goran Gazdek zajedno sa stručnjacima iz Daruvarske pivovare bio je angažiran po pitanju sljubljivanja piva i hrane. Kako je Daruvar i destinacija za sportaše, partner Hrvatskog olimpijskog odbora voditelji projekta uveli su i treću temu – predložili su ugostiteljima i da rade jela za sportaše, sa visokim udjelom proteina, ugljikohidrata, vlakana. Ugostitelji su objeručke prihvatili i ovu ponudu.

Na prigodnom domjenku dobrodošlice u holu lječilišnog hotel Termal uz ukusne zalogajčiće uzvanicima su služene i Wise grus rakije koje su osvojile priznanja na natjecanjima u Frankfurtu i San Franciscu; rakijaški trio fantasticus činile su šljivovica, viljamovka i dunjevača. Ugodno je saznanja da Daruvar osim sjajnih piva i vina ima i sjajne jake alkoholne destilate. Ali to nije sve! Osim ova tri okusa destilerija Wise grus u ponudi ima i rakije od breskve, tepke, marelice, loze, a tu je i loza barrique. U nekima od ovih pet dodatnih destilata uživali smo u nastavku daruvarske hedonističke oaze, a zbog nekih koje ovoga puta nismo imali prilike kušati vrijedi vratiti se u Daruvar.

Tko jednom dođe u Daruvar vraća se ponovno. U to sam se uvjerio i osobno. Prvi put sam ga ciljano posjetio prije više od 5 godina kako bih pohodio festival malih nezavisnih pivara „Dan nezavisnosti“,  prošle godine sudjelovao sam na njihovoj inačici Wine & walk-a koja se održala u sklopu VinoDar-a, a četiri mjeseca kasnije i na već spomenutom Fra Ma Fu festivalu bez kojeg možda ne bi ni bilo šestih elemenata. U holu hotela nalazi se i drvena višedijelna skulptura čiji desni dio čine ptičje stope na zidu. Voditeljica marketinga i prodaje Daruvarskih toplica Melita Bartoš objasnila nam je da ta skulptura predstavlja ptice selice koje odlaze, ali se i vraćaju. Simbol Daruvara i jest jedna ptica selica – ždral.

Prvi od sedam mjesta na kojem smo uživali u Daruvarskim šestim elementima je bio restoran Taverna koji se nalazi u sklopu lječilišnog hotela Termal. Šeste elemente restorana Taverna predstavio je nutricionist Dragan Gazibara. Svaka od tri ponuđene opcije – kardiovaskularni menu, menu za sportaše, te daruvarski parovi se sastojala od tri slijeda. Kardiovaskularni menu: krem juha od leće i mrkve /punjeni rolani pileći file (s kremom od posnog sira i emulzijom od češnjaka); mrkva i grašak na kremi od kukuruza; salata od kruške, feta sira i oraha s preljevom od maslinovog ulja, meda i aceta balsamica / kolač od tamne čokolade, lješnjaka i badema.

Menu za sportaše: krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica / punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama); rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima / zobeni kolač s borovnicama i tamnom čokoladom. Uz ramstek se preporuča Stout 4.2. iz linije 5th element. Daruvarski parovi: zapečeni krumpir s dimljenim sirom /pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom; zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana /karamelizirani kolač od jabuke sa sladoledom od vanilije i karamel umakom. Uz svinjska rebarca preporuča se american blond ale iz linije 5th element.

Nakon ručka unesene kalorije imali smo priliku „spržiti“ plivanjem u bazenima s termalnom vodom i saunama, a zatim smo se uputili ka pivovari, jer da bismo propisno uživali u šestim elementima prvo se treba upoznati podrobno sa petim elementom. Od prvog trenutka je daruvarska bila uključena u ovaj projekt, a njena uloga je bila ključna u segmentu projekta „daruvarski parovi“. Sve o povijesti, sadašnjosti i budućnosti pivovare Daruvar objasnio nam je samozatajni pivarski mag Krešo Marić, inače i dobitnik nagrade HTZ-a „Čovjek – ključ uspjeha“ koji u pivovari Daruvar ima staž duži od 30 godina.

Ova pivovara je najstarija industrijska pivovara u RH koja u kontinuitetu od svog osnivanja posluje na istom mjestu, u istoj zgradi. Za vrijeme Habsburške monarhije dolazi do velikih migracija stanovništva i u daruvarski kraj dolaze brojni doseljenici iz Češke sa sobom donoseći i kulturu pravljenja i ispijanja piva i u tome treba tražiti i začetke ove pivovare. Grof Janković je utemeljio pivovaru, a već 1893. iz plemićkih pivovara prelazi u građansko vlasništvo. Te godine se po prvi puta spominje i Staročeško kao brand piva. Drugim riječima Staročeško pivo postoji već 130 godina. U tom dijelu povijesti veliku ulogu je odigrala obitelj Gross koja za vrijeme drugog svjetskog rata zbog svog židovskog podrijetla biva izvlaštena i potom pivovaru kupuje obitelj Krešić koja je i osnivač sirarske industrije Zdenka u Velikim Zdencima, a svojevremeno je u Daruvaru proizvodila i Zdenka pivo. Dobar dio pogona koji je tada sagrađen koristi se i dan danas. Poslije II. Svjetskog rata pivovara se nacionalizira. U socijalizmu je postojalo zaštićeno tržište, pivovara u Daruvaru je bila jedina u krugu stotinjak kilometara i koncem sedamdesetih godina prošlog stoljeća pivovara dostiže svoj maksimalni kapacitet proizvodnje sukladno tehničkim mogućnostima.

U to vrijeme su se iskristalizirala dva glavna branda pivovare: Staročeško i Gambrinus. Gambrinus je u međuvremenu ukinut zbog zakonskih odredaba o zaštiti intelektualnog vlasništva jer se istoimeno pivo ranije no u Daruvaru počelo kuhati u Češkoj. Sa krizom socijalizma koja se ogledavala u padu efikasnosti i višku radne snage dolazi do udruživanja gospodarskih subjekata u istoj proizvodnoj grani tako da Daruvarska pivovara postaje OUR unutar SOUR-a Zagrebačke pivovare. U ovaj svojevrsni socijalistički koncern bila je udružena i Karlovačka pivovara. U privatizaciji pivovaru preuzimaju zaposlenici, u međuvremenu doživljava stečaj, a potom se redaju različiti vlasnici. Sve nam je to, praktički u jednom dahu ispričao Krešo Marić naglasivši da novo razdoblje pivovare počinje sa pokretanjem linije 5th element, a upravo taj događaj je i preduvjet za šeste elemente.

„Meni je ta craft revolucija bila prava renesansa, do tada sam se deklarirao kao voditelj proizvodnje, a od tada kao majstor pivar. Prije toga je čak bilo pogrdno nekoga nazvati majstorom pivarom“, naglasio je Krešo Marić istaknuvši i da je u posljednje dvije godine novi vlasnik u pivovaru pokrenuo novi investicijski ciklus u kojem je uloženo preko 100 milijuna kuna. Prošle godine proizveli su 180 tisuća ha piva, a ove godine će to biti oko 250 000 ha. Nakon jezgrovitog, ali vrlo informativnog predavanja o samoj Daruvarskoj pivovari Krešo Marić nam je rekao i nekoliko vrlo bitnih informacija o samom pivu kao piću. Naglasio je da postoje dvije temeljne vrste piva: lager kao pivo donjeg vrenja i ale kao pivo gornjeg vrenja, a danas je registrirano preko 120 vrsta različitih pivskih stilova. „Pivo je nastalo u kolijevci ljudske civilizacije, u Mezopotamiji kao prvi biotehnološki proizvod. Pivo je nastalo prije vina. Ljudi su počeli živjeti sjedilačkim stilom života i uzgajati žitarice. Žitarice su temelj za proizvodnju škroba koji se fermentira u alkohol. U srednjem vijeku voda je bila prilično zagađena i pivo je bilo jedno sigurno piće jer se spravlja tako da se žitarica umače u vruću vodu pa se samim time i pasterizira.“

Uslijedila je večera u kavani Queen gdje nam je domaćin bio vlasnik Dražen Leš koji je vođenje ovog ugostiteljskog objekta naslijedio od svoje majke. Od pivovare do ove kavane svega je petstotinjak metara. Sve je u Daruvaru tako blizu, nadohvat ruke i automobil nakon što sam ga ostavio na parkingu toplica uopće više nisam palio. U kavani Queen nova simfonija okusa i nova interpretacija tri poznata tematska jelovnika; sportski menu: juneći ramstek u umaku od pečenja, microgreens (klice domaćeg proizvođača od graška, rotkvice i suncokreta), pire od cikle i celera, krema od špinata s vrhnjem, grana padanom i češnjakom /salata s dimljenom tunom / salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)/salata od piletine sa sjemenkama i klicama. Jela koja jačaju imunitet: pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem /sporo pečeni lungić u kremi od đumbira i oyster umaka. Prilog lungiću je riža, a uz njega se preporuča daruvarski sauvignon. Daruvarski parovi: gulaš od divljači iz daruvarskih šuma s domaćim njokima uz kojeg se dobro slaže 5th element IIPA – imperial indian pale ale.

Drugi dan ove hedonističko – zdravstvene ture započeo je doručkom u Taverni i interaktivnim izlaganjem koje je održao nutricionist Dragan Gazibara, a potom je uslijedio obilazak samih Daruvarskih toplica. Tura je počela kod skulpture „Majka s djetetom“. Daruvarske toplice su svojedobno bile centar za liječenje neplodnosti u koje su dolazile žene iz cijele bivše Jugoslavije i okolnih država. Uspješnost liječenja je bila preko 70%.

U južnom dijelu Julijevog parka gdje je nekoć bio centralni objekt sa 120 ležajeva postoji i kip Antuna Augustinčića „Tužna Maja“ koja je tužna naravno jer nije mogla imati djecu. U početku je izazivala sablazan lokalnog stanovništva zbog nagog tijela sa izraženim oblinama, ali je tijekom vremena postala jedan od simbola lječilišnog kompleksa i samog grada. Ova skulptura je svojedobno bila vandalizirana i rastavljena na komade, ali je na svu sreću pronađena i obnovljena, te joj je vraćen stari sjaj. Saša Starčević, rukovoditelj sportskog objekta govorio nam je o rehabilitaciji sportaša, a pogledom na „wall of fame“ može se vidjeti da su pomoć u Daruvarskim toplicama potražile i takve sportske veličine kao što su Mario Ančić, Ivica i Janica Kostelić, Miroslav Ćiro Blažević, Darko Kralj i Natko Zrnčić Dim.

Nakon toplica posjetili smo i suvenirnicu Pčelarstva Daruvar, a zatim se uputili na marendu u street food Black & white. Za jačanje imuniteta servirali su nam dva jela, a to su: fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci, te okrepljujući wok – wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka.

Za sportaše u ponudi je sportilja – tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom. U kategoriji daruvarski parovi nude rustikalne palačinke s džemom od šumskog voća, domaćim medom i tostiranim lješnjacima, uz koje predlažu craft pivo american blond ale iz linije 5th element.

Nakon marende uslijedila je Balada o vinu u podrumu dvorca Janković. Riječ je o jednom od punktova Daruvarske vinske ceste gdje su se njihova sjajna vina sljubljivala sa sirevima sirane Biogal. Enologinja Suzana Jurišić naglasila je da vinarija Daruvar djeluje u sklopu tvrtke Badel 1862 d.d., a ona u njoj radi od 1996. godine. Na poziv lokalne vinogradarske zadruge Badel u ove krajeve dolazi osamdesetih godina prošlog godina i na području Daruvara danas obrađuje 36 ha vinograda, te još 30 ha na području Križevaca, a ono s čim se posebno ponose jest njihov sauvignon. Naravno, kušanje je započelo sa graševinom, a uz njega je poslužen polutvrdi kravlji sir, zreli, čisti.

Nakon balade o siru & vinu došlo je vrijeme za ručak u gostionici Srce. Kao jelo koje jača imunitet ponudili su ljuti fiš paprikaš s tjesteninom. Kao daruvarski parovi posluženi su pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažu 5th element IIPA, te svježi šaran pohan u pivskom tijestu sa sportskom salata sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koji također predlažu 5th element IIPA nefiltrirano. Za sportaše uz jela s grilla i pohana, preporučuju sportsku salatu sa sjemenkama. Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima. Nakon ručka grupa je uživala u čaju od ginka s termalnom vodom na Antunovom vrelu u Julijevu parku, a poslije je uslijedio wellnes na termalnim bazenima, te individualni tretmani sa fizioterapeutima.

Večera je upriličena u restoranu Terasa. Za imunitet je pripremljena krem juha od špinata, bezglutenska tjestenina s fileom pilećih prsa, rajčicom i  svježom crvenom paprikom, te hladna salata od brokule s limunom i češnjakom. Daruvarski parovi su bili gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle uz koji se preporuča tamno pivo stout i kao desert tačkrle s pekmezom od šljiva uz koje se preporuča višnjevac Pčelarstva Daruvar. Kao sportski menu prezentirana su krem juha od avokada, pureći medaljoni u umaku od mini bukovača, glazirane zelene mahune, špecli, salata od matovilca, te kesten pire u umaku od šumskog voća. Prezentirali su i tradicionalna jela češke kuhinje kao što su svičkova na smetane (marinirani ramstek u umaku od povrća), kuhane šufnudle, salata od svježeg kupusa.

Sljedeći, treći dan našeg zdravstveno – hedonističkog press tripa započeli smo u zdravljaku Orijent gdje se po mnogima radi najbolji burek u Hrvatskoj, a njegova specifičnost jest da se radi od mesa bika. Kao jelo koje jača imunitet preporučuju domaći jogurt sa medom od lipe, a u kategoriju parova osim bureka svrstavaju i baklavu. Sportašima preporučuju cheese cake sa domaćim sirom.

Našu gastro epopeju završili smo ručkom u restoranu Little italy pub koje je svoje mjesto našao i u aktualnom, 28. izdanju vodiča „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti“.  Za jačanje imuniteta pripremili su sporo pečeni lungić u kadulji alla Masterchef. U kategoriji daruvarski parovi tu su bile kockice bifteka u daruvarskom cabernetu i demiglace-u s njokima sljubljene sa Cabernet sauvignon Horvat. Za sportaše su pripremili juneći carpaccio, toplo hladnu salatu od biftek, te biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki. Pravo savršenstvo! Simfonija okusa!

Trodnevni boravak u Daruvaru bio je jedno fantastično iskustvo. U prijašnja tri dolaska sagledavao sam ga prvo kroz pivsku, zatim kroz vinsku prizmu. Fra Ma Fu festival otvorio mi je neke nove vidike, a sada sam se upoznao i sa daruvarskim šestim elementima u jednoj hedonističko- zdravstveno-edukativnoj turneji koja je obuhvatila sve ono najbolje što Daruvar nudi i pruža. Kao ponosan ambasador daruvarskih šestih elemenata mogu Vam samo poručiti: Recite Da Daruvaru, posjetite ga i sami i uživajte u njegovim šestim elementima.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *