ZIMSKI FESTIVAL U LOZNICI I DODJELA NAGRADA MILORAD RAJČEVIĆ

U Loznici je uvijek lijepo, kako tijekom ljetnog LilaLo festivala, tako i u zimskom periodu u kojem je domicilna turistička organizacija organizirala Zimski festival u Loznici koji je započeo 11. prosinca i traje sve do Nove godine po julijanskom kalendaru, odnosno do 14. siječnja.

Na lozničkom zimskom festivalu posjetitelji mogu uživati u raznim aktivnostima; druženju s Djedom Mrazom, vožnji na novogodišnjem vrtuljku i u novogodišnjoj kočiji, klizanju, animacijama, novogodišnjim predstavama i koncertima. Ovaj festival je održan i prošle godine, a novost ovogodišnjeg izdanja su  instagramski selfie filteri.  

Prvog dana lozničkog zimskog festivala održana je i dodjela priznanja 19. Turističke patrole. Kako naglašava Snežana Perić, direktorica turističke zajednice grada: „riječ je o akciji koja traje cijelu godinu i ima za cilj odati prizanje, te nagraditi one koji su svojim trudom, radom i inovacijama u poslovanju doprinijeli promociji i razvoju turizma grada Loznice.”

Deset dana kasnije, 22. prosinca u hotelu „Podrinje” u Banji Koviljači FIJET Srbija održao je dodjelu nagrada „Milorad Rajčević” za 2023. godinu. Ovo je zapravo bilo predpremijerno predstavljanje ovoga hotela za turističke novinare jer on, nakon temeljite obnove službeno započinje s radom sljedeće, 2024. godine. Nesmunjivo ih čeka puno uspjeha jer sve ono što su nam prezentirali bilo je sjajno; od samih smještajnih kapaciteta do dodatnih sadržaja, hrane pića i profesionalnog osoblja. FIJET Srbija dio je Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET International. Ovo priznanje ustanovljeno je prošle godine, a dodijeljuje se domaćim i stranim novinarima, fotografima i piscima za objave o Srbiji u tekućoj godini u kojoj se natječaj i raspisuje.

Milorad Rajčević je bio prvi Srbin koji je proputovao cijeli svijet napravivši više od 120.000 km u tri desetljeća. Svoje doživljaje – putopise redovito je objavljivao u tadašnjem beogradskom „Malom nedeljniku”. Na put oko svijeta krenuo je 14. ožujka 1910. godine kada je imao svega 15 godina, ispratilo ga je tada „pola Beograda”, a sretan put mu je osobno poželio i tadašnji kralj Petar Karađorđević. Putovao je pješke, biciklom, motociklom, automobilom, željeznicom, na slonu, vozili su ga u rikši… Bio je na visovima Kilimjara i Tibeta, plovio Tihim oceaonom, šetao obalama sunčane Kalifornije, kupao se u svetim rijekama Gangesu i Jordanu, penjao se na Keopsovu piramidu, išao u lov na tigrove. Sa sobom na put koji je trajao tri desetljeća ponio je jednu bilježnicu s namjerom da skupi potpise svih znamenitih ljudi koje će sresti na svojim putešestvijama. Vratio se kući sa više od 30.000 potpisa putem upoznavši Teslu, Gandija, Hitlera, Papu…

Tročlani stručni žiri za dodjelu nagrade „Milorad Rajčević” ove godine činili su turistički novinari Vladimir Jovanović i Marina Jablanov kao članovi, te urednik Radio – televizije Vojvodine Kamenko Milenković kao predsjednik žirija.

Ovogodišnji dobitnici ove prestižne nagrade su Smiljana Popov iz Beograda, autorica serijala „Srbija za početnike” za epizodu posvećenu Staroj Pazovi, Maja Zagoričnik iz Kranja u Sloveniji za televizijsku reportažu „LilaLo festival optimizma v Loznici”, te Goran Gazdek, direktor međunarodnog festivala „Fra Ma Fu” iz Virovitice u Hrvatskoj za pisanu reportažu „Golubac – tamo gdje je Dunav najširi”. Predsjednik žirija Kamenko Milenković istaknuo je da je ova reportaža primjer koji pokazuje da je turističko novinarstvo i istraživačka kategorija. „Goran Gazdek je, pre putovanja u Istočnu Srbijum proučio najmanje pet studioznih dela o ovom delu Balkana od antičkih vremena do današnjice. Formulacije su visprene, konstatacije potkrepljene istoriografskim podacima, a lične impresije iznosi sa senzibilitetom koji čitalac naprosto upija, što ne treba da čudi jer Gazdek je i autor maestralnih fotografija.”, u obrazloženju je istaknuo Milenković.

Za uradak Smiljane Popov navedeno je da „Smiljana vodi gledaoce, u ovoj emisiji, na zabavno i edukativno putovanje kroz kulturno-istorijske, etnološke, gastronomske, turističke i prirodne znamenitosti Stare Pazove. Sve što sadržajan TV putopis treba da sadrži je zastupljeno u ovom koloritnom prikazu gradske sredine. Kompletnu sliku dodaju upečatljive najave autorke koja, ne skrivajući uzbuđenje u svojim objavama, „uramljuje“ video-zapis svojim jedinstvenim stilom. Reportaža, koja u velikoj meri doprinosi afirmaciji i većoj vidljivosti Stare Pazove na turističkoj mapi Srbije.”

TV reportaža Maje Zagoričnik ocijenjena je kao „antipod kvalitetne putopisne TV reportaže u kojoj, pored osnovne, ali iscrpne i detaljne informacije o događaju, priključuje izjave organizatora i učesnika, prikazuje najzanimljivije detalje manifestacije, koloritni folklor, detalje istoriografije, a ne manjkaju ni impresije autorke. S obzirom na to da članovi žirija godinama prate Lila LO, odgovorno možemo tvrditi da je Majin pristup do sada najsadržajniji prikaz ove manifestacije i može da posluži mladim turističkim novinarima kao primer dobre prakse.”

Nakon dodjele nagrada laureati su uživali u koncertu sastava „Accordion fantasy” u Vukovom domu u Loznici koji se održao u okviru zimskog festivala. Riječ je o jedinstvenom glazbeno – scenskom spekatklu sa izraženo naglašenom interaktivnošću sa publikom. U prvom dijelu solist na harmonici Dušan Sekulić izvodi glazbene klasike, a potom mu se u drugom dijelu pridružuje i glazbeni sastav sa kojim izvodi obrade pop – rock klasika na jedinstven, harmonikaški način. Prava glazbena harmonija!

.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *