ZADNJE SUBOTE U VELJAČI U BEOGRADU SE ODRŽAVA GRAND TASTING 2024.

U subotu, 24. veljače u Beogradu će se održati jedna od najvažnijih vinskih manifestacija u ovom dijelu Europe – Grand Tasting 2024. Mjesto radnje je beogradski hotel Metropol Palace, a u njemu će pedeset odabranih vinarija lociranih na potezu od Slovenije do Sjeverne Makedonije te zadnje subote u veljači predstaviti svoje ponajbolje vinske uspješnice, a sami vinari će prisutnima objasniti sve što ih zanima o uradcima koje će prezentirati.

Recimo nešto o vinima koja će nazočni imati prilike kušati na ovogodišnjem Grand Tastingu.

Slovenska vinarija Gjerkeš dolazi iz najsjevernijeg dela države –  Prekmurja gdje nastaju autentična bijela vina izrazite svježine. Na Grand Tastingu će između ostalog predstaviti i malu vertikalu rajnskog rizlinga kroz četiri berbe, te višestruko nagrađivani chadonnay Woodstock 2019. Prošlogodišnje otkriće Grand Tastinga, vinarija Sanctum iz Štajerske u Sloveniji donosi ponovo više berbi crnog pinota i chardonnaya, te ekspresivni shiraz koji nastaje samo u najboljim godinama – Red Barrel 2018. Nešto novo na Grand Tasting-u; Burgundija u slovenskim Brdima, fokus na terroir i vrhunska bijela vina – Domaine Vicomte de Noue-Marinič. Ova vinarija rezultat je saveza dvije obitelji i burgundske tradicije, koju nosi Charles-Louis de Noue, suvlasnik čuvene burgundske kuće Domaine Leflaive, kao i tradicije i teroara goriških Brda koju predstavlja Alis Marinič iz porodice Marinič koja je oduvijek bila posvećena vrhunskom vinogradarstvu, od koje su grožđe uzimale čuvene vinarije Jerman, Feluga i druge. Burgundski pristup podrazumijeva potragu za idealnom ekspresijom teroara u sinergiji sa sortom što rezultira elegantnim, preciznim i kompleksnim vina sa obiljem mineralnosti i prijatne svježine, nešto u pravcu Puligny Montrachet, što im je i uzor. Slovenska vinarija nesvakidašnjeg naziva M-enostavno dobra vina debitirala je na Grand Tastingu prošle godine i na radost brojnih ljubitelja vina u Beogradu dobila je poziv i za ovogodišnje izdanje. Vlasnik vinarija i vinar Gregor Mikuž donosi za tu priliku najbolje ocijenjene sauvignone na prošlogodišnjem DWWA – Exterm 2020 (95 points) i xBlanc 2021 (93 points), te sivi pinot kojeg je magazin Decanter uvrstio nedavno na listu 10 najboljih na svijetu – Goodfella 2020! Slovenska vinarija Penine Istenič specijalizirana je za proizvodnju pjenušavih vrhunskih vina. U Beograd donose pet etiketa koje se nalaze na vinskim kartama najpoznatijih svjetskih restorana! Klet De Baguer, čiji se podrum nalazi u kompleksu povijesnog zamka u mjestu Dobrovo u Goriškim Brdima, ekskluzivna je vinarija unutar kooperacije Klet Brda, a u Beograd donose arhivska vina koja su osvajala zlatne medalje na najznačajnijim ocjenjivanjima u svetu. Najcjenjeniji slovenski vinar u svijetu Marjan Simčič donosi na Grand Tasting spektakularna vina iz linije Opoka za koje svjetski autoriteti poput Jancis Robinson i Jamesa Suckling tvrde da su među najboljima u ovom dijelu Evrope!

Vinarija Benvenuti donosi na Grand Tasting sve svoje najbolje etikete, među njima i novo vino Livio Benvenuti Teran 2019 proglašeno za najbolji teran na prošlogodišnjoj Vinistri, te sada već kultni teran Santa Elisabetta 2019 koji je danas jedno od najcjenjenijih i najtraženijih vina u Hrvatskoj! Vinarija Degrassi redovni je sudionik Grand Tastinga, a ove godine poseban akcent će biti na vrhunskim vinima s položaja Conatarini odakle dolaze Petit Verdot Contarini Special Edition 2015, Cabernet Franc Contarini Special Edition 2016, Cabernet Sauvignon Contarini Special Edition 2016, te Pinot Noir Contarini Special Edition 2016, a posebna poslastica biti će Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013 jedan od bisera iz njihove arhive! Mala organska vinarija Ipša nadomak Motovuna u Istri pravi je sakriveni dragulj na vinskoj sceni ovog najvinskijeg poluotoka u Europi. Vlasnik vinarije Klaudio Ipša, inače i jedan od najcjenjenijih proizvođača vrhunskog maslinovog ulja u regiji, donosi u Beograd čudesna macerirana vina s najvišeg vinograda u Istri – Santa Elena White 2019 od malvazije i Santa Elena Red 2020, kupažu merlota i refoška. Jedna od najekskluzivnijih vinarija u regiji, Meneghetti donosi na Grand Tasting neka od najskupljih vina u regiji, a prava poslastica biti će magnum pakovanje pjenušca Meneghetti Classic Reserva 2016 dobivenog tradicionalnom metodom od sorti pinot noir, chardonnay i pinot blanc. Vinarija Tomaz iz Motovuna jedna je od najspektakularnijih u Istri, a na Grand Tastingu će se između ostalog predstaviti i sa tri stilski različite malvazije i tri stilski različita terana, od pjenušavog do prosušenog. Pokazna vježba što danas mogu postići dvije najpopularnije istarske sorte! Uz premijeru malvazije Ottaviano 2020 posvećene svom ocu, za koju se smatra da je najozbiljnije vino od ove popularne sorte do sada, legendarni istarski vinar Moreno Coronica donosi u Beograd i vertikalu od šest berbi čuvenog vina Gran Teran koje će osobno predstaviti na posebnoj radionici!

Vinar Frane Milina Bire iz Lumbarde s Korčule napravio je prije desetak godina pravu malu vinsku senzaciju s vinom Defora od lokalne sorte grk. Danas je to jedno od najcjenjenijih vina s ovih prostora, a novo izdanje legendarne Defore osobno će Bire predstaviti na Grand Tastingu. Debitant na Grand Tastingu, ugledna vinarija Rizman iz Dalmacije predstavlja se prvi put beogradskoj publici s vinima Tribidrag 2021, Syrah 2019 i tri berbe plavca malog iz ekstremnog vinograda na Komarni pod etiketom Primus. Ekskluzivna vinarija Saints Hills s Pelješca, u kojoj je kao konzultant angažiran svjetski renomirani enolog Michel Rolland, donosi u Beograd između ostalog i duple magnume pet berbi Dinača koji će se moći kušati na specijalnoj radionici od 16.00h. Prvi put na Grand Tasting i u Beograd dolazi čuvena vinarija Grgić s Pelješca -vinska reafirmacija u domovini najznačajnijeg hrvatskog vinara Miljenka Grgića, koji je svjetsku slavu stekao u Kaliforniji. Legendarni vinar Luka Krajančić s Korčule predstaviti će se se sa čak pet različitih vina od sorte pošip, te ekskluzivnim vinom Zaglav 2017 od plavca malog koje je postalo jedno od najtraženijih u vinskom svijetu regiona i čije će posljednje boce u posjedu vinarije biti otvorene na Grand Tastingu! Vinarija Zure s Korčule donosi u Beograd između ostalog i Pošip 2019 ovjenčan platinastom medaljom na Decanter World Wine Awards, te nekoliko stilskih varijacija popularne sorte grk, od svježeg vina, maceriranog do penušavog… Najutjecajniji živi vinar u regiji, Ivo Enjingi ponovo donosi u Beograd svoja čudesna vina Venje stara i po nekoliko desetljeća, organska vina koja prkose svakoj klasifikaciji. I upravo zbog toga je susret s ovim vinskim čarobnjakom iz okoline Kutjeva u Slavoniji uvijek praznik za svakog ljubitelja vina. Legendarni hrvatski vinar Vlado Krauthaker donosi na Grand Tasting između ostalog i čuvenu liniju maceriranih vina Kuvlakhe, te dva crvena vina neuobičajena za naše prostore – Blauburger i Nebbiolo!

Vinarija Jungić iz okoline Banja Luke donosi na Grand Tasting vertikalu Cabernet Sauvignona od 2009. do 2018. godine, čak četiri berbe moćne bordoške kupaže Šikar, tri berbe Rhine Riesling, dve Cabernet Franc i bijelu kupažu četiri sorte Balatin Cuvee Premium 2018. Hercegovačka vinarija Vinogradi Nuić donosi na Grand Tasting po tri berbe premium vina Blatina Barrique i Merlot Premium iz vinograda posađenih na drobljenom kamenu, a tu je i posebno iznenađenje Cabernet Sauvignon 2018 Limited Edition. Hercegovačka vinarija Milas donosi na Grand Tasting čuveni Merlot Barrique 2013, nasljednika legendarne berbe ovog vina iz 2011. godine, a među vrhunskim žilavkama i blatinama, vodećim autohtonim sortama tog dijela Hercegovine, biti će i pravi rairitet Blatina Reserve 2012! Mala obiteljska vinarija Škegro iz Ljubuškog u Hercegovini bila je sudionik prvog Grand Tastinga 2019. godine, a u Beograd se vraća između ostalog i sa višestruko nagrađivanima vinima iz Carsus linije i to u magnum pakovanjima – Žilavka 2022, Blatina 2018 i Trnjak 2017. Poznata hercegovačka vinarija Podrumi Vukoje 1982 sudionik je svih dosadašnjih Grand Tastinga, a ove godine iznose aktualne berbe svojih premium vina Velika selekcija bijela i Velika selekcija crvena, naravno čuveni Vranac Reserve, te Chardonnay Sur Lie, Burgundac bijeli i Burgundac crni. Posebna priča biti će vertikalna degustacija jednog od najboljih bijelih vina regiona  – Carskog vina koje će vlasnik vinarije Radovan Vukoje predstaviti na posebnoj radionici!

Organska vinarija Bikicki spada među najmlađe sudionike Grand Tastinga, a pred publiku će samo za ovu priliku iznijeti kompletnu vertikalu svog najnagrađivanijeg vina Uncensored, od berbe 2017 do aktualne na tržištu berbe 2021! Vinarija Temet iz Lozovika sudionik je Grand Tastinga od 2019. godine, a za ovogodišnje izdanje uz višestruko nagrađivana vina Tri Morave rezreva belo 2021 i Tri Morave rezerva crveno 2019, te Ergo belo 2019 poseban akcent je na čak tri berbe vina Ergo Crveno – iz 2016, 2017. i 2018 godine.Vinarija Zvonko Bogdan donosi na Grand Tasting dvije berbe najboljeg prošlogodišnjeg pjenušavog vina Srbije Eclater, čak tri berbe Decanterovim zlatom ovjenčane kupaže Cuvee No1 (2016, 2017 i 2019), vino iz njihove najekskluzivnije linije Icon Campana Albus 2020, te još jednu mini vertikalu od tri berbe popularnog vina Život teče (2015, 2019 i 2020). Vinarija Erdevik specijalno za Grand Tasting donosi kompletnu vertikalu poznatog shiraza Stifler’s Mom, vina koje je ugledni Decanter uvrstio među najbolje na svijetu od te sorte! Podrum Radovanović će uz najbolje crveno vino Srbije u 2023. godini Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 koji će se točiti iz magnum pakiranja predstaviti i fantastični rajnski rizling iz 2019. godine te tri berbe Chardonnay Selekcije (od 2019. do 2021. godine). Poseban događaj biti će mastercalss Mije Radovanovića na kojem će biti predstavljeno sedam berbi njegovog cabernet sauvignona, uključujući i arhivski Cabernet Sauvignon Reserva 2011 i čak tri Grand Reserve – 2012, 2017 i 2019! Negotinska vinarija Matalj će uz nove hit etikete Zemna 2021 i Bukovski Cuvee 2020 iznijeti na Grand Tastingu cabernet Kremen 2019 u magnum pakiranju, te neke od posljednjih boca čuvenog vina Kremen Kamen 2017! Vinarija Cilić poznata po ekskluzivnim vinima predstaviti će na Grand Tastingu premijerno cabernet sauvignon Kašmir 2021, te još aktualnu na tržištu berbu ovog izuzetnog vina iz 2019. godine. Milijan Jelić će uz probrane berbe legendarnih vrhunskih vina Millennium i Mammoth predstaviti i Nebbiolo 2016 koji se našao u programu Nebbiolo nel Cuore 2024 u Rimu! Vinarija Kovačević specijalno za ovu priliku donosi najbolja vina iz arhive kojih nema u redovnoj prodaji!

Crnogorske Plantaže predstaviti će pet premium vina, među njima tri iz linije Stari Podrum – Vranac 2015, Merlot 2018 i Cuvee Terroir 2018 – te arhivske boce Vranac Reserve 2016 i Premijer 2015.

Ekskluzivna makedonska vinarija Chateau Kamnik, jedna od najnagrađivanijih u regiji, redovni je sudionik Grand Tastinga a ove godine među brojnim fantastičnim vinima predstaviti će i magnum pakiranja arhivskih berbi Cuvee de Prestege 2006 i 2012, te Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2006!Poznata makedonska vinarija Tikveš predstaviti će između ostalog i premijerno na Grand Tastingu nove berbe premium vina Bela voda red 2021 i Barovo red 2021, ali i po tri prethodne berbe ovih fantastičnih vina (2019, 2018. i 2015. godina), te čuveni Lepovo Grand Cuvee iz berbi 2019 i 2015!

Jedini predstavnik s Kosova, organska vinarija Lakićević iznijeti će pred publiku kao glavni adut četiri berbe crvene kupaže Merula Cuvee No 5 Selection, vina nastalog kao svojevrsni odgovor na čuvena vina Bolgerija.

Ovo je naravno samo dio onoga što Vas čeka na ovogodišnjem Grand Tastingu.  Ulaznice za ovaj sjajan i jedinstven event možete kupiti putem servisa ticket.rs.

photo: Grand Tasting 2022.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *