Iskušajte recepte s kulinarskih treninga sportske prehrane ŠKMER-ove Kuhinje Znanja

Za sve koji su profesionalno uključeni u prehranu sportaša; od trenera i voditelja klubova, pa do kuhara i voditelja ugostiteljskih objekata ili, pak, nastavnika i mentora u strukovnim školama, Šefovi kuhinje mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) posljednjih godina organiziraju kulinarske treninge sportske prehrane.

U središtu ovih nutricionističko-kulinarskih edukacija koje provodi ta međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu, jelovnici su prilagođeni borilačkim sportovima, sportovima snage, izdržljivosti, reketnim i estetskim sportovima. Uz to, polaznici dobivaju stručne savjete o prehrani timova, mladih sportaša i sportskih veterana, kao i o benefitima različitih namirnica.

Radionice su dio EU projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137), a ŠKMER ih provodi u suradnji s renomiranim stručnjacima s područja sportske prehrane, kao što su Dragana Olujić, službena nutricionistica HNK Hajduk, i dr. sc. Vesna Bosanac, specijalistica za prehranu sportaša s diplomom stručnog poslijediplomskog studija pri Međunarodnom olimpijskom odboru u Lausannei.

Osim teoretskog dijela, jela i sportske jelovnike polaznici pripremaju s chef edukatorima ŠKMER-a, koji godinama vode kulinarske treninge za profesionalce, prekvalifikacije i tečajeve kuhanja za građane. Na treninzima sportske prehrane, cilj je polaznike uputiti o nutritivnom sastavu različitih skupina namirnica, kako pripremiti, prezentirati i poslužiti predjela, glavna jela, deserte i međuobroke sportašima na pripremama ili natjecanjima.

„Na ovim ‘hands on’ radionicama profesionalci u ugostiteljstvu; od kuhara do konobara i voditelja objekata, imaju priliku obogatiti svoje znanje, a tu su i radionice posebno osmišljene i za roditelje, trenere djece sportaša te voditelje klubova. Sve to s ciljem pružanja optimalne prehrane tijekom sportskih priprema i natjecanja sportaša. Ova jedinstvena suradnja osigurava da se suvremena gastronomija spaja s znanstvenim spoznajama o prehrani. Naglasak je i kako unaprijediti ponudu jela za sportaše u restoranima i hotelima, jer su upravo sportaši često ključni gosti u objektima izvan sezone“ – objasnio je Željko Neven Bremec, glavni edukator i predsjednik ŠKMER-a.

Recepte kakve ŠKMER-ovi chef edukatori pripremaju na radionicama naći ćete u nastavku, a riječ je o jelima koja, osim nutritivnih benefita, imaju i odmak od klasičnih kako bi bila gurmanski izazovnija. Između ostalog, govedina se marinira u posebnim začinskim mješavinama bez natrij glutaminata i omekšava svježim ananasom. Pripremaju se domaće energetske pločice, kruhovi od orašastih plodova i banana, brownies sa sirutkom, a špageti se rade od tikvica umjesto tjestenine.

Edukacije se održavaju u sklopu EU projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137), sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ pri Europskom socijalnom fondu, kroz koji se razvijaju različiti edukacijski paketi, među kojima su i za profesionalce u ugostiteljstvu te strukovne nastavnike i mentore.

RECEPTI:

GOVEĐI ODRESCI OMEKŠANI ANANASOM U UMAKU OD POVRĆA

Sastojci za 4 osobe:

Goveđi odresci:

800 g goveđih odrezaka,

pola ananasa 1/2 kom

2 luka

2 mrkve 2 komada,

četvrtina korijena celera

pola glavice češnjaka

vezica peršina

2 žlice koncentrata rajčice

2 dl bijelog vina

sol, papar

lovorov list,

maslinovo ulje

Priprema:

Goveđe odreske potucite i složite u pleh. Svježi ananas naribajte i njima pospite odreske. Ostavite da se marinira jedan dan. Odreske zatim posušite, popržiti naglo na malo ulja. Izvadite ih na toplo, pa na istom ulju popržite sitno izrezano korjenasto povrće. Dodajte koncentrat rajčice. Kratko popržite i podlijte vinom, a nakon što alkohol ispari podlijte ih vodom. Začinite sa suhim začinima i ananasom iz marinade. Kad prokuha i umak dobije ugodan okus, vratite meso u posudu, te pirjajte dok meso ne omekša. Meso izvadite, a umak usitnite štapnim mikserom. Dotjerajte okus.

KRUMPIROVE NJOKE S PAPRIKOM

500 g krumpira

1 jaje

10 g maslaca 1

sol, muškatni oraščić

brašna koliko popije

crvena svježa paprika

Krumpir kuhajte u kori oko 45 min. Dok je još topao, ogulite ga i protisnite. Dodati mu jaje, začine i maslac. Umijesite tijesto dodajući brašno, dok se ne dobije glatka koje se ne lijepi za ruke. Razvucite tijesto na 1 cm debljine i pospite sitno sjeckanom paprikom. Zarolajte ga i umotajte u prianjajuću foliju, pa kuhajte u slanoj kipućoj vodi 20-tak minuta. Izvadite i narežite njoke na željenu veličinu.

KRUH SA ORAŠASTIM PLODOVIMA I SJEMENKAMA

Sastojci za 1 kruh:

Glatko brašno 500 g

sol 1 žličica

šećer 1 žličica

 suhi kvasac 1 žličica

Lješnjaci 2 žlice

orasi 2 žlice

 pistacio 2 žlice

 chia sjemenke 1 žlica

 sezam sjemenke 1 žlica

Maslinovo ulje 2 žlice

 voda +-300 ml

Način pripreme:

U zdjeli za miješanje, pomiješajte suhe sastojke. Zatim dodaje sjeckane orašaste plodove i sjemenke i pomiješajte. Na kraju dodajte ulje i vodu, te izraditi dlanom tijesto. Ostavite dok sa strane dok se ne udvostruči. Izvadite iz posude u kojoj se tijesto dizalo, pa premijesite i oblikujte štrucu kruha. Zarežite površinu, pa opet ostavite da se diže oko 30 minuta. Dignuti oblikovani kruh staviti peci u zagrijanu pećnicu na 175℃ 30 minuta.

KRUH OD BANANE

Sastojci za 1 kruh u kalupu:

Brašno glatko 250 g

 šećer 250 g

 prašak za pecivo 1/2 vrećice

 soda bikarbona 20 g

sol 1 espresso žličica

banana 250 g

 biljno ulje 125 g

 mlijeko 300 ml

 jaja 4 kom

Način pripreme:

Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli. Dodajte naribane banane i ostale sastojke, pa umijesite mekano, skoro tekuće tijesto. Izlijte smjesu u namašćeni kalup za kruh. Pecite na 160℃ pola sata, pa još 15 minuta na 130 ℃. Izvadite iz pećnice i malo ohladite prije vađenja iz kalupa.

TEKST & FOTO: ŠKMER

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *