Od profesionalne vojnikinje do travarice svjetskog glasa!

Mučenik, Brisalec Spomina, Koroški Antigripin, Jaga baba samo su neki nazivi posebno kreiranih likera koji se izrađuju po tajnim recepturama od čak 300 različitih ljekovitih biljaka koje rastu i netaknutoj prirodi općine Jezersko

Da smo prije petnaest godina upoznali Tanju Rebolj, bila bi to žena u vojnoj uniformi na nekom od brojnih zadataka. Teško da bismo s njom mogli tada prozboriti koju, uživati u njenom osmijehu i brojnim šalama. Danas – sva sreća uniformu je zamijenila urbanim modnim kombinacijama, a svoju karijeru u potpunosti posvetila prirodi. Ovako bi se na najjednostavniji način mogla opisati vlasnica jedinstvenog brenda Cvet Gora Herbal Adventures iza kojeg stoje brojni pripravci na bazi bilja kojeg redovito sama bere. Živi u Zgornjem Jezerskom – pitoresknoj općini na 1000 metara nadmorske visine, na mjestu gdje je priroda netaknuta, gdje izvire voda bogata magnezijem i gdje su polja nezagađena pesticidima što omogućava branje bilja gdje god poželi. U njega se iz Kranja doselila prije 12 godina, kako kaže zbog muškarca njezinog života, skidajući uniformu profesionalne vojnikinje okrećući svoju karijeru u potpuno drugi smjer.

“Sve se dogodilo slučajno, ali i onako kako je trebalo biti. Kad sam još nosila uniformu prijateljica me pozvala i pitala hoću li joj pomoći pripremiti domaći jeger. To je jako popularno ‘ homemade ‘ piće u Sloveniji i svi su u potrazi za pravim receptom. Sjećam se kao danas, prijateljica mi je pokazala recept i slike ‘trava’ koje idu u piće pitajući me poznajem li nešto. Gledala sam ja te slike, niti jednu biljku nisam znala imenom ali sve sam te cvjetove, lišće i grmove vidjela ‘negdje usput’ u Jezerskom. I tako smo te večeri dogovorile da će ona nabaviti kvalitetnu domaću rakiju, a ja ću nabrati bilje” – kaže Tanja dodajući kako je prvi jeger bio i pun pogodak. Baznom receptu  dodala je biljke koje je pronašla pa je on u startu bio piće od 64 ljekovite trave. Prirodno je slijedila instinkt te dodajući pelin izbjegla njegov štetan sastojak tujon. Da bi ga izbjegla, ispričala nam je, skuhala je čaj od pelina te njega dodala u piće. Prva serija domaćeg jegera ‘planula’ je kao od šale, pa su je svi oni koji su piće probali tražili još. I tako je vojnikinja postala ‘travarica’ a od prvog domaćeg jegera pa do danas razvila je svoj brend kojem je baza priroda, a svi proizvodi produkti njezine sinergije s njom.

Priča o uspjehu ove žene imala je svoj kontinuirani uzlazni put. Išlo je sve polako, pa danas kad ubire plodove svog predanog rada zna da ima dobre temelje. Kad je odlučila napustiti dotadašnju karijeru, današnji suprug nagovorio ju je da uz rakije i likere koje proizvodi otvore i mali kafić te hostel. Od prvog trenutka bila je ideja da u Jezersko privuku zaljubljenike u prirodu pokazujući ljepote i benefit života u prirodi. Svih ovih godina usavršavala je svoje znanje u traženju i upotrebi biljaka, a danas kaže kako nikad ne prestaje učiti i usavršavati se. Hostel je s vremenom postao kuća sa sobama za odmor kojem je s vremenom dodan i glamping kamp s jedinstvenim kućicama za odmor obitelji i parova, a kafić mjesto degustacija svega što Tanja proizvodi. Sve što možete kušati s ovom etiketom radi se ručno, svi likeri i rakije nastali su maceracijom, a za svaki alkoholni proizvod potrebna je godina dana da iz prirode završi u čašici za degustaciju.

“Od prvog dana, pa sve do danas radim rakije s jako malo šećera. Tek toliko da bilje dobije potrebnu finoću. Rekla bih da se u svim mojim bocama nalazi rakija, no po zakonu naše zemlje dodate li i jednu žlicu šećera to se mora zvati likerom” – objašnjava i pokazuje etikete koje krase police kušaone. Na policama se tako nalaze Jezerska Pehta, najtraženija rakija sa 102 vrste biljaka za čiju je formulaciju trebalo punih 8 godina. Osim najčešćeg suvenira s Jezerskog tu je i liker za žene Jaga baba, liker za muškarce Hribovska Kri, Antivirus kojeg je osmislila u vrijeme pandemije i koji je piće koje diže imunitet, Koroški antigripin, Hribovac koji pomaže kod problema sa sinusima, plućima, grlom. Postoje i duhovite ‘etikete’ poput Brisaleca Spomina (u šali ga opisuje kao piće za one koji žele pritisnuti tipku “delete”) i Mučenika  likera od pelina na bazi domaće voćne rakije. Svaka ‘etiketa’ ima svoju priču i zadatak na ljudski organizam a zanimljivo je dodati i to da Tanja godišnje bere preko 300 različitih biljaka u svojoj okolini. Ono što ne završi u likerima i rakijama Tanja će pomiješati s voćem i pretvoriti u ukusne marmelade koje degustiraju njihovi gosti. Njima je u sobama stavljena i prirodna kozmetika, posebno sapuni od planinskog bilja.  


“Živimo sretno i zadovoljno na Jezerskom i cijenimo prirodu koja nas okružuje. Upravo to želimo ponuditi svakom gostu koji dođe kod nas jer priroda poput ove je ono nešto što se ne može baš često pronaći. Kako svake godine širimo polako naš posao, ove godine ću početi s radionicama s ljekovitim biljem učeći tako one koji se ovdje odmaraju kako prepoznati biljke koje imaju blagotvorno djelovanje na tijelo. Kao mama, danas tinejdžerice Žive, već dugo razmišljam i o knjizi bilja za djecu kroz koju ću objasniti osnove koje trebaju znati svi oni na kojima svijet ostaje” – zaključuje Tanja dodajući kako ‘okuse i mirise’ Jezerskog posebno kreirane likere i rakije možda možete kupiti u kušaoni, online, a uskoro i u Zagrebu.

foto:Nikola Zoko

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *