REKAPITULACIJA PROJEKTA VESZPRÉM BALATON – EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2023.

Međunarodni kozultant za kulturu i turizam Damir Resimović osobno je održao on line prezentaciju efekata projekta Veszprém Balaton EPK 2023. zaposlenicima Kulturnog centra Osijek, na kojoj su sudjelovali Ivan Kristijan Majić – ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ana Marić Laušin – stručna suradnica – mentor i Helena Neff – koordinatorica EU projekata. Ključni sažeci navedene prezentacije su sljedeći:

„Više od 1,6 milijuna posjetitelja u Veszprému tijekom programa Europske prijestolnice kulture

Sudionici EPK-a procijenili su godinu dana trajanja Veszpréma kao Europske prijestolnice kulture kao uspješnu s više od 3500 kulturnih događanja u 24 različita umjetnička žanra, povećanjem broja stranih posjetitelja za 17% te uspješnim produženjem turističke sezone.

Veszprém i 115 drugih gradova koji su se pridružili Europskoj prijestolnici kulture profitirali su od raznovrsnih događanja koja su trajala godinu dana, što su organizatori naglasili na završnoj konferenciji za novinare kojom su zatvorili EPK.

Jedan od ciljeva projekta EPK je bilo stvaranje regionalnog gospodarskog modela temeljenog na kreativnoj industriji i kulturi, kao i mogućnost da se kreativna industrija s većim značajem pojavi u ekonomskom profilu regije, uzimajući u obzir opće industrijske ili poljoprivredne uvjete.

Glazba je bila posebno važan element u programima EPK-a jer Veszprém nosi prestižnu titulu UNESCO-ve glazbene prijestolnice, a važno je napomenuti da je 80% događanja bilo besplatno.

Nakon završetka Europske prijestolnice kulture, Veszprém i regija nastavljaju privlačiti posjetitelje raznovrsnim kulturnim događanjima. Cilj programa Veszprém-Balaton 2023 bio je podići regiju, s Veszprémom kao središtem, na razinu kreativno-kulturne regije ne samo unutar Mađarske, već i na europskoj razini. Ostvareni su procesi kao što su suradnja regionalnih naselja, proširenje kulturne ponude i izgradnja lokalnih zajednica, što nije bio samo cilj godine Europske prijestolnice kulture, već i prvi koraci prema dugoročnom razvoju u regiji.

Nastavlja se niz inicijativa u regiji tijekom 2024. godine i dalje, koje Veszprém, Bakony i Balaton oblikuju kao turističku cjelinu gdje se nude brojne kulturne mogućnosti ne samo posjetiteljima, već i lokalnom stanovništvu u svim žanrovima, od sporta do likovne umjetnosti, pa sve do glazbenih i gastronomskih programa.

Unatoč domaćem fokusu, organizatori su istakli da je ugled regije povećan i na međunarodnoj razini, jer je broj noćenja stranih gostiju porastao za 17% tijekom godine Europske prijestolnice kulture.”

Aktualne informacije o EPK:

Web stranica: http://veszprembalaton2023.hu/ i https://helloveb.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/VeszpremBalaton2023/

Instagram: https://www.instagram.com/veszprembalaton2023/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCEXXLKVQnFKDbOlptyY5S6A/featured

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *