Planirate peći blagdanske kolače? Evo šokačkih recepata starijih od 100 godina!

Blagdansko vrijeme u Slavoniji je posebno. Na prozorima su uštirkane zavjese, na stolovima uštirkani stolnjaci, a iz kuća se širi miris kolača. Kako nekad – tako i sada vrijedne snaše peku tradicionalne kolače bez kojih su blagdani nezamislivi. U Županji, srcu Šokadije, Šokice su oduvijek pekle puno vrsta kolača, ‘makar’ 15 vrsta da se nađe. U godinama kad su rodili orasi kolači su bili prave energetske bombe, a kad oraha nije bilo snaša bi se snašla pa zamijesila kolače s medom, orasima i kajmakom. Kako god – kolača je moralo biti.

“Same pripreme su trajale po nekoliko dana i svaka je Šokica imala svoj način pripreme” – kaže nam Blaženka Filipović suvremena snaša, članica KUD-a Tomislav koja je s Marijom Kobašević zamijesila set uskrsnih kolača. Obje su se složile kako je ‘postav’ kolača za blagdane uvijek isti te da se recepti prenose s koljena na koljeno. Tako je uvijek na Uskrsnom stolu u Županji i okolici moralo biti Žarbo šnita, Šapa, kiflica s orasima, Mađarica, Išlera, medenjaka, Pracni…

Svaka Šokica se pripremi i organizira kad krene s pečenjem kolača kako bi sve stigla. Sitni se kolači počinju prvi peći jer oni mogu stajati duže. Kako se blagdani približavaju počinju se peći Žarbo šnite,Limun šnite,Olga, Čupava Kata i na samom kraju a to mora biti gotovo makar do Velike subote Mađarica ,Bijela pita ,Medena pita… Tako se vrlo brzo popuni tanjur s različitim vrstama kolača. Tako je bilo nekad, tako je i danas. Kreneš s pečenjem tri vrste, a onda ostalo smjese, imam vremena, pa ovaj voli ovo, onaj ono i eto već ste na 15 vrsta kolača” – kažu jednoglasno Blaženka i Marija dodajući kako za blagdane (ali i nedjelje) u Šokačkom kraju mora biti kolača na stolu. Naravno oni se i dijele, gostima koji dođu u kuću, susjedima s kojima se kolači razmjenjuju, pakiraju se paketići i nose onima koji nemaju.

U Županji se osjeti tradicija u svoj svojoj raskoši, ali i kroz neke se segmente provlači utjecaj Engleza na ovaj grad. Naime, oni su donijeli običaje koje su Šokci prihvatili i modificirali na svoj način. U ovom dijelu Srijema prvi se put igrao nogomet, organizirani su plesovi nakon lova, snaše su svoje nošnje ponekad mijenjale ‘gospodskim’ haljinama od svile. Običaji dalekog svijeta ostavili su svoj trag i u kuharicama pa se tako u vrijeme blagdana, uz tradicionalne kolače na stolu našao i  Koch (Reisenkoch)-desert koji se nekad radio u gospodskim kućama. Budući da je Blaženkina baka bila kuharica u jednoj doktorskoj kući u Županji, recept danas star više od 100 godina se našao u njezinoj kuharici, a onda prenoseći se ‘s koljena na koljeno’ dospio u Blaženkine ruke. Njega je Blaženka podijelila svojim prijateljicama pa danas suvremene snaše ovaj kolač pripremaju za Uskrs!

KOH OD RIŽE
1/2 l mlijeka
20 dkg riže
2 žlice šećera

PRIPREMA: Rižu skuhati i staviti na porculanski tanjur kada se prohladi namazati s pekmezom od kajsija.

PUSLE
4 žlice pekmeza od kajsije
12 žlica šećera
4 bjelanjka

PRIPREMA: šećer i pekmez dobro izraditi te postepeno dodavati bjelanjak po bjelanjak ,kada smjesa bude čvrsta poput šauma ,slagati pusle na ohlađenu rižu . U zagrijanu pećnicu staviti Koch na 10 minuta. 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *