56. IZLOŽBA VINA KONTINENTALNE HRVATSKE KAO SJAJAN PRESJEK HRVATSKE VINSKE SCENE, TE PRILIKA ZA ISTRAŽIVANJE PRIGORJA & ZAGORJA

U recentnoj inflaciji raznih vinskih festivala i evenata (što je i logična posljedica razvoja hrvatske vinske scene) treba izdvojiti jednu manifestaciju koja ima tradiciju dužu od pola stoljeća – Izložbu vina kontinentalne Hrvatske koja je ove godine, 14. lipnja održana po 56. puta u Svetom Ivanu Zelini.

Ove godine na ocjenjivanje je bilo prijavljeno 273 uzorka vina, a odbačeno je bilo njih samo 14. Predsjednica ocjenjivačke komisije sastavljene od certificiranih ocjenjivača i vrsnih enologa bila je dr.sc. Ivana Alpeza. Predsjednik komisije za ocjenjivanje vinskih etiketa i dodjelu nagrade za najbolji vizualni identitet vina „Dragutin Stražimir“ bio je renomirani vinski novinar Saša Špiranec.

Tu nagradu osvojio je pjenušac vinarije Kopjar pod nazivom „Kopjar Rosé Brut“, a dodjela te nagrade upraqvo tom vinu obrazložena je sljedećim riječima: „pobjednička boca i cjelokupno likovno rješenje najbolje su korespondirali s tipom vina i cjenovnom razredu u kojem se nalazi, kao i s tržišnom nišom kojom je namijenjeno, a pritom je rješenje sa stanovišta dizajna originalno, pedantno i napravljeno na visokoj stručnoj i estetskoj razini. U skladu sa ekološkim načelima i aktualnim globalnim trendovima grlo boce ne prekriva kapica, kako bi se reducirala proizvodnja otpada na najmanju moguću mjeru. Odabir tipa i boje stakla doprinosi dugačkom čuvanju vina i neznatnom utjecaju dnevnog svjetla na njegovu kvalitetu. Reduciranjem informacija na najbitnije, šalje se poruka da se vino otkriva kušanjem, a ne čitanjem, a isticanjem ekološkog/organskog pristupa da se prije svega vodi briga o održivosti i dubokom poštovanju okoliša u kojem se vino rađalo.“

Najbolje ocijenjeno vino 56. zelinske vinske smotre, odnosno šampion smotre bio je traminac, izborna berba prosušenih bobica iz 2013. godine, Izvori života Zelenika, Ilok. Ovaj traminac je dobio nagradu i za najbolje ocijenjeno predikatno vino. Nagradu „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dobila je vinarija Puhelek Purek iz zelinskog vinogorja za svoju kraljevinu iz prošle godine. Nagradu „Milan Pažić“ za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino dobio je chardonnay, berba 2021. Litterarii winery iz zelinskog vinogorja. Nagradu „Pero Krznarić“ za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina dobio je rajnski rizling iz 2022. vinarije Kopjar koja se nalazi u varaždinskom vinogorju.

Nagradu za najbolje ocijenjeno crno vino otišlo je u baranjsko vinogorje za beljski merlot iz 2021. godine. Nagradu za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino osvojio je pjenušac organic blanc vinarije Kopjar iz 2020. godine. Najboljim voćnim vinom proglašeno je voćno vino od maline Kupilek Igora Jambrešića iz Klanjca. Šampion zagrebačke županije je bio sauvignon vinarije Puhelek Purek iz 2023. godine.

Sveukupno je dodijeljeno 5 velikih zlatnih diploma, 88 zlatnih, 111, srebrnih, 49 brončanih diploma, te 6 priznanja. Program dodjele priznanja vodila je Jelena Glišić, a uveličali su ga svojom interpretacijom glazbenih evergrina Paula & Đelo Jusić mlađi. Nakon službenog dijela programa u šatoru koji se nalazio tik uz zelinsku kino dvoranu nastavljena je proslava uz koncert Miroslava Škore koji je također prepoznao turistički potencijal zelinskog kraja, te ondje ulaže u turističke objekte. Sva vina koja su sudjelovala na izložbi posjetitelji su mogli i kušati.

Kada se već dođe na zelinsku smotru kontinentalnih vina onda se treba odvojiti i vrijeme za upoznavanje zelinskog vinogorja. Idealna polazišna točka jest vinarija Kos – Jurišić i njihov Wine paradise koji se nalazi na vrhu vinorodnog brijega. Kako i samo ime govori riječ je o istinskom vinskom raju. Jedna je to od 15 točaka Zelinske vinske ceste. Do njih se dolazi tako da se neposredno prije prigradskog naselje Nespeš skrene desno.

Ondje možete uživati u wine tastingu s pogledom na Sljeme, a najljepše je i prespavati u samom vinskom raju, pa ujutro prošetati i kroz vinograde. Osim sjajnih vina imaju i sjajnu hranu. Doručak je fenomenalan, svako jutro Vas dočeka topli kruh, sijaset sireva, suhomesnatih delicija, namaza, premaza, pekmeza, džemova… Naravno tu je i svježe konzumno grožđe.

Večer prije uživao sam u šampionskom vinu 56. zelinske vinske izložbe, izbornoj berbi prosušenih bobica traminca iz 2013. godine, a uz doručak uživali smo u još jednom nektaru koji dolazi iz iločkih Izvora životapjenušcu Carmen Sylva. Proizveden je metodom vrenja u boci s dvogodišnjim dozrijevanjem na talogu. Sačinjen je od najboljih sorti grožđa iz ekološkog uzgoja, s najviših iločkih dunavskih lesnih zaravni, a njegova specifičnost jest činjenica da sadrži i liker od borovih iglica. Carmen Sylva bilo je umjetničko ime rumunjske kraljice Elizabete koja je početkom 20. stoljeća financirala izgradnju jedne opatijske šetnice. Stoga i ovaj pjenušac sadrži borove iglice sa opatijske rivijere.

Domaća juha koju spravlja domaćica i kuharica Đurđica je naprosto lijek, a delicije poput lungića u umaku od vina punjenog suhim šljivama nemoguće je prepričati, njih jednostavno treba doživjeti, odnosno kušati. O uređenju okoliša vinarije brine se njen vremešni, ali ujedno i vitalni otac Đuro, a muž Mario zadužen je za vinogradarsko – podrumarski dio posla. I ostali članovi užih ili širih obitelji Kos i Jurišić angažirani su u njihovom vinskom raju pa stoga sve odiše nekom domaćinskom, familijarnom atmosferom.

Nedavno je u njihovom vinskom raju održana i prezentacija nesvakidašnjeg projekta „Čarobni zelinski vilinski park“ koji putem kreativnih interpretacija i storytellinga povezuje čovjeka i prirodu kroz održivi turizam. Zanimljivo je i to što njihova enogastro hedonistička priča nije zastala niti u doba korone. Naime, osmislili su koncept wine picnic gdje bi ljudi pokupili jednu od četiri tematske košarice s vinom i domaćim delicijama – „Špekec“, „Picek“, „Pajcek“ ili „Grincajg“, te s voljenom osobom rasprostrli dekicu u vinogradu i uživali u okolišu, delicijama i naravno vinima. Kako je ovaj koncept naišao na iznimno dobre prijam s njime su nastavili i nakon korone.

Posjeta Zelini odlična je prigoda i za istraživanje okolice. Donja Drenova je mjesto u kojem se nalazi potpuno obnovljena kurija Omilje. Nadomak kuriji nalazi se kapelica Gospe Lurdske.  Nekih četiri kilometra zapadno nalazi se mjesto Moravče koje je dio hodočasničke rute prema svetištu u Mariji Bistrici. Kao fun fact valja istaći činjenicu da je ovo mjesto nekad bilo središte  zelinskog kraja, a danas administrativno pripada gradu Zagrebu. Do Marije Bistrice od Moravča još je nekih desetak kilometara tzv. „Rojsovom cestom“ koju je inženjerija HV-a gradila uoči Papinog dolaska u najveće hrvatsko marijansko svetište.

Svetište u Mariji Bistrici odiše paralelno i mirom i grandioznošću, a status nacionalnog svetišta ima od 1715. godine kada je Sabor ondje podigao veliki zavjetni oltar. Ulazimo u Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i uživamo u sakralnoj glazbi u interpretaciji tri mlade djevojke. U neposrednoj blizini nalazi se i medičarska radnja gdje možete kupiti gvirc, kao i medenjake, kako one klasične, tako i one sa narančom ili kokosom.

Petnaestak kilometara zapadno od Bistrice nalazi se Gornja Stubica i „Birtija pod lipom“. Kako i samo ime ovog ugostiteljskog objekta govori smještena je ispod 500 godina stare Gupčeve lipe koja se nalazi tik do mjesne crkve pod kojom je Matija Gubec okupljao svoje sumišljenike – ustanike. Ova lipa je ujedno i spomenik kulture i spomenik prirode. U birtiji smo popili zagorski gemišt, ali i uživali u siru, vrhnju, te zagorskim čvarcima – ocvircima i ostalim suhomesnatim delicijama. Nekih dva kilometra sjeverno, u spomen parku kod dvorca Oršić nalazi se i grandiozan spomenik Seljačkoj buni čiji je autor kipar Antun Augustinčić.

Zelina ima fina vina, ali i još mnogo toga, počevši od starog grada Zelingrada do suvremene craft beer priče oličene u pivovari Angeluš (kao svojevrsni kontrast onoj tradicionalnoj, vinskoj), pa sve do sjajnih manifestacije poput Kestenijade koja se održava sredinom listopada. Zelina je pravi mali zeleni biser tik do hrvatske metropole i idealna destinacija za urban getaway. Posjetite ju i uvjerite se i sami.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *