CRTICE IZ PODUNAVSKIH VINOGORJA – OD BARANJE DO ERDUTA I NAZAD

Zadnjeg vikenda u mjesecu rujnu održano je još jedno izdanje vinskog maratona u vinskoj prijestolnici Baranje – Zmajevcu. Kao i prošlih godina u petak je održan premium maraton u katoličkom surduku, a u subotu standardi maraton koji se kao i uvijek protegnuo i na reformatski surduk, te Ružinu ulicu.  

U petak je svoja vina točilo 11 vinarija. Sudionici su uz kupovinu čaše dobili i brošuru sa popisom vinarija i vina koje oni nude, a mogli su ih i ocjenjivati. Prisutne je zabavljao novosadski ženski tamburaški sastav La Banda, a kad su one iščezle sa bine zabava se po dobro ustaljenom običaju prelila u obiteljski podrum Zajec gdje se tradicionalno održava after party. I ove, kao i prošle godine centralni vinsko  maratonski dan, subota protekao je u znaku kiše, no to nije omelo maratonce iz svih dijelova Hrvatske, kao i iz inozemstva da uživaju u tom finom baranjskom vinu.

Stara izreka kaže da je vino „sunčev sjaj zarobljen u čaši.“ U subotu nije bilo pravog sunca, ali je sudionike zato grijalo (iznutra) derivirano sunce u vinu, a ove godine ono pravo, izvorno sunce nad Baranjom sjalo je jače no ikad. Primjerice kultna zmajevačka obiteljska vinarija Gerštmajer, nadaleko poznata po svom tradicionalnom pristupu vinarenju, kasnijim berbama i vinima sa višim postotkom sladora i alkohola ovogodišnju berbu započela je 25. kolovoza, punih mjesec dana no prošle godine, a slična je situacija bila i u ostalim baranjskim, te slavonsko – podunavskim vinarijama.

Ivo Brzica, utemeljitelj i vlasnik obiteljske vinarije Brzica iz Erduta s neskrivenim čuđenjem govori da su ove godine berbu kalendarski završili prije nego što su prošle godine uopće počeli. Urod je osjetno kvantitativno manji, ali ipak nije sve tako crno jer kvaliteta ovogodišnjeg grožđa je iznimna. Gospodin Brzica to objašnjava činjenicom da su zbog ranije berbe izbjegnute uobičajene obilne rujanske kiše koje štete grožđu. Govori to dok stojimo ispred njegove vinarije, na uzvisini s koje puca predivan pogled na Dunav i Bačku. Cijeli Erdut sa pripadajućim atarom se nalazi na dunavskom meandru koji formira svojevrstan poluotok čija prevlaka se pruža od Aljmaša na sjeveru do Dalja na jugu.

Ilustracije radi treba reći da od Aljmaša do Dalja treba svega šest kilometara cestom, dok se Aljmaš nalazi na 1380 rkm Dunava, a Dalj na 1355 rkm. Šest puta je duže putovanje od ta dva mjesta rijekom no asfaltom! Ali to nije sve, u okviru tog velikog dunavskog meandra nalazi se i jedan manji, a on se zove Porić. Nalazi se na pola puta između Aljmaša i Erduta, a na njegovom istočnom rubu smještena je vinarija Brzica. Zbog rujanskih kiša Dunav je nabujao i panorama Porića se ne razlikuje puno od standardne vizure Kopačkog rita; iz vode viri samo vrh birdwatching postaja. Vrhunac je dunavskog vodenog vala, Zeleni otok kod Batine pliva, a neposredno prije Erduta, kod Aljmaša Dunav „upija“ i Dravu.

Vinarija Brzica dovoljno je visoko da se osjećate potpuno zaštićeno. Prvi puta sam tu vinariju posjetio 2017. godine i do danas to mi je definitivno jedna od vinarija s najljepšim pogledom. Tu ljepotu Ivo Brzica nastoji podijeliti sa što više ljudi, a ne samo s onim odabranima. Otkriva da je prošle godine imao 350 vođenih degustacija za različite skupine posjetitelja, a da najviše preferira manje grupe jer se onda može svakom posjetitelju i individualno posvetiti. Rezultat toga jest i činjenica da više od pola svoga vina proda na kućnom pragu. Na taj način reduciraju se posrednici, a vinofili dobivaju sve informacije koje ih zanimaju iz prve ruke. Naravno imaju i priliku uživati u wine tastingu s prekrasnom vizurom.

Kad smo već kod vizura, osim što se sa njihove vinarije pruža sjajan pogled i vizualni identitet etiketa njihovih vina plijeni pažnju, pa je tako na ovogodišnjem „NG wine festu“ u Novoj Gradišci njihova graševina „1378“ dobila nagradu za najbolji dizajn. Diplomu je pratila i umjetnička slika sa vinskim motivom nastala u okviru slikarske kolonije tijekom „NG wine festa“. Ivo naglašava da će mu odlično doći prilikom uređivanja hotela kojeg gradi na potezu prema Aljmašu. Treba spomenuti i to da je navedena graševina na najvećem svjetskom ocjenjivanju graševina „Grow du monde“ dobila zlatnu medalju. Uživao sam i u graševini iz podrumskih inox tankova, kao i u chardonnayu koji još prelazi svoj put od mošta ka vinu, te u merlotu s kojim se vinarija Brzica posebno ponosi. Kao extra vinsku poslasticu na koncu je Ivo iz butelje rastočio njihov crni cuvée pod imenom Rendezvous iz 2020. godine. Riječ je o kupaži merlota, cabernet sauvignona i vranca koja je 24 mjeseca dozrijevala u hrastovoj bačvi.

Još jedna vinarija iz Podunavlja, preciznije iz baranjske Suze bila je pobjednik jedne kategorije na ovogodišnjem „NG wine festu“. Riječ je o vinariji Pinkert koja je trijumfirala u kategoriji crnih vina svojim merlotom. I ostali baranjski vinari dobili su brojna priznanja. Posjet vinskom maratonu odlična je prilika da se zaviri u restoran vinarije Josić. Nakon delicija od divljači koje je spravljao chef Tomica Đukić 18. rujna na trećem izdanju Osijek gourmeta deset dana kasnije „divljač na šumarski“ kušao sam i u njegovom matičnom restoranu sljubivši ju sa njihovim cabernet francom. Odlična energetska podloga za vinski maraton koji se zahuktava…

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *