LJUTOTEKA VINKOVCI – NOVA LINIJA LJUTIH CHILI UMAKA I AJVARA


Slavonija & Baranja, u gastronomskom smislu najljuća hrvatska regija nakon odlične linije ljutih proizvoda SLAVONSKA KRV koja je pokrenuta prošle godine u Osijeku ima novog konja za utrku. LJUTOTEKA je smještena u Vinkovcima, na adresi Duga ulica 27, a njen tim čine Dragutin Crepić, te Zvonko i Dinka Ištvan. Za dizajn web stranica zadužen je Božidar Bajutti, a Robert Robija Pfaff je zadužen za degustacije novih proizvoda.


U ponudi imaju KIM HABANERO (kim, habanero, luk, mrkva, rajčica, med, sol, jabučni ocat), ĐUMBIR HABANERO (đumbir, habanero, luk, rajčica, senf, smeđi šećer, aceto balsamico, začini), ESTRAGON FATALII (estragon, fatalii, jabuka, luk, češnjak, zelena rajčica, sol, jabučni ocat, začini). Najljući uradak im je LJUTIKA 7 – POT BHUT JOLOKIA (7 pot, bhut jolokia, pečena paprika, rajčica, češnjak, sol, jabučni ocat, smeđi šećer, začini).



Habanero papričice (lat. capsicum chinense) spadaju u kategoriju ljućih. U prosjeku su ljute 250.000 scovilla. Podrijetlom je sa Kube. Fatalii papričica porijeklom je iz središnje Afrike. Prosječna ljutina im je 200.000 scovilla. 7 pot porijeklom je sa Trinidada i jedna je od najljućih paprika na svijetu. Bhut Jolokia podrijetlom je iz indijske provincije Assam, a njen intenzitet ljutine je oko milijun scovilla.
U ponudi imaju i dvije vrste ajvara: uprženi ljuti i uprženi extra ljuti. Riječ ajvar turska je gastronomska ostavština na Balkanu (tur. hayvar– posoljena ikra). Pravi se od ljute i slatke paprike te patlidžana.


Sve informacije o tvrtci LJUTOTEKA možete pronaći na njihovoj web stranici www.ljutoteka.com. Osim toga koji proizvode se nude, kako naručiti i koji su uvjeti kupovine na njihovoj web stranici možete saznati pregršt drugih korisnih informacija. Primjerice možete saznati osnove uzgoja ljutih papričica, a možete pročitati i to kako su chilli papričice suprotno uvriježenom mišljenju (ili bolje rečeno predrasudama) da su one opasne, zapravo korisne za zdravlje.
Chilli papričice imaju više vitamina C nego ijedna druga vrsta voća i povrća. Kapsaicin osim ljutine daje papričicama i neka ljekovita svojstva. Poboljšava probavu i pospješuje mršavljenje, sprječava čir na želucu i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava.  Kapsaicin ima primjenu i u medicini, i to u raznim protuupalnim kremama. Kapsaicin smanjuje bol izazvanu psorijazom, artritisom i dijabetičkom neuropatijom. 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *