GASTRO SHOW U RESTORANU RIVERSIDE

Malo ljudi je upoznato sa činjenicom da je osječki zoološki vrt najveći u cijeloj Hrvatskoj. Iako administrativno pripada gradu Osijeku, smješten je na lijevoj obali Drave, u Baranji, na zapadnom rubu naselja Tvrđavica, koje ne treba miješati sa starom osječkom gradskom jezgrom – Tvrđom. Iz zoo vrta pruža se odlična vizura na urbanu, slavonsku stranu grada, iako se on nalazi u divljini Baranje. Osim što je najveći, osječki zoo vrt krasi još jedna specifičnost; tik uz njega se nalazi i zoo hotel čiji restoran njeguje zanimljiv pristup gastronomiji. Budući da je smješten uz rijeku Dravu restoran se prikladno zove Riverside.

Iz restorana se pruža divan pogled na rijeku Dravu i najpopularniju osječku šetnicu – promenadu, koja je životno djelo arhitekta i urbanista Radovana Miščevića. On je osmislio i realizirao jedinstveni urbanistički model rijeke u gradu umjesto grada na rijeci. Osijek uistinu živi uz rijeku Dravu. To je vidljivo i golim okom, ako pogledate na geografsku kartu grada, Osijek ima specifičan oblik, izdužen uz rijeku Dravu, a istovremeno je vrlo plitak. Uz Dravu se pruža na više od deset kilometara, a udaljenost od Drave do osječke južne obilaznice je svega oko tri kilometra.

Od 1. prosinca, pa sve do 11. veljače u restoranu Riverside u ponudi su specijalni pladnjevi; pladanj majstora roštilja, pladanj ribara, pladanj gurmana i pladanj Slavonija. Smjestili smo se u sali Leopard i započeli sa degustacijskim nizom. Sala se ne zove slučajno Leopard, i stolice na kojima smo sjedili imaju presvlaku sa uzorkom leopardovog krzna.

Prvi na redu je bio pladanj majstora roštilja. Nakon rakije dobrodošlice prepustili smo se čarima sočno pripravljenog mesa s roštilja. Standardno, kako je i za očekivati tu su ćevapi, potom pikantni uštipci od mesa, pljeskavice sa sirom, punjene vješalice, punjeni nadbatak, teleća šnicla s kajmakom… Od priloga na plati su gljive sa žara, pekarski krumpir, povrće sa žara, kukuruzni trokuti sa maslacom.

Nakon toga degustirali smo pladanj ribara. Ipak je nakon toliko mesa sa roštilja organizmu potrebno nešto laganije. Naravno, i tu je neizostavna rakija dobrodošlice, a potom slijedi čips od šarana sa umakom od baranjske paprike i rostijima od krumpira i pržene slanine, prženi smuđ sa salatom od krumpira, luka i svježih krastavaca, medaljoni od soma u finom umaku od šampinjona i slatkog vina na aromatičnoj palenti sa žara i na kraju extra specijalitet – file pastrve u košuljici od lješnjaka s prženim krumpirićima. Iločka graševina savršeno prija uz ove riblje delicije.


Nakon kratkog predaha uz ribu, a budući da smo ipak svi istinski gurmani fokusirali smo se na gurmansku platu. Nakon uobičajene rakije dobrodošlice bacili smo se na prasetinu, teletinu i janjetinu ispod peke uz krumpir i kukuruzne trokute s maslacem. Uz ovu gurmanski platu idealno prija merlot vinarije Mihalj iz Kutjeva.
Budući da su svi prisutni bili Slavonci (barem po prebivalištu, ako ne i po porijeklu) za kraj, tj. za šećer na kraju smo ostavili pladanj Slavonija. Naravno, i chef kuhinje preporuča da se popije jedna rakijica kao aperitiv. A potom slijedi fantastičan gastro slijed koji uključuje kuhanu dimljenu koljenicu, svježe pečenu dimljenu kobasicu, sarmu, podvarak sa svinjetinom… Ipak, nije sve u mesu, tu je još i punjeni krumpir sa sirom, palenta sa žara, umak od pavlake i kukuruzni trokuti sa maslacem.

Ali ipak i to nije bio šećer na kraju, prava doza šećera je tek trebala uslijediti. Poslije svega ponuđen nam je i desert. Tu se nudi jaffa u čaši, mileram torta, tiramisu i domaća štrudla od buče i jabuka sa sladoledom od burbon vanilije i preljevom od šumskog voća. Fantazija.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *