PRVI NAŠIČKI CRAFT BEER FESTIVAL

Već duži niz godina našički BeerGarden, smješten preko puta ulaza u gradsku bolnicu u ponudi ima čitavu paletu craft piva. Kada je ekipa iz BeerGardena odlučila da moraju imati svoje pivo kuće i kada je konačno i registrirala vlastitu pivovaru, nazvavši je Stric, te kada je počela kuhati vlastito pivo došlo je konačno vrijeme i da se u Našicama organizira prvi craft beer festival.

Ako festivale zanatskoga piva mogu imati Požega, Daruvar, Slavonski Brod, Vinkovci, Županja, Nova Gradiška, Osijek, Đakovo, Valpovo i da ne nabrajam dalje, postavilo se logično pitanje zašto se festival takvog tipa s obzirom na postojanje i objekata gdje se takvo pivo toči, kao i domicilne mikro pivovare ne bi održao i u Našicama? Revolucija se nastavlja i craft sve više izlazi iz undergrounda i postaje trend.

Doduše, nije baš išlo sve tako glatko. Prvotni plan je bio da se ovaj festival održi 9. lipnja i to u velikom parku kod dvorca Pejačević. Nepredvidljiva vremenska prognoza je poremetila planove i morali smo čekati gotovo tri mjeseca da se event konačno održi, i održao se na drugoj lokaciji, preko puta parka, uz našičku robnu kuću.
Na festivalu su sudjelovale u prvom redu slavonske craft uzdanice poput Hepburna iz Županje, Beckersa iz Osijeka, Petog elementa iz Daruvara, Valensa iz Vinkovaca, Slawonera iz Požege i naravno pivovare Stric iz Našica. Da ne bi ostalo sve na lokalnim pivima pobrinula se kušaonica piva Gajba iz Osijeka koja je točila piva Zmajske pivovare iz Zagreba.

Gajba je pionir i predvodnik craft revolucije u Slavoniji. Počeli su kao kućna dostava raritetnih piva, pretežito iz uvoza, potom je gajba na lokaciji u osječkoj Sunčanoj ulici postala i kušaonica (i sa nekih dvjestotinjak etiketa piva imaju najbolju ponudu crafta na jednom mjestu), a onda su se bacili i u organizaciju festivala. Prvi festival su organizirali 2016, godine, a sljedeće godine odmah dva festivala (proljetno i jesensko – oktoberfest) izdanje.
Svi znaju da se pivo i rock & roll vole, a za dobru atmosferu se pobrinuo band Čista trojka iz Belog Manastira. Prvi puta sam ih slušao prije dvije godine u Batini, tada su bili odlični, a u međuvremenu su se još i dodatno isprofilirali. Što reći o grupi koja svoj nastup započinje sa megahitom Erica Claptona Cocaine!
Sva ponuđena piva su bila solidna, doduše poneka po našem sudu nisu bila dovoljno gazirana, ili nisu dovoljno odležala, ali lošeg piva nije bilo. Ovaj festival nije imao natjecateljski karakter poput festivala zanatskoga piva u Novom Sadu, ali ako bih trebao izabrati nekog favorita to bi definitivno bio Imperial indian pale ale (IIPA) iz radionice Kreše Marića. To je pivo u punom smislu riječi, „THE PIVO“ ! Od kada je izašla na tržište u travnju prošle godine, IIPA iz linije 5th element mi je definitivno jedno od najboljih piva na tržištu, a kušanje sa pipe, iz kega daje mu još jednu bolju dimenziju.
Cijene ponuđenih piva su uistinu bile popularne, a dio prihoda je išao i u humanitarne svrhe. U jednom trenutku došlo je do gužve i festivalski prostor je postao pretijesan za sve prisutne. Sva sreća što je u blizini, preko puta ceste park u kojem se moglo odmoriti i uzeti predah od festivala. Tamo se nalazi i dvorac Pejačević. Pivo i dvorci se također vole. Dva tjedna ranije održan je festival craft piva pod nazivom Dan nezavisnosti u dvorcu Janković u Daruvaru, a dva tjedna poslije našičkog  craft beer festival se održava u valpovačkom dvorcu Normann – Prandau. Kao što je navedeno na početku teksta izvorni plan je bio i da se našički festival održi u parku kod dvorca. Možda i bolje što je promijenjen plan i što festival nije održan na toj lokaciji. Tako je park ostao oaza mira i odmora.

Posjeta pivskim festivalima je uvijek prilika za upoznavanje mjesta u kojem se nalazimo. Pa tako od ostalih kulturnih znamenitosti u Našicama koje smo obišli treba spomenuti i franjevački samostan. Kad već pišemo o pivu moram zaključiti da je šteta što se našički redovnici nisu ugledali na one belgijske i počeli proizvoditi vlastito pivo. No tko zna, s obzirom na recentne trendove i sve veću popularnost craft piva u Našicama možda se to u bliskoj budućnosti i promijeni.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *