U VINKOVCIMA ZAPOČELI DANI UDRUGE HRVATSKIH PUTNIČKIH AGENCIJA

Ovogodišnji dani UHPA-e održavaju se od 21. do 23. ožujka, i to po prvi put u Slavoniji, točnije u Vinkovcima što je odlična prilika za upoznavanje predstavnika putničkih agencija sa turističkom ponudom istočne Hrvatske.

UHPA je dobrovoljna nacionalna strukovna udruga putničkih agencija iz Hrvatske, a ujedno je registrirana i kao udruga poslodavaca. Turističke agencije, njih 228 su redovne članice udruge, a pridružene članice, kojih ima stotinjak su vodeća hotelska poduzeća, restorani, kampovi, nacionalna zrakoplovna kompanija, turističke organizacije, obrazovne institucije, renta a car tvrtke, itd. Članice UHPA-e realiziraju više od četiri petine organiziranog turističkog prometa u Republici Hrvatskoj. UHPA je strukovna organizacija sa tradicijom od 27 godina.

Dani UHPA-e je susret koji okuplja više od 200 sudionika, u prvom redu predstavnika turističkih agencija, zatim predstavnika Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, turističkih zajednica, strukovnih udruga, medija i drugih.

Dane UHPA-e otvorio je predsjednik udruge Tomislav Fain. Govoreći o značaju UHPA-e naglasio je da su prošle godine 228 redovnih članica udruge, koje zapošljavaju 3400 ljudi, zajedno ostvarile 3,3 milijarde kuna prometa te uputio poziv predstavnicima putnih agencija: „Osobno smatram da Slavonija može ponuditi puno toga, te se nadam da će te ubuduće, nakon što vidite ovaj jedan dio Slavonije, uključiti i ovu regiju u Vaše ponude kako bi pomogli razvoju turizma u ovom dijelu Hrvatske.“

Fain je naglasio da su proteklu godinu nazvali „godinom izazova“ jer ju je obilježila implementacija novog Zakona o pružanju usluga u turizma čije je donošenje predstavljalo usklađivanje sa smjernicama Europske Unije o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima.

Osim toga novim zakonom propisano je smanjenje administrativnih prepreka za započinjanje, te nastavak poduzetničke djelatnosti, propisano je koje se usluge smatraju turističkim uslugama zdravstvenog turizma, dodatno se uređuju usluge u kongresnom turizmu, uređuje se tko može pružati rent – a – car usluge, dodatno se regulira pružanje turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma, itd.

Kristijan Staničić

Potom se prisutnima obratio direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić. Naglasio je da je trenutno stanje sa bookingom zadovoljavajuće, ali i da je pred nama intenzivna, izazovna i nepredvidiva turistička godina. Govoreći o odnosu organiziranog i individualnog turističkog prometa istaknuo je da se trećina svog turističkog prometa odnosi na organizirana putovanja, te dvije trećine hotelskog prometa. Organizirani turistički promet najzastupljeniji je u pred sezoni post sezoni, dok u samoj sezoni dominira individualni promet.

Govoreći o pojedinim regijama Staničić je naglasio da Istra, Dubrovnik i Zagreb imaju iznadprosječne udjele organiziranog turističkog prometa, što je u jednom dijelu i posljedica strukture smještajnih kapaciteta. Najviše organiziranih putovanja dolazi sa tržišta Njemačke, Austrije, Češke, Velike Britanije, Nizozemske, Francuske, Švedske i SAD-a. Osvrnuo se i na aktivnosti HTZ-a poput udruženog oglašavanja, potpora destinacijskim menadžment kompanijama, nastupa na sajmovima, razvoja portala DISCOVER CROATIA, itd. Slijedeću, 2020. godinu označio je kao prijelomnu u kojoj će se, s obzirom na globalna događanja morati uložiti dodatni napori kako bi se promijenio osnovni model hrvatskog turizma. Nova strategija i novi strateški marketinški plan dati će i nove smjernice za budući razvoj turizma u Hrvatskoj.

Martina Matković

Direktorica turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković potom je održala zanimljivo izlaganje u kojem se osvrnula na povijesni kontinuitet od osam tisuća godina organiziranog ljudskog obitavanja na području Vinkovaca i na sve ono što Vinkovci mogu pružiti današnjim turistima.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *