U ILOKU ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA GOURMET HRVATSKA – BRENDIRANJE HRVATSKE KAO PREPOZNATLJIVE GOURMET DESTINACIJE

Na ladanjskom imanju Principovac, u neposrednoj okolici najistočnijeg hrvatskoga grada – Iloka održana je završna konferencija projekta Gourmet Hrvatska. Neven Ivandić i Neda Telišman Košuta s instituta za turizam predstavili su projekt i brošuru pod nazivom „Hrvatska – nova gastronomska ikona Europe (strategija razvoja gastronomije, gourmeta i gastronomskog turizma Hrvatske s akcijskim planom 2019.-2022.)“. Opći ciljevi ovog projekta su povezivanje prehrambeno prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu lokalnih proizvodnih sustava, te teritorijalno brendiranje Republike Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije.

Izrada projekta povjerena je temeljem javnog natječaja projektnom timu u sastavu WYG savjetovanje, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), te Institut za turizam (IT), u suradnji sa chefom Rudijem Štefanom. Brošura projekta ističe da  je rast interesa o hrani i piću odraz dubokih društvenih promjena potaknutih rastom obrazovanja i blagostanja, tehnologijom i rastućim zagađenjem okoliša, a ključni trendovi za razvoj svjetske gastronomije su: kupovanje iskustva, održivost, zdrava hrana, multikulturalnost, povratak tradiciji, kvalitetna brza hrana i rastući utjecaj medija, a to je okvir koji podržava daljnji razvoj gastronomije i gastronomskog turizma u smjeru kreativnosti, autentičnosti i održivosti.

Gourmet se odnosi na segment gastronomske ponude najviše kvalitete. Iako gourmet restorani prema procjenama predstavljaju manje od 0,5% ukupne gastronomske ponude imaju nesrazmjerno veći utjecaj na trendove u gastronomiji. Obilježja gourmet ponude su izvrsnost namirnica, pripreme i prezentacije hrane, te posebice kreativnost i specifičan „pečat“ chefa kao osobe ne samo vješte u spravljanju hrane, već duboko posvećene ‘filozofiji’ kuhinje koju nudi.

Srž iskustva gastronomskog turizma čine konzumacija koja mora odražavati autentičnu kuhinju, zatim iskustvo učenja o lokalnoj gastronomiji i njezinim protagonistima, te naposljetku i emocionalno iskustvo druženja.

Na panel raspravi „Lanci vrijednosti za gastronomiju“ sudjelovali su pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, Jakša Puljiz iz IRMO-a, Nives Kljajić kao predstavnica distributera Portus Croatia, Dimitrije Sinović iz tvrke „Sin ravnice d.o.o.“ kao predstavnik proizvođača i Tomica Đukić, chef kuhinje u restoranu hotela Osijek, a raspravu je modelirala Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko – baranjske županije.

Chef restorana Pelegrini Rudolf Štefan govorio je potom o razvoju obrazovanja u području gourmeta: „U Hrvatskoj postoji šezdesetak ugostiteljskih škola, ogromni se resursi troše, ali nažalost iz svih tih škola ne izlaze podjednako dobri kadrovi, treba nam jedna kvalitetna institucija koja će napraviti temelje za kvalitetnu gastronomsku budućnost Hrvatske.“

U drugoj panel raspravi pod nazivom „Promocija hrvatske gastronomije“ sudjelovali su Darija Tödling kao predstavnica HTZ-a, Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko – srijemske županije, Lucija Bilandžić kao predstavnica Akademije gastronomije, a raspravu je moderirala Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam.

Voditeljica turizma u Iločkim podrumima d.d. Vesna Štajner pričala je o promociji destinacije kroz vinski turizam, a konferencija je završena wine tastingom – prezentacijom vina Iločkih podruma.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *