4. SALON PJENUŠAVIH VINA ZAGREB – (VEĆ) POZNATI POBJEDNICI MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA!

PR OBJAVA; TEXT BY MARIJA VUKELIĆ – ZLATNE RIJEČI, PHOTO BY JULIO FRANGEN

Iako smo još u 2019., (već) znamo pobjednike Mreže salona pjenušavih vina 2020. U zagrebačkom hotelu Dubrovnik 9.12.2019. se održalo veliko međunarodno ocjenjivanje pjenušavih vina. Najbolje ocijenjeno vino oba salona je Isteničev Prestige extra brut 2013., koji je i najbolji bijeli pjenušac zagrebačkog salona, dok je u kategoriji  ružičastih pjenušavih vina pobijedio Petračev Bregh rosé, brut, 2017.

Svjesni da samo zajedno s vinarima rastemo, ove smo se godine odlučili na još jednu novu inicijativu – održali smo ocjenjivanje prije božićnih i novogodišnjih blagdana. Činjenica je da za vrijeme nadolazećih blagdana raste prodaja pjenušavih vina,  pa se time treba pripremiti i za najbolji mogući marketing!  Vjerujemo da će i rezultati ovoga ocjenjivanja dodatno doprinijeti prodaji.

Ove je godine ocjenjivanje mreže prvi put organizirano u Hrvatskoj, organizator je Salon pjenušavih vina Zagreb uz pomoć partnera  – Hrvatskog sommelier kluba.

Pjenušava vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije ocjenjivale su dvije sedmočlane komisije u kojima su bili enolozi, sommelieri, mladi vinari i vinski novinari. Na čelu komisija bili su enolozi, Ivana Nemet i Dušan Brejc. Najvišu ocjenu (87,6) i titulu ukupnog pobjednika dobio je Isteničev Prestige extra brut 2013, koji je osvojio prvo mjesto i na ljubljanskm i na zagrebačkom salonu, gdje će se moći kušati uz ostala pjenušava vina.

Najviše ocjenjena vina 4. Salona pjenušavih vina Zagreb 2020 po kategorijama su:

Bijela pjenušava vina

  1. Istenič, Prestige extra brut, 2013, Bizeljsko-Sremiški, Slovenija
  2. Vina Kauran, Muscat, brut, 2010, Štajerska Slovenija, Slovenija     
  3. Istenič, No. 1, brut, NV, Bizeljsko-Sremiški, Slovenija

Rosé pjenušava vina

  1. Petrač, Bregh rosé, brut, 2017, Središnja bregovita Hrvatska, Hrvatska
  2. Vipava 1894, Penina rosé, brut, 2017, Vipavska dolina, Slovenija
  3. Vinska kuća Pavlomir, Ružica Vinodola, brut, 2017, Hrvatska Istra i Kvarner, Hrvatska

Pobjednička vina bit će službeno proglašena na 4. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu, u petak 31. siječnja  2020., u hotelu Dubrovnik,  a najbolja vina ljubljanskoga salona bit će proglašena na Valentinovo, 14. veljače 2020., od 15h do 21h, u ljubljanskom hotelu Slon, na 7. Salonu penečih vin.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *