VINCEKOVO U ZAGREBU S VINARIJOM PETRAČ

Prva ovogodišnja Vinska srijeda (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je u popularnom baru Roots  –  na prvi veliki vinogradarski praznik, dan sv. Vinka –  zagorsku obiteljsku vinariju PETRAČ.

U skladu s tradicijom,   Nenad Surla je donio veliku granu loze iz vinograda i  na licu mjesta je odrezao na tri manje grane – pročitana je zdravica za sv.Vinka i za lozu, grane su se poškropile pjenušcem i stavile u vodu, svi su poželjeli dobru i rodnu godinu, a u Rootsu će pratiti razvoj grančica loze u sljedećem razdoblju.

Obitelj Petrač svoju djedovinu čuva na Hršak bregu, a prezime ima višestoljetnu povijest. Vino se u ovim zagorskim krajevima pilo oduvijek, pravilo se u kućnoj radinosti, dijelilo sa susjedima da bi se zajedno uživalo u lijepim trenutcima.   

Tako je bilo i u obitelji Petrač. S vremenom su spojili manje parcele u jedinstveni vinograd obitelji Petrač i tako je stvoren preduvjet za suvremenu vinariju, u kraju gdje je bilo uobičajeno da obiteljski vinar prelazi i dvadesetak kilometara da bi obišao svojih pola hektara raštrkanih na pet, šest ili više položaja.

Tako je nastala moderna vinarija Petrač s 10 hektara vinograda na Hršak bregu, od kojih najviše posvećeno crnim sortama cabernet sauvignon i merlot. U podrumu kapaciteta preko 200 000 litara idealni su uvjeti za stvaranje vina suvremenom opremom i tehnologijom te za odležavanje i čuvanje.  Uz nadaleko poznate crvene sorte, sve je veći uspjeh pjenušavih vina, od kojih je Rosé Bregh Petrač osvojio prestižnu titulu najbolje ocjenjenog ružičastog  vina 4. Salona pjenušavih vina Zagreb koji je i prvi kušan na prezentaciji u Rootsu.

Slijedila je graševina 2018, tipičnih lijepih nota zelenog voća i livadnog cvijeća, poslužena uz mladi kravlji sir s kriškom zelene jabuke.  Pretpremijera merlota 999 (2017) oduševila je sve posjetitelje. Mekom i elegantnom merlotu, u boci Petrač 999 dodano je malo cabernet sauvignona koji mu je dao snagu i pokazao potencijal starenja. Uz njega je poslužen odležani sir i suhe šljive.

Ponos vinarije Petrač je Karizma, lijepi spoj cabernet sauvignona i merlota, u kojemu vlada cabernet sauvignon što je i pokazao odmah na nosu s mirisom tamnog bobičastog voća i snagom na nepcu. Uz Karizmu 2017 poslužene su domaće zagorske kobasice, koje se, prema običaju, jedu baš na Vincekovo.  Za sam kraj, došao je i magnum Karizma 2016, puno i snažno vino, karizmatično – baš kako mu i ime kaže. Posluženo uz crnu čokoladu s borovnicama, vino je pokazalo svježinu i voćnost, ali i snagu, koju će, zasigurno još dugo čuvati u ovoj magnum boci.

Više o vinariji: www.petrac.hr

 Foto: Julio Frangen

 O Abecedi finih zalogaja

ABECEDA FINIH ZALOGAJA je gastro-edukativni projekt koji je autorski osmislila prof. Marija Vukelić, a u kojemu se na degustacijskim večerama ili manjim kušanjima uparuju vina – s jelima ili svakodnevnim zalogajima koja im pašu po nekim pravilima, abecedi – ili po nekom drugom ključu.  

Zašto abeceda? Ne nužno da bismo slijedili zadani red i shemu, nego zato što je abeceda uvijek sinonim za početak i  –  poziv je da nakon prvog slova/vina/sljubljivanja idemo dalje. S jednim se slovom teško može složiti suvisla rečenica, a s cijelom abecedom pišemo priče, pa i romane .  Tako Abeceda finih zalogaja svakom vinu i svakom jelu prilazi ispočetka, kao prvi puta (a prvi se uvijek pamte), od osnove, imena, početnog slova… A potom, dodajući nova slova (nove informacije), katkad i stihove zajednički slažemo i složenije rečenice. Početnici kreću od početka i putem napreduju, a poznavatelji dobiju priliku saznati više.  

Na edukacijskoj večeri/prezentaciji je uvijek nazočan vinar ili predstavnik vinarije jer vina su ta koja „traže“ onaj pravi zalogaj, a s vinarom ćemo saznati tajne imena, tla, loze, grožđa, podruma, boce i čaše… Zalogaji će nas potaknuti da razmislimo i zaključimo kakva je kompozicija, ili – bolje rečeno – rečenica.  Više na:  https://www.facebook.com/abecedafinihzalogaja   

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *