SLAVONSKO ZLO BBQ PRIRODNI LJUTI CHILI UMAK – KOLABORACIJA SA CHEFOM TOMICOM ĐUKIĆEM

Slavonsko zlo linija je prirodnih ljutih chili umaka koju proizvodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Belišća. Posljednji uradak koji su izbacili na tržište je BBQ umak nastao u suradnji sa chefom hotela Osijek i službenim kuharom hrvatske nogometne reprezentacije Tomicom Đukićem.

O Slavonskom zlu prvi puta smo pisali u veljači prošle godine. Krenuli su sa tri vrste prirodnih ljutih chili umaka različito stupnjevanih na ljestvici ljutine – Classic umak sa heat levelom 3/5, Smoked umakom sa jednom zvjezdicom ljutine više i Reaper umakom koji je još za zvjezdicu ljući i na kojem je heat level 5/5.

Tržište je odlično reagiralo na ta početna tri umaka i u međuvremenu su svoj proizvodni asortiman obogatili mnoštvom novih proizvoda. Pa tako sada osim ova tri temeljna umaka u ponudi imaju i habanero umak sa pet ljutih zvjezdica u standardnoj i smoked varijanti, te Maple slatko ljuti umak sa javorovim sirupom koji ima jednu zvjezdicu ljutine manje. Njihov najljući umak je Moruga 666/5 koji se radi od Trinidad moruga scorpion chilli papričica. Svi navedeni ljuti umaci dolaze u bočicama od 100 ml.

Noviteti su i mljevena ljuta paprika u pakiranju od 125 g sa tri zvjezdice ljutine, te Ring of fire rezane ljute chili papričice (jalapeno, serano, habanero) u pakiranju od 150 g sa četiri zvjezdice ljutine. Zatim je tu došao i Smoked jalapeno slatko ljuti chili umak koji je kvantitativno njihov najveći proizvod (pakiranje od 300g), ali sa samo dvije zvijezdice ljutine što ga čini prihvatljivim i širokim slojevima potrošača, a ne samo okorjelim ljubiteljima ljutine i naposljetku tu je BBQ umak by chef Tomica Đukić koji dolazi također u pakiranju od 300 g, ali ima jednu zvjezdicu ljutine više od smoked jalapeno slatko ljutog umaka.

Imao sam priliku kušati ovaj umak i mogu reći da sam više no zadovoljan. Opet je riječ o rafiniranoj ljutini koja ne ostavlja neželjene posljedice na probavni trakt, a na deklaraciji mi je upalo u oči da između ostaloga sadrži i med, te džem od šljiva što u konačnici lijepo i skladno neutralizira inicijalnu ljutinu. Osim već spomenutog džema od šljiva, meda i neizbježnih chilli papričica u pripremi ovoga umaka korišten je još i luk, češnjak, Worcestershire umak, karamelizirani šećer, jabučni ocat, prirodna aroma dima, bijelo vino, začini, sol i voda.

A cijela priča oko ove hvalevrijedne suradnje je inicirana na prošlogodišnjem izdanju Festivala sira i vina u Valpovu. Na navedenom festivalu je sudjelovao i Tomica Đukić, te od organizatora kao znak zahvale dobio nosiljku sa četiri umaka iz linije Slavonsko Zlo.

„Nakon toga nam se javio, pohvalio proizvode, što je stvarno lijepo i ohrabrujuće čuti s obzirom da se radi o renomiranom kuharu. Ubrzo je Tomica i počeo koristiti naše umake u kuhinji hotela Osijeka. Uvozne fermentirane umake koje je dotada koristio je supstituirao našim domaćim nefermentiranim i s vremenom se razvila ideja da mi napravimo umak po izvornom receptu koji smo mi na koncu još malo modifcirali, odnosno da budem precizniji zaljutili. Na takvu vrstu suradnje odmah smo naravno i pristali i nakon nekoliko mjeseci osmišljavanja cijele priče i brušenja idejne koncepcije sada imamo i gotov proizvod“, naglašava ekipa koja stoji iza branda Slavonsko zlo.

No to nije sve i tu priča ne završava, već tek započinje. Osim ovoga umaka u planu imaju u suradnji sa Tomicom izbaciti još dva nova umaka, te će na kraju imati box by Tomica Đukić, kao što i sada imaju poklon pakovanja sa umacima od 100 ml.

Njihova cjelokupna ponuda dostupna je na web shopu https://slavonskozlo.com/ i budući da se radi o nefermentiranim umacima Slavonsko zlo je stvarno nešto drugačije od onoga što smo do sada imali prilike probati. Činjenica da se radi o domaćem proizvođaču razlog je više da se baš njihovi proizvodi koriste.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *