BOHO SECRET DINNER U BARANJI

written by Mario Jukić, photo by Mario Đurkić

Svim pravim gurmanima braću Đukić, Tomicu i Ivana ne treba posebno predstavljati. Uživao sam dosad u gastro delicijama i jednoga i drugoga, ali prvi puta sam imao priliku biti uzvanik na cooking showu gdje su zajedno izlazili pred publiku, ali ipak svatko sa vlastitim delicijama.

Krenimo od početka. Mjesto radnje – Eko surduk Divković koji se nalazi pored izletišta Knežev dol, na cesti koja spaja Kneževe Vinograde sa Suzom. Nakon izlaska iz Suljoša pa sve do Zmajevca – vinske prijestolnice Baranje cesta počinje vijugati po obroncima Banskog Brda. Pravi prilaz Zmajevcu i uvod u vinsku Baranju. S jedne strane pogled na plodne ravnice dobivene mukotrpnim ljudskim radom isušivanjem močvara, a s druge lijeve strane na vinorodne brežuljke baranjske planine.  

Eko surduk Divković nalazi se na posljednjem, najnižem obronku Banskog Brda, ali opet dovoljno visoko da se s njega pruža odlična ravničarska vizura koja završava gustim šumama Kopačkog rita. Inicijatorica ovog nesvakidašnjeg eventa Josipa Mađarić zajedno sa svojom ekipom iz gastro huba “Dine by theme” organizirala je ovaj sjajan event.

Odnos Tomice i Ivana nema samo bratsku, već i rivalsku dimenziju u pozitivnom smislu riječi. Obojica su chefovi koji sa strašću i znatiželjom pristupaju gastronomiji i obojica dijele viziju da gastronomija mora progovarati i domicilnoj kulturi življenja, biti doživljaj i senzacija, a ne naprosto zadovoljavanje kalorijskih potreba, a svaki od njih to radi na svoj osebujan način, a spojiti ih skupa uspjelo je (zasad) jedino Josipi i to ne samo stoga što je Ivanova i Tomičina sestrična već i zato što je iza nje već dugi niz sjajno organiziranih gastro evenata. Dovoljno je samo spomenuti Summer dinner party ili Back to the city dinner party koje je kao chef iznio Ivan Đukić, a ovoga puta mu se pridružio i brat Tomica koji mi je na ovom eventu pokazao i digitalno izdanje nove kuharice nastale u njegovoj suradnji sa PP Orahovica.

Eko surduk Divković posjeduje i vinski podrum, pa smo tako ponuđene delicije po vlastitoj inspiraciji imali prilike sljubljivati sa probranim etiketama vina, a za one koje više preferiraju pivo tu su bile i uspješnice osječke zanatske pivovare Mali div. Osim rakije dobrodošlice za ljubitelje žestice tu je bio i gin destilerije Jedna. Stolice za lješkarenje i kontemplativno zurenje u daljinu cijelom događaju dale su poseban čar, kao i photo kutak uređen u boho stilu, te izložene carving majstorije Ivana Đukića, svojedobno svjetskog viceprvaka u carvingu. Prava sinestezija hedonističkih podražaja.

Svatko od braće Đukić imao je zadatak da izbaci pet različitih jela. Ivanov niz sljedova činili su 1. Weirdo – šparoge, sir, češnjak, 2. Offbeat – crna svinja, šampinjoni, čvarci crne svinje, 3. Original – žablji kraci, vučena svinja, dimljena štuka sourdough, 4. Rebel – smuđ, chilly, mak i 5. Artistic – mascarpone, zemlja od čokolade sauvignon, borovnice, naranča.

Tomica je pak pripremio dva hladna jela, dva topla i desert: 1. Antonio Hawk – green monster bead tapasi sa namazom od dimljene ribe, dimljenim šaranom, tapenadom od lješnjaka i lučicama, 2. Chick le frik – konfitirani file smuđa, heljda, umak od barikiranog jabučnog octa, komorač, jabuka, sheme take, 3. Bocho devil – pasta, slanina od crne svinje, beef ragout, crunchy šparoge, vinaigrette onions i mrkvica, 4. Bo*he*mi*an – potato wheels, mrke trubače, krema od komorača, file crne svinje, red wine sauce, 5. Crazy horse – chocolate, cherry mania, coal sponge, rose sirup. Da se čovjek raspameti!

Hrana nije dolazila u sljedovima, već je sve bilo izloženo i ponuđeno posjetiteljima. Napravio sam kratku skicu ponuđenog, kušao sve po malo s namjerom da ono najbolje kušam i ponovno. U „drugom krugu“ kušao sam gotovo SVE još jednom jer teško je tu bilo diferencirati manje i više ukusna jela. Osim toga jedna fotografija govori više od tisuću riječi, a zahvaljujući fotografu Mariju Đurkiću ovaj nesvakidašnji event koji se duboko ucrtava u pamćenje je temeljito foto dokumentiran.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *