WHITE BIKE BARANJA RURALNA KUĆA ZA ODMOR – NIRVANA NA GAJIĆ PLANINI

Ako želite odmor daleko od gradske vreve, povratak prirodi i iskonsku jednostavnost dijametralno oprečnu kompliciranim imperativima urbanog života onda je White bike Baranja – ruralna kuća za odmor idealno mjesto za Vas.

White bike smješten je u selu Gajić, točnije u dijelu mjesta koji se zove Gajić Planina, na krajnjim sjeveroistočnim obroncima Banskog Brda. Na prvi pogled ova kuća za odmor izgleda kao nečija privatna vikendica što joj daje poseban šarm i svojevrsnu neposrednost; tko god dođe tamo osjeća se domaćinski, kao da je kod starih znanaca ili u vlastitoj kući za odmor.

Zasluga je to domaćina, Maje i Dražena Jakšetić koji su ovaj objekt svojevremeno i kupili da im služi kao vikendica, a pružatelji usluga smještaja postali su sasvim spontano, prije dvije godine kada su njihovom susjedu koji ima smještaj Baranja Black Hills  gosti iz Njemačke izrazili želju da ostanu koji dan duže, a termini su mu bili već bukirani unaprijed. Naravno uskočili su dobri susjedi, Maja i Dražen, a njihovi nenadani gosti su bili više nego ugodno iznenađeni. „Raspametili su se uz uzvik wooow, kako je ovo sve malo, a opet sve ima“, kaže Maja. I nakon tog početnog spontanog „proboja“ u turizam priča se zahuktala sama od sebe; danas im dolaze gosti iz cijeloga svijeta.

Inače i njihova priča tipična je priča ljudi iz Osijeka koji su se zaljubili u Baranju, kupivši pritom tamo i neku nekretninu, a s vremenom su tu svoju fascinaciju s Baranjom odlučili podijeliti s drugima. „2008. godine smo došli ovdje prilikom potrage za vikendicom i to neposredno nakon jedne nesreće koja nam se dogodila na jezeru kod Orahovice; na nas je palo stablo i skoro nas ubilo. Obiteljske boravke u prirodi na različitim mjestima poželjeli smo modificirati na način da imamo neko svoje mjesto, sigurnu oazu.

Krenuli smo tražiti pravu lokaciju i prošli sve živo, počevši od Aljmaša pa nadalje. U toj početnoj fazi pretrage ništa naročito nam se nije svidjelo. Jednog dana došli smo u Baranju kod poznanika koji je dolje u selu imao konje. On je poznavao teren i bio nam je velika pomoć pri pronalasku idealne oaze za odmor. Pitao nas je hoćemo li tražiti nešto na Puškašu (vikend naselje na Dunavcu – starom Dunavu) ili ćemo u brdo, na planinu, a taman je ta godina bila izrazito poplavna pa smo preskočili Puškaš i otišli ravno u brdo.

Došli smo ovdje gore i ugledali ovu kuću za odmor koja je tada bila samo vikendica. Bila je specifična zbog tog svog planinskog krova. I odlučili smo je kupiti! Ovaj predivan pogled na nizinski dio Baranje koji se pruža s našeg imanja tada nije niti postojao jer je ispred nas bio još jedan objekt. I to smo u međuvremenu kupili i srušili da bismo dobili ovaj relaksirajući vizual. Uz tu parcelu u međuvremenu smo kupili još nekoliko čestica, pa i gator kako bismo zaokružili cijelu priču.“

Kad je ljepše vrijeme njihovi gosti uživaju i u outdoor sadržajima kao što su roštiljanje, hiking po baranjskoj planini ili kupanje u Puškašu, a jedna grupa njihovih gostiju je svakodnevno išla i na kupanje u preko 130 km udaljenu Veliku. Domaćini se trude da sve oko njihove kuće za odmor bude što prirodnije pa tako kada je uređenje eksterijera u pitanju izbjegavaju beton i svagdje postavljaju cigle. Sve na njihovom imanju je plod njihovih ruku, od terase, zelenog krova nadalje, samo vrata i prozore im je ugradio majstor.

Što se tiče naziva „White bike“ i za njega je zaslužna ta prva grupa njemačkih turista koje su ugostili; „Taj bicikl nam je služio kao ukras u njemu je bilo cvijeće. Oni kad su dolazili kod susjeda gdje su imali rezervaciju pogubili su  se; umjesto kod njega došli su kod nas, te ga nazvali i rekli eto nas kod bijelog bicikla. Oduševili su se što su tu došli, na kraju uvidjevši da im tu ipak nije smještaj, da bi na koncu i tu proveli nekoliko dana.“

Što se strukture gostiju tiče Maja naglašava da oni dolaze iz cijele Hrvatske, pa i iz svih dijelova svijeta. Nedavno su imali goste sa Krka koji se također bave turizmom, a hladne mjesece izvan turističke sezone iskorištavaju da sami putuju i skupljaju know how, pa ih je put tako doveo i do Gajića. Imali su nedavno i gosta iz Šangaja koji je ciljano baš došao u njihov smještaj nakon što ih je našao na Airbnbu. „Angažiran je na UNESCO projektu i kao profesionalni fotograf fotografirao je Kopački rit rekavši da je prošao cijelu Baranju i da mu je ovo bio najsimpatičniji smještaj što nas je baš oduševilo. A njega kao profi fotografa je oduševilo to što su sve fotografije našeg objekta na Airbnu autentične, bez filtera i ostalih uljepšavanja.“

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *