JAJCE – SREDNJOBOSANSKA SINERGIJA POVIJESNIH ZNAMENITOSTI I PRIRODNIH LJEPOTA

U Jajcu je ugašena bosanska srednjovjekovna država, u istom mjestu je stvorena i druga Jugoslavija. Danas je to grad koji privlači sve više turista koji istraživanje ambijentalne povijesti kombiniraju sa prirodnim ljepotama na spojci Plive i Vrbasa, te naravno lokalnom gastronomijom.

Nakon putešestvija po Hercegovini na povratku kući trebalo je proći i kroz Bosnu. Kroz Bosnu pak nikako ne treba projuriti, već zastati, ako mogućnosti dozvoljavaju barem jedan dan. Odani sam pobornik slow travel filozofije,  a pogledavši na google maps odmah sam uvidio da se Jajce nalazi negdje na pola puta od Ljubuškog do kuće.

Put vodi preko Gruda, Posušja i Tomislavgrada, a negdje na potezu od Šuice do Kupresa nalazi se ono „i“ koje dijeli Hercegovinu od Bosne, jer župa Šuica jest najsjevernija župa Mostarsko – duvanjske biskupije i Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon prijevoja Malovan ispod kojeg izvire rijeka ponornica Šuica dolazimo na Kupres; mitski gradić okružen bosanskim planinama koji je 2017. ušao i u Guinnesovu knjigu rekorda kada je okupio najviše osoba s istim imenom na jednom mjestu – 2325 Ivana.

Uz fantastične vizure Kupreškog polja hitamo dalje k Šipovu, a na međuentitetskoj granici mali zastoj – krdo krava koje bezbrižno bauljaju cestom. Možda čekaju svoga Zmaja čuvara? Pred Šipovom nalaze se i Janjski otoci. Postoji rijeka, te prašuma imena Janj, koju je UNESCO proglasio prirodnim dobrom od svjetskog značaja, a fenomen Janjskih otoka nastaje tako što se sama rijeka razlijeva na mnogobrojne potoke koji potom čine otoke. Kod Šipova se rijeka Janj ulijeva u Plivu koja na ulazu u grad Jajce iz smjera Šipova tvori Plivska jezera.

Jajce je sa svojih nešto više od sedam tisuća stanovnika nevelik grad, ali u njemu je toliko sadržaja da se ima što obilaziti čitav dan. Za početak treba i dobro doručkovati. Pekara Bećaj nalazi se u starom dijelu grada i nudi odlične „wi fi“ bureke. Odmah uz nju se nalazi i slastičarnica Korzo koja je u vlasništvu iste obitelji, pa ondje možete na miru uživati u bureku, naravno uz bosansku kafu.

Nekoliko stotina metara sjeverno se nalazi i čuvena Jajačka tvrđava koja se često naziva i kastelom ili citadelom. Jajce se prvi puta u pisanim izvorima spominje 1396. godine, a pouzdano se zna da je tvrđava i starija. Smještena je na 470 m n/v i s nje puca odličan pogled na grad, te okolna brda i šume koje ga okružuju. Na ulazu u samu tvrđavu nalazi se portal na kojem je ukucan kraljevski grb obitelji Kotromanić iz 15. stoljeća. Kod Jajca je turski sultan Mehmed II pogubio 1463. posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića Kotromanića.

Uz Jajce je vezano ime još jednog značajnog srednjovjekovnog feudalnog velikaša – Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a on je na razmeđi 14. i 15. stoljeća dao sagraditi, odnosno isklesati u stijeni podzemnu crkvu, a narod ju je nazvao katakombama. U njima se prožimaju zapadnjački i istočnjački arhitektonski utjecaji što ukazuje da je ovaj prostor uvijek bio na razmeđi različitih civilizacija.

Osim srednjovjekovnoj, Jajce je bremenito i recentnom poviješću. U njemu se nalazi Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a i to u zgradi koja je primarno sagrađena za potrebe lokalnog sokolskog društva, da bi potom u II. svjetskom ratu izgorjela, te ponovno bila obnovljena uoči zasjedanja AVNOJ-a. U njoj je 29. i 30 studenog 1942. donesena odluka o poslijeratnoj obnovi Jugoslavije na federalnim principima uz potpuno uvažavanje prava i jednakosti svih njenih naroda i narodnosti.

Taj muzej se nalazi vrlo blizu najpoznatije jajačke znamenitosti – Plivskog vodopada visokog 20 metara. Fascinantno je što se taj vodopad praktički nalazi u samom centru grada i čini završetak rijeke Plive, odnosno njeno ušće u rijeku Vrbas. Od Jajca smo nastavili put prema Banja Luci i potom sedamdesetak kilometara uživali u vizurama kanjona rijeke Vrbas.

Prije puta valjalo je i nešto prigristi; splet okolnosti doveo me nas je do restorana Una. Teleća jetrica i bihaćko Preminger pivo pokazali su se kao odličan izbor. Ime Una malo je neobično za restoran u gradu koji se nalazi na Plivi i Vrbasu, ali ima i tu neke simbolike jer Bihać i Una su sljedeće destinacije koje (nanovo) istražujem u Bosni i Hercegovini…

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *