PODROOM – NOVI VINSKI (I RAKIJA) BAR & SHOP USKORO OTVARA SVOJA VRATA

Nijedan pravi vinski festival općeg tipa ne može proći bez dobrih rakija. Na ovogodišnjem izdanju WineOs-a imao sam priliku kušati rakiju od dunje (eng. quince) Forbidden garden i malo je za reći da sam bio ugodno iznenađen, bio sam naprosto oduševljen. Otkriće Forbidden gardena bilo je ravno otkriću destilerije Pruna na prošlogodišnjem izdanju beogradskog festivala vina Beowine.

Iza cijele priče stoji osječki poduzetnik Siniša Šakotić, Forbidden garden Quince rakija i liker trenutno se može kušati u osječkom American baru Dollar, a uskoro i u wine & rakia baru PodRoom, koji će biti jedna od pet cjelina osječke hedonističke meke koja nastaje u dovrištu American dollar bara, a koja će se službeno zvati District5r. Dosad je otvoren concept bar Craft Room koji vodi barmen Miro Kljajić, Black Room kao prostor za intimnija druženja, hostel Bob Room, a cijela priča će se zaokružiti beef & spice shopom koji će se nazivati Meat Room, dok će peta „soba“  biti wine bar & shop PodRoom. Kao što rekosmo pojedine komponente su već otvorene, neke se tek trebaju otvoriti, a svečano otvorenje „hedonističkog distrikta“  koje će biti obilježeno nizom evenata, očekuje se na proljeće.

Uglavnom, više nego dobar povod za razgovor sa Sinišom u prostoru budućeg bara. Iako još nije u funkciji, odmah me oduševio izgled interijera, puno zanimljivih detalja i naravno puno butelja vina i boca rakije koje očekuju istinske hedoniste. „Manje-više sve je gotovo, čekamo još samo dokumentaciju i spremni smo za otvorenje. Što se tiče vinara prvenstveno će biti zastupljeni lokalni vinari. Na tridesetak kilometara od Osijeka nalaze se četiri vinogorja, i to treba iskoristiti. Ilok i Kutjevo također nisu daleko. U pregovorima smo i sa nekim vinarima iz Srbije. Budući da se ovaj prostor nalazi u centru grada i da u hostelu vrlo često znaju prenoćiti i strani turisti imati ćemo i jedan dio vina iz Istre i sjeverozapadne Hrvatske kako bismo na taj način prezentirali i širu vinsku scenu, a ne samo onu Slavonije i Podunavlja. Naravno, uz ovu priču neizostavno je i educirano osoblje, kao i kontinuirane promocije, prezentacije, edukacije. Osim same prodaje i točenja, važno je goste zaintrigirati i da kušaju nešto novo.“

Ponuđena vina će biti iz drugih vinarija ali kao što je već navedeno imati će i svoje proizvode – rakiju i likere od dunje. Brojni rakijofili kažu da je baš rakija od dunje najbolja, i tu sam spreman složiti se s njima. Osim sjajnog okusa Forbidden garden Quince rakiju i liker karakterizira i odličan vizualni identitet što je također nužno kako bi privukli što širi krug konzumenata. Osim u American baru Dollar i PodRoomu ova rakija i liker ići će i u širu distribuciju, te stoga njena konzumacija, na radost ljubitelja ovog nektara neće biti ograničena samo na Osijek i Okolicu.

I tako nakon Vinite i Vinske mušice s nestrpljenjem čekamo otvorenje trećeg aktivnog vinskog bara u Osijeku. Vinita je priča za sebe, bez ustručavanja se može reći da je ona odgojila brojnu vinsku publiku u Osijeku, a u sinergiji sa udrugom Dekanter organizatori su festivala WineOs koji je ove godine imao šesto izdanje, i za koga svi relevantni vinski bloggeri i novinari kažu da je jedan od najboljih vinskih evenata u čitavoj državi. Tim, već poprilično utabanim stopama krenula je i Vinska mušica, ali mora se priznati da je njen doseg u promicanju vinske kulture puno, puno skromniji no onaj od Vinite.

Ono što garantira da će PodRoom biti „na razini zadatka“ i da neće vrludati u cijeloj priči oko prezentacije vina je i činjenica da se nalazi u pravom podrumu, što gostima jamči pravu atmosferu vinskog bara, ali što je možda još i bitnije treba naglasiti da će u priču od samog početka biti involvirani sommelieri sa višegodišnjim iskustvom i brojnim referencama. Ne kaže se bez razloga da je zabranjeno voće najslađe, pa tako i dunje iz zabranjenog vrta.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *