ERDUT – ULTIMATIVNA CIKLOTURISTIČKA I HEDONISTIČKA DESTINACIJA

written by Mario Jukić, photo by TZ Osječko baranjske županije

Općina Erdut je smještena na krajnjem istoku Slavonije, skrivena u dunavskom meandru – svojevrsnom poluotoku koji s ostatkom „kopna“ spaja prevlaka između Aljmaša i sjeveroistočnog dijela Dalja – najvećeg naselja općine. Jedino općinsko naselje izvan meandra je Bijelo Brdo smješteno tik uz Staru Dravu, s lijeve obale ove rijeke koja se kod obližnjeg Aljmaša ulijeva u Dunav tvoreći u sinergiji s njime baranjski Kopački rit.  Za Staru Dravu kod Bijelog Brda može se bez ustezanja reći da je južna, slavonska refleksija Kopačkog rita.

Općina Erdut (uz općinu Borovo i zapadni dio grada Vukovara) nalazi se u centralnom dijelu Hrvatskog Podunavlja; sjeverno je Baranja, a na jugu, istočno od ušća Vuke u Dunav u Vukovaru nalazi se Srijem. Erdut je općina vina, a Erdutsko vinogorje je uz već spomenute Baranju i Srijem jedno od triju hrvatskih podunavskih vinogorja. U stožernoj vinariji erdutskog vinogorja – Erdutskim vinogradima d.d. nalazi se najveća bačva na svijetu koja je još u upotrebi zapremnine 75.000 litara. Ako ste mislili da je riječ o megalomaniji varate se, jer Erdutski vinogradi posjeduju i najveći plantažni vinograd u jednom komadu u čitavoj državi površine 490 hektara.

U posljednjih nekoliko desetljeća u općini Erdut se pojavio čitav pregršt manjih, obiteljskih vinarija koje obogaćuju domicilnu vinsku scenu. Kao vinorodni kraj dobar dio općine Erdut se nalazi na uzvisini, a čim postoji visinska razlika i bicikliranje je atraktivnije. Šteta je imati mountain bike, a voziti ga samo po ravnici. Aljmaš planina, Dalj planina i Erdut planina dijelovi su iste lesne uzvisine koja se različito naziva zavisno od naselja kojem gravitira.

Osim po hedonizmu oličenom u dionizijskim vinskim užicima kao kontrast toj sferi čovjekova ispunjenja općina Erdut poznata je i po duhovnosti. U Aljmašu se nalazi nadaleko poznato katoličko marijansko svetište, a nedaleko od njega, na putu prema Erdutu u Dalj planini pravoslavni manastir Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat i kao manastir Vodica. U Dalju se nalazi i Patrijaršijski dvor, te sjedište Osječkopoljske i baranjske eparhije. Da bi cijeli mozaik multikulturalnosti ovoga kraja bio potpun treba spomenuti i Mađare koji pretežito žive u Dalj planini, na pola puta između Aljmaša i Erduta. I sama imena mjesta Aljmaš i Erdut mađarskog su podrijetla; Erdut (Erdöd) označava šumski put, a alma na mađarskom znači jabuka.

Ovo je kraj i bogate povijesti, o čemu svjedoče i ostatci srednjovjekovne kule u Erdutu, a vino i povijest uspješno spajaju manifestacije kao što je srednjovjekovni sajam Vinski grad Erdut. Neposredno uz srednjovjekovnu kulu u Erdutu nalazi se i kurija Adamović – Cseh u kojem je sjedište Erdutskih vinograda d.d. Od dvorca do Dunava vodi poput tunela ogledni vinograd na čijem kraju se nalazi prostrani plato sa paviljonom s kojeg puca prekrasan pogled na Dunav i bačke plodne ravnice. Povijest erdutskog vinogorja i sve intrige dostojne pravih sapunica nekadašnjih erdutskih vlastelina najbolje će Vam ispričati Hrvoje Pavić, profesor povijesti, PR stručnjak Erdutskih vinograda i vlasnik male obiteljske vinarije Magistra.

Osim po prirodnim ljepotama, vinu, povijesti, kulturi i duhovnosti ovo područje poznato je i kao zavičaj znanstvenika Milutina Milankovića – matematičara, klimatologa i astronoma kojeg je NASA uvrstila u popis 15 najznačajnijih svjetskih znanstvenika svih vremena koji su se bavili zemljom. Njegova rodna kuća u Dalju preuređena je u moderno znanstveni i kulturni centar.

Zbog svega navedenog općina Erdut je sjajna kulisa za cikloturističke i ostale užitke. Čitav niz godina u Erdutu se u rujnu organizira manifestacija Wine & bike koja spaja biciklizam, uživanje u prirodi, glazbi i domicilnoj enogastronomiji. Prošle godine Wine & bike imao je i svoje kasnoproljetno izdanje u sklopu Vinskog mjeseca Osječko – baranjske županije.

Bez obzira na cikloturističke manifestacije općinu Erdut možete na dva kotača sami ili s odabranom ekipicom obići tijekom cijele godine. U nastavku teksta Vam donosimo prijedloge triju ruta različite dužine i zahtjevnosti (fun, advanced i expert). Naravno ovo su samo prijedlozi i uvijek možete i sami kreirati svoju rutu. Ima li išta ljepše nego otkriti istraživača u sebi i skrenuti sa „utabane“ rute ka nekom prtenom putiću koji vodi ka vinogradu na brežuljku ili do dunavske obale s koje se pruža kontemplativna vizura?

Erdut fun bike tour rutaduga je 7 kilometara i starta kod dvorca Adamović – Cseh. Ide se sporednom cestom između Erduta i Aljmaša i nakon vinarije Brzica skreće se lijevo na vinski cestu kojom „jedrite“ kroz nepregledne vinograde, a sa uzvisine se pruža pogled na Dalj i južnu dunavsku obalu erdutskog meandra. Skreće se ponovno lijevo i nakon podužeg surduka izbija se opet u Erdut, prolazi pored vinarije Süber koja je prva u ovom vinogorju na tržište plasirala svoj pjenušac, te prošle godine bila domaćin prvome pjenušavom doručku u erdutskom vinogorju.  

Erdut advanced bike tour započinje u Aljmašu, na samoj obali Dunava kod marijanskog svetišta – modernističke crkve koja simbolizira lađu, prolazi strmim aljmaškim uličicama, pored Cake ateliera Susi’s cakes gdje zalihe energije možete obnoviti prirodnim sladoledima i ostalim slasticama, zatim se pored doma obrtnika penje na cestu koja spaja Aljmaš i Erdut i koja prolazi pored mnoštva vinarija i vodi sve do Erduta, erdutske kule i dvorca Adamović – Cseh. Od centra Erduta spuštamo se na glavnu cestu koja povezuje granični prijelaz i Osijek. S lijeve strane pruža se pogled na Dalj, a s desne strane na nepregledne vinograde. Od drugog ulaza u Dalj (od sveukupno tri) vinograde zamjenjuju polja i voćnjaci. Sa glavne ceste skreće se ka Aljmašu gdje Vas u prvom dijelu čeka poduži blagi uspon, a potom nakon križanja sa sporednom cestom koja vodi ka Erdutu nagli spust ka Aljmašu. Ovaj kružna ruta duga je 24 kilometra.

Erdut expert bike tour ruta duga je 46 kilometara i započinje u Dalju – najvećem naselju i sjedištu općine Erdut. Start je ispred restorana Stari mlin koji osim što svojim gostima nudi vrhunske gastro užitke, sa svoje terase nudi pogled na Dunav, a istom trenutku može ugostiti nevjerojatnih tisuću ljudi. Neposredno uz restoran nalazi se i višestruko decanterom ovjenčana vinarija Antunović čija je graševina vino kuće restorana Stari mlin. Nakon vožnje po ulicama prostrane daljske varošice izbija se na glavnu cestu i skreće lijevo prema Bijelom Brdu koje za razliku od ostala tri naselja općine nije poznato po vinu, već po rakijama, a potom produžuje ka Sarvašu, prigradskom naselju Osijeka. U Sarvašu se skreće desno na šumski put koji vodi uz Dravu do njenog ušća u Dunav i Ajmašu. U Aljmašu pratimo obalu Dunava i ekološko – edukativnu stazom Porić nedavno nastalu u okviru projekta Zelene staze Dunava i Drave. Na križanju šumskih puteva skrećemo desno i dugim surdukom uspinjemo se do ceste Aljmaš – Erdut i izbijamo blizu vinarije Brzica, nastavljamo do centra Erduta, a potom do vinarije Süber. Surdukom nastavljamo do vinske ceste i potom do glavne ceste koja vodi ka Dalju. Ulazimo u Dalj, izbijamo na dunavsku šetnicu i opet dolazimo do restorana Stari mlin.

Iskoristite lijepo vrijeme, posjetite općinu Erdut na dva kotača, poslužite se ovim rutama kao predloškom, osmislite vlastite rutu ili lutajte besciljno satima. Pješice ste prespori, automobilom prebrzi. Zato uzmite bicikli i otisnite su ciklo avanturu po vinorodnom dunavskom meandru i stvorite predivne uspomene koje dugo, dugo ostaju u sjećanju i podsvjesno Vas prizivaju da se vratite u općinu Erdut.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *