RESTORAN ROMBERG U BELIŠĆU –MJESTO KOJE SVAKI GURMAN I HEDONIST MORA UPOZNATI

Nedavno je, točnije 6. svibnja otvoren restoran Romberg u Belišću s ambicioznom misijom da bude jedna od perjanica gastronomske ponude sjeveroistočne Hrvatske, Slavonije i Baranje. Posjet restoranu Romberg doživljaj je u svakom smislu, te je to mjesto koje bi svi pravi gurmani i hedonisti trebali posjetiti i nastaviti posjećivati jer ni najveći gurmani u jednom posjetu ne mogu iskusiti sve varijetete gastro delicija koje nude, a u nastavku teksta saznati ćete zašto.

Iza cijele ove poduzetničko – ugostiteljske priče stoji dvojac Branko Šmit i Saša Srđenović; poslovni partneri i kumovi koji su usred najžešćeg tromjesečnog zimskog korona lockdowna (iliti po hrvatski društvostaja) krenuli sa adaptacijom nekadašnjeg puba Romberg u restoran, a to nije nimalo rutinski posao. Trebalo je instalirati kuhinju koja će moći podržati i oživotvoriti njihovu gastro viziju, naći kuhare koji suvereno vladaju suvremenim gastro trendovima, osoblje koje će sve navedeno znati prezentirati gostima i pozabaviti se čitavim nizom naizgled trivijalnih sitnica koje zajedno u sinergiji daju dušu jednom restoranu.

Za jedno Belišće – industrijski gradić tridesetak kilometara udaljen od makroregionalnog središta istočne Hrvatske Osijeka – pionirski pothvat. U širim okvirima Belišće je dosada bilo poznato po industriji, što se tiče društvenih aktivnosti prvenstveno po sportu. Naime najtrofejniji hrvatski (i jugoslavenski) olimpijac Matija Ljubek dolazi iz Belišća, a lokalni NK Belišće svojevremeno je igrao i u prvoj hrvatskoj ligi. No, Branko Šmit je već imao iza sebe jedan uspješan pionirski pothvat u tercijarnom sektoru, a to je Beer bar Kanu koji je otvoren prije nešto više od tri godine.

Riječ je o pivskom baru koji je prije korona zatvaranja imao u svojoj ponudi imao oko 130 različitih etiketa svih eminentnih hrvatskih i svjetskih industrijskih i craft pivovara. I danas je broj pivskih stilova koji se mogu kušati u Kanuu impresivan, a da nije bilo korona zatvaranja i dalje bi rastao preko broja 130 što je bio svojevrsni peak. Stvar je u tome da dobar dio craft piva nije pasteriziran, pa je sukladno tome i vijek trajanja znatno kraći no kod industrijskih piva. S obzirom na dva lockdowna i neizvjesnost oko toga sprema li se možda i treći u takvoj situaciji povećavanje asortimana i zaliha jednostavno nije pametna poslovna odluka.

Nakon osječke Gajbe i slavonskobrodske Kuće piva Kanu je treći bar na području Slavonije po broju pivskih stilova koje nudi. Lako je nabaviti različita piva, ali treba imati i publiku za njih; educirati ljude da pivo nisu samo industrijski lageri i navići na činjenicu da po logici stvari za kvalitetnije pivo treba izdvojiti i nešto više novaca. To je proces koji je doduše trajao neko vrijeme, ali je tranzicija Belišća u pivsku meku uspješno obavljena. Prvo je organizirana nagradna igra gdje su sudionici u određenom vremenskom periodu trebali kušati 16 različitih pivskih stilova, a najsretniji među njima je osvojio putovanje u Prag – europsku  i svjetsku prijestolnicu pivarstva. Poslije toga je uslijedio i pivski pub quizz i slični eventi.

Restoran Romberg nalazi se preko puta Kanua i u startu je zamišljeno da taj restoran bude više od hranionice, mjesto za izlazak u kojem će posjetitelji imati priliku uživati u nečemu što ne mogu iskusiti kod kuće ili na većini drugih mjesta; da odlazak u restoran postane sastavni dio društvenog života u Belišću, ali isto tako da restoran ima i takav magnetizam da privuče i ljude i iz drugih mjesta, da im nije žao sjesti u auto i prijeći 25, 50 ili 100 km da bi uživali u gastro delicijama koje nemaju prilike kušati u svojim domicilnim sredinama.

Prvo nekoliko riječi o ambijentalnoj povijesti, da bi čitatelji izvan Belišća i okolice dobili predodžbu gdje se restoran Romberg nalazi. Nalazi se u centru Belišća, u reprezentativnom objektu koji je sagradila još obitelj Gutmann koja je i utemeljila Belišće. U tom prostoru je bila osnovna škola, zatim industrijsko – obrtnička škola, zatim Omladinski dom, a u posljednjih desetljeća ondje je bio ugostiteljski objekt pod različitim imenima (Mozaik, Blisst, i na posljetku Romberg pub) i prostori za rad lokalnih udruga. Nakon temeljite adaptacije ovaj prostor je postao restoran, ali na neki način ponovno i škola – škola novih okusa i hedonističkih užitaka. Pub je postao restoran, ali zadržan je kontinuitet imena kao hommage jednom od najpoznatijih Belišćanina – slavnom kompozitoru Sigmundu Rombergu koji je nakon rođenja u mađarskoj Nagykaniszi i djetinjstva u Belišću svoju punu profesionalnu afirmaciju doživio u SAD-u.

U neposrednoj blizini restorana Romberg nalaze se i ostale reprezentativne građevine iz rane faze Belišća poput upravne zgrade nekadašnje direkcije slavonsko – podravske vicinalne željeznice, „Zelenih kuća“, „Pekmez ulice“, paleja Gutmann, itd., itd. Šetnja centrom Belišća vratiti će Vas u vrijeme na prijelazu 19. i 20. stoljeća kada je start up projekt obitelji Gutmann i greenfield investicija koja je oko pilane stvorila radničko naselje, a ubrzo potom i grad koji je privlačio doseljenike iz cijele bivše K.uK. monarhije, pa je tako u Belišću svojevremeno bilo registrirano više od 22 različite nacionalnosti, što predstavlja jedinstveni melting pot u nacionalnim okvirima.

No nakon ovog opširnog uvoda vratimo se mi samome restoranu. Sve kreće od ljudskog faktora. Nakon nekoliko riječ o (su)vlasnicima treba predstaviti i chefa kuhinje na čijim plećima je i najveće breme imperativa da restoran Romberg bude ultimativna gastro oaza koju se ne smije izbjeći. Chef kuhinje je Domagoj Kolar iz Baranjskog Petrovog Sela koji je prije ovoga angažmana bio drugi čovjek osječkog restorana Lipov hlad, tj. voditelj njihove cattering/dostava sekcije smještene kod osječkog metroa.

Tri i pol godine je proveo u Lipovom hladu i za to vrijeme imao je više nego dovoljno vremena da od njihova chefa Ivana Đukića – hrvatskog kulinarskog reprezentativca upije sve vještine vrhunske gastronomije. A Ivan je poznat po tome da svoje široko i duboko znanje o gastronomiji akumulirano na brojnim nacionalnim i svjetskim natjecanjima nesebično dijeli svojim suradnicima, a putem i gastro consultinga i svim onim koji imaju ambiciju u restoranskoj ponudi napraviti iskorak i domicilnu, slavonsko – baranjsku gastronomiju sa svim svjetski poznatim i priznatim gastronomijama. Prije Lipovog hlada Domagoj se odmah nakon završetka škole za kuhara „kalio“ na sezoni u Tučepima, potom u ugostiteljskom domu u Osijeku i zatim u hotelu Milenij u Opatiji.

Nakon upoznavanja sa lokacijom, vlasnicima, osobljem i njihovom zajedničkom vizijom što bi restoran Romberg trebao biti hajdemo reći i nekoliko riječi o ponudi, tj. jelovniku. Veći dio ponude moguće je naručiti i putem dostave, ali specijaliteti kuće i vikend program i se mogu kušati samo u samome restoranu.

Menu za dostavu dijeli se ne deset glavnih kategorija. Na prvom mjestu su jela sa roštilja. Osim standardnih ćevapa, pljeskavica, ražnjića, itd. tu su i nesvakidašnje grill delicije poput pilećih rolica sa tikvicom u slanini, vješalica punjene šunkom i sirom u janjećoj maramici, te odreska Romberg u umaku od kadulje i domaće šunke. Svojevrsni presjek grill ponude je plata za dvije osobe koja se sastoji od ćevapa, pilećih rolica sa tikvicom u slanini, iskoštene piletine, punjenih vješalica, pekarskog krumpira, povrća sa žara, kroketa, a ta roštilj plata sadrži i teleći medaljon u umaku od bukovača koji teži 200g, a može se kušati samo ako naručite ovu platu koja košta zapravo simboličnih 140,00 kn.

Osim jela sa roštilja ono što prolazi svugdje i u svim prilikama je pizza. Ovo krajnje jednostavno, a u biti tako univerzalno jelo nastalo u predgrađima Napulja na koncu je pokorilo čitav svijet, u bezbroj svojih različitih inačica. U ponudi imaju deset različitih vrsta pizza u četiri kvantitativne inačice (mala/obična/jumbo/gigant), a osim klasika kao što su margarita, vesuvio i capriciosa tu su pizza kuće Romberg – sa šunkom, slaninom, kobasicama, sirom, vrhnjem i paprikom, pizza Belišće sa gorgonzolom, mozzarelom, mljevenim mesom i rukolom, te pizza Slavonsko zlo nastala u kolaboraciji sa domicilnim, belišćanskim proizvođačem ljutih umaka. Po svome sastavu vrlo je slična pizzi kuće, ali ne sadrži vrhnje koje razblažuje ljutinu, a umjesto klasične paprike, tu je ljuti umak Slavonsko zlo. Tu je i standardni izbor paniranih jela (bečki i zagrebački odrezak, cordon bleu, pohani sir), a pažnju plijeni Baraber odrezak.

Belišće je grad na rijeci Dravi pa je logično da u svojoj ponudi imaju i jela od ribe; šarana pripremaju na tri načina – pohani prženi i sa žara, a povremeno petkom kuhaju i fiš paprikaš kao dnevno jelo. Za one koje više preferiraju more od rijeka tu su lignje koje također pripremaju na tri različita načina – sa žara, frigane i punjene, a poveznica između šarana i lignji, rijeke i mora je smuđ orly. Smuđ je riječna riba, ali se u restoranu Romberg poslužuje sa blitvom na dalmatinski. U ponudi imaju i rižoto od lignji, te zelene rezance frutti di mare. Za sve ljubitelje tjestenina tu je i rižoto curry, lasagne i spaghetti bolognese, spaghetti carbonare, te domaće njoke quatro formaggi. 

Tu su i obrok sendviči, a posebno u oči upadaju Romberg sendvič sa tartar umakom, pohanom piletinom, svježom paprikom, kukuruzom, sirom i ljutim umakom, te Baraber sendvič koji sadrži kulen, pršut, čips od slanine, domaći kravlji sir, tartar umak i zelenu salatu. Za one izvan Belišća i okolice koje zbunjuje termin Baraber treba naglasiti da je riječ o domicilnom nazivu za Belišćane (baš kao što je purger za zagrepčane) koji je s vremenom evoluirao i danas ima brojne konotacije.

U ponudi imaju i sendvič sa piletinom i tunjevinom, te vege sendvič sa tikvicama, patlidžanom, paprikama, rajčicama, gljivama, zelenom salatom i sirom. Što se ostalih vegetarijanskih jela tiče tu su i vege lasagne, povrće sa žara, rižoto od povrća, fussili primaver, te već spomenuti pohani sir. U kategoriji deserata treba istaknuti zapečene belišćanske palačinke sa svježim sirom, grožđicama i orasima – palačinke kakve su radile i još uvijek rade belišćanske mame i bake.

A sada nakon iscrpnog prikaza „temeljnog“ jelovnika nekoliko riječi i o posebnoj, premium ponudi koja se dijeli na vikend program i specijalitete kuće, a navedeno je kako smo već naglasili dostupno samo za konzumaciju u restoranu. Vikend program se sastoji od premium burgera i mariniranih pilećih krilaca i svinjskih rebaraca. Osim laganog i vege burgera u ponudi imaju i belišćanski te baraber burger, a marinirana svinjska rebaraca dostupna su u standardnoj i XXL verziji.

Specijaliteti kuće se sastoje od četiri vrste bifteka – biftek sa žara, biftek u umaku od zelenog papra, biftek u umaku od bukovača, te biftek Romberg punjen suhom šunkom te polutvrdim sirom. Tu su i janjeći kotleti, teleća punjena prsa na pekarski način, svinjsko pečenje na ciganski način, sporo pečeni vrat crne svinje, gulaš sa divljači/gulaš sa divljači u kruhu, losos u umaku od kopra i rolice brancina sa povrćem.

Kako je susjedni beer bar Kanu razvio pivsku priču tako restoran Romberg ima intenciju razvijati vinsku priču i gostima ponuditi široku paletu vinskih stilova. U ponudi dominiraju butelje vina Belje, a u Rombergu možete naći sve tri njihove linije; kako kvalitetna, tako i vrhunska, kao i vina iz premium linije Goldberg. Osim beljskih zastupljena su i Badelova benkovačka i daruvarska vina. No po riječima Branka Šmita, ovo je tek začetak vinske ponude koja će se s vremenom nadograđivati i proširivati.

Nakon ovog iscrpnog prikaza ponude nekoliko riječi i onome što smo kušali tamo. Za početak to su kanapei, skladno i ukusno posloženi.  Inače kanapei nisu dio standardne ponude već se rade po narudžbi za grupe, proslave i poslovne domjenke. Za aperitiv smo odabrali pjenušac Julija kutjevačke vinarije Krauthaker proizveden charmat metodom od tri muškatne sorte – muškata žutog, muškata bijelog i muškat ottonela. Slijedio je gulaš sa divljači u kruhu. Vrlo intrigantno jelo koje sam prvi put imao priliku kušati prije nekoliko godina na adventu u Zagrebu.

Gulaš se servira u kruhu u obliku bundeve. Korica kruha mora biti čvrste teksture kako ju vrući gulaš ne bi promočio. Gulaš od divljači sam po sebi je fin, ali posebice kada ste pri kraju i kad se već miješa sa unutrašnjom stranom kruha. Na kraju je cijeli „bundevasti“ kruha natopljen toliko sa gulašom da je užitak pojesti njegove korice. Uslijedio je sporo pečeni vrat crne slavonske svinje koju nabavljaju od nogometnog reprezentativca Domagoja Vide. Odličan okus crne svinje upotpunjuju gljive sa žara i krumpir sa maslaca. Uslijedio je odrezak chefa kuhinje – još jedna sjajna kreacija Domagoja Kolara. Tasting smo završili sa pizzom Slavonsko zlo, a takva ideja se nametala

Posjet restoranu Romberg je doživljaj i ovaj restoran ima potencijal da bude i generator turističkih dolazaka. Opći dojam je odličan, a siguran sam da će se s vremenom još više profilirati. Najavljuje sezonske jelovnike, tematske večere, itd., itd. Gastronomija je važan dio turističke ponude, te jedan od najvažnijih motiva dolaska turista na neku destinaciju. Romberg je tip restorana koji osim domicilnog i stanovništva iz okolice može privući i turiste. Postavlja se pitanje ako već netko prevali 200, 300 ili 400 kilometara da bi došao u Belišće što raditi ovdje 2 ili više dana?

Kao prvo treba naglasiti da se Belišće nalazi na pola sata vožnje od Osijeka i vinorodne Baranje, a osim industrijske baštine Belišće turistima može ponuditi mrežu biciklističkih staza (Drava bike tour, Amazon of Europe bike tour), a rijeka Drava – posljednja europska neukroćena nizinska rijeka najatraktivnija je baš na ovom području, sa mnoštvom riječnih otoka i gigantskih pješčanih plaža, a njihova vidljivost i dostupnost u korelaciji je naravno sa vodostajem.

I što reći na kraju ove nego da je restoran Romberg mjesto koje vrijedi posjetiti i predati se hedonističkim užicima. Kada pišem o nekim restoranima obično je dužina teksta u korelaciji sa pozitivnim dojmom koje je to mjesto ostavilo na mene, a ovaj tekst zaključujem na početku pete stranice. Međutim, ono što Vas tamo očekuje ne može dočarati niti jedan tekst, pa niti jedna fotografija iako slika govori više od tisuću riječi. Posjetite restoran Romberg i uvjerite se i sami!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *