PETI VINSKI FOTO SAFARI BY GO2BARANJA

U četvrtak, 16. lipnja održan je peti po redu Vinski safari by Go2Baranja. Odličan je to event koji organizira ekipa fotografa kojima je Baranja trajno i nepresušno vrelo inspiracije. Ovaj događaj ima određenih koncepcijskih sličnosti i sa baranjskim Wine & walk-om, i sa Lessingom, odnosno Landranjem baranjskom planinom, ali je ipak jedinstven i specifičan jer je na Vinskom foto safariju naglasak na fotografiji, odnosno ovjekovječavanju predivnih baranjskih pejzaža, ali i produkata baranjske zemlje – hrane i vina.

Kao što rekosmo to je prvenstveno foto safari, a u ovom slučaju ono „vinski“ figurira kao zgodan ilustrativni pridjev, jer ipak je Baranja Majka vina (mađ. bor – vino, anya – majka).

Krenuvši na ovaj event obukao sam majicu sa prvog vinskog foto safarija održanog prije dvije godine u sklopu Dana otvorenih podruma Osječko baranjske županije. U međuvremenu nakon iznimnog interesa publike ova manifestacije se osamostalila, a ni tri mjeseca nakon prvog, održan je i drugi vinski foto safari by Go2Baranja.

Bilo je planirano i da se baranjski know how po pitanju organizacije ovakve manifestacije implementira i u Istri, ali je nažalost vremenska prognoza to pokvarila. No vinski foto safari gostovao je i na Jankovcu, te u Vivodini da bi se opet vratio kući, u Majku vina – Baranju.

Okupljanje je bilo u Suzi kod keramičarske radionice Asztalos u 9.30h. Tamo su sudionici pokupili svoje startne pakete koji su uključivali čašu sa okovratnom nosiljkom na kojoj je logo organizatora, majice napravljene posebno za ovaj event, slamnate šešire koji su sudionike štitili od uzavrelog baranjskog sunca i ceduljicu sa zadacima. Zadaci su bili opcionalni i figurirali su više kao preporuka na što obratiti posebnu pažnju. Bilo ih je sveukupno osam:

1. Uslikaj najljepši oblak,

2. Pronađi spoj tri poljoprivredne kulture u jednoj fotki,

3. Životinje su svuda oko nas. Koja je tvoja?

4. Pronađi barem jednu vrstu poljskog cvijeća

5. Kućica u…

6. Pogled kroz vinograd

7. Baranjsko žuto more – polje žita

8. Probudi kreativnost i napravi najluđu fotku

Vinski fotosafarijevci trebali su napraviti fotografije na zadane teme mobitelom ili aparatom i postaviti ih na svoj story na Instagram ili Facebook profil uz tag @go2Baranja i #vinskifotosafari, a najaktivnijima na dan safarija smiješila se nagrada.

Nakon što su dobili startne pakete sudionici su imali priliku napuniti se energijom za deset kilometarski hiking po baranjskoj planini putem slasnih zalogaja koji su uključivali baranjske minimalističke kanapee u formi kruha/svinjske masti/soli/mljevene crvene začinske paprike, tu su bili i svježi krastavci i paprika, suhomesnate delicije i sirevi, trešnje, a za osvježenje je bio sok od bazge. Prvo sok, a onda vino. A kad smo kod vina prva postaja je bila vinarija Kolar iz Suze.

Posjetili smo ih, kušali njihova vina, a utemeljitelj vinarije Lajoš Kolar proveo nas je kroz oba njihova vinska podruma i ispričao kratki historijat vinarije rekavši da je neobično sretan čovjek zbog toga što cijela njegova obitelj radi u vinariji, nisu se iselili kao brojni drugi i svi se nalaze i druže na nedjeljnim ručkovima.

Obiteljski posao kao zalog ostanka u Baranji! Lijepa i topla obiteljsko – poslovna priča koju je iznjedrila vinarija Kolar čija vina su i ove godine dobila odličja na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina – londonskom Decanteru. Vino nam toči i Lajošev unuk; stasati će i nova generacija baranjskih vinara – ugostitelja.

Vraćamo se do keramičarske radionice Asztalos i tamo nam je vlasnik Danijel Aszatlos pripremio prezentaciju rada na lončarskom kolu. Od komada gline čovjek radi čuda. Vješte ruke oblikuju tanjur, pa šalicu, pa bocu… Lijepo je vidjeti da su ponovno oživljeni neki tradicijski zanati, a super je i to što izrađuje predmete koji su i danas u masovnoj upotrebni, odnosno potrebni su ljudima, a ne služe samo kao memorabilije.

Od keramičarske radionice krećemo ka Zmajevcu – vinskoj prijestolnici Baranje i skrećemo lijevo na brdo gdje kreću oni predivni baranjski pejzaži koji su i inspirirali pokretanje prvo internetskog hashtaga, a zatim i udruge Go2Baranja. Kao „izgubili smo put“, ali zato siječemo kroz polje. Treba se stopiti s prirodom!

Dolazimo do rosé kutka, a tamo smo imali prilike kušati četiri vrste ružičastog vina; Rosé cuvée Marije Vukoje, dva rozea vinarije Martinov (oba su iz Zmajevca) i rosé Fantazia vinarije Szabó iz Karanca. Tu je i photo corner za slikanje i debeli hlad masivnog drveta.

Produžujemo po „divljini i prašini“ baranjskim prtenim putovima i stižemo do postaje na kojoj je bilo tri vina vinarije Pinkert iz Suze. Etikete njihovih vina doživjele su promjene; umjesto jednog velikog tulipana sad je mnoštvo malih, ali vina su standardno dobra, a mogli smo birati između graševine, sauvignon blanca i muškata žutog. Tu je i ljuljačka na drvetu koja figurira kao photo corner.

Nastavljamo dalje i penjemo se gore ka hrptu Banskog Brda i dolazimo do punkta na kojem su se točila vina vinarije Jakovac iz Erduta. Nije baranjsko vino, ali je podunavsko kao što je i ono baranjsko. Naime, vinogradarska regija Slavonija i Podunavlje se dijeli na podregije Slavonija i Podunavlje, a podregija Podunavlje na tri vinogorja: Baranju, Erdut i Ilok i stoga je bilo zanimljivo kušati erdutska vina i usporediti ih sa onima baranjskima. Od vinarije Jakovac imali smo priliku kušati sauvignon blanc i chardonnay sur lie Mistique.

Nakon te još jedna točka iznenađenja – Iguana gin iz Samobora i gin tonic kao idealno osvježenje za vrele dane. Nije bilo prirodnog hlada pa se osvježenje uz gin tonic tražilo pod suncobranima.

Sa hrpta brda se spuštamo ka Dražu i putem nas dočekuje Sintija sa svojom kobilom zvanom Cura. Svi vole konje, a Cura voli i ljude i ima strpljenja za njihovo maženje i draženje. Na razmeđi Gajića i Draža stajemo kod sjenice s puno cvijeća i potočićem u kojem sam oprao noge kao jedini sudionik u japankama – bolje prašina na nogama, nego čičci i ostalo raslinje u čarapama! Odlazimo u Draž na finalnu točku, a tamo domaćini lože vatru, pripremaju kotliće, a posjetitelji mogu ponovno uživati u svim nektarima koje su kušali putem, a tu je i upečatljiv boho kutak za fotografiranje.

Odlična hedonistička šetnja po Banskom Brdu i odlično provedenih šest sati. Svaka čast ekipi iz Go2Baranja i idejnom začetniku cijele priče – Gordanu Trtnju na realizaciji.

Vreo je dan, osvježio sam na potoku samo noge i krećem ka plaži u Dražu. Voda na topoljskom Dunavcu je topla i krećem ka batinskom Zelenom otoku i tamo nalazim pravo osvježenje, a u Batini nalazim i Ferenca Gindera – vlasnika smještajnih kapaciteta i glisera za turističke obilaske Dunava. Ulazim u čamac i krećemo na vožnju skrivenim zakutcima Dunava.

Ispred nas je gigantski kruzer koji plovi pod malteškom zastavom. Uskoro se ukazuje i Julka u potpuno drugačijoj perspektivni no što sam ju dosad imao priliku promatrati. Idealan after Vinskog foto safarija!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *