ADVENTSKI FESTIVAL VINA U PEČUHU

U nedjelju, 4. prosinca u Pečuhu je održan još jedan Adventski salon vina (Adventi borszalon). Za razliku od prethodnog festivala koji je održan 2019. u centru za posjetitelje  Littke palace ovogodišnje izdanje festivala održano je u novom prostoru pečuške tržnice (Pécsi Vásárcsarnok) koja je svoja vrata otvorila početkom srpnja ove godine.

I ovaj adventski festival vina organizirao je Győrffy Zoltán, glavni urednik pečuškog magazina za enogastronomiju Pécsi borozó koji od 2008. godine prati evoluciju vinarstva, gastronomije i turizma kako na razini mađarske panonske vinske regije (županije Baranya i Tolna), tako i razini cijele matične države i srednje Europe.

Na pečuškom adventskom salonu vina dodijeljeno je i po pet priznanja u šest odvojenih kategorija; za najbolji smještaj, najbolje restorane i najbolju vinariju u panonskoj vinskoj regiji, te na razini cijele Mađarske. U svakoj kategoriji četiri nagrade su dodjeljivali izravno čitatelji magazina Pécsi borozó svojim glasovima, a jedno nagradu je biralo uredništvo, uz uvjet prethodne nominacije od strane čitatelja.

Nagrade za top 5 vinarija u panonskoj vinskoj regiji su dobili Günzer Tamás pincészet i Lelovits Tamás pincészet iz Villánya, Németh János pincészet i Takler borbirtok iz Szeksárda, te Planina borház iz Mohácsa. Nagrade za top 5 vinarija na razini cijele Mađarske su osvojili Bujdoso szőlőbirtok és pincészet iz Balatonboglára, Bussay pincészet iz Zale, Etyeki kúria iz Etyek – Bude, Holdvölgy pincészet iz Tokaja i Paulus Molnar borház iz Móra.

Priznanja za top 5 restorana u panonskoj vinskoj regiji dobili su Bodri optimus i Takler primarius iz Szeksárda, Sauska 48 iz Villánya, Tenkes csárda iz Csarnóte, te Trinitás sajtműhely és miszli Lakásétterem iz Vókánya. Nagrade za 5 najboljih restorana na razini cijele Mađarske osvojili su Alkimista kulináris műhely iz Szegeda, Anyukám mondta iz Encsa, Kistücsok iz Balatonszemesa, te Textúra i Trattoria pomo d’ oro iz Budimpešte.

U kategoriji smještajnih kapaciteta najboljima na području panonske vinske regije proglašeni su Bock hotel ermitrage i Gere crocus borhotel iz Villánya, Dráva hotel thermal resort iz Harkánya, Takler kúria iz Szeksárda, te Adele hotel iz Pečuha. Na razini cijele Mađarske najboljim smještajnim kapacitetima proglašeni su Barack hotel iz Tiszakécskea, Cserszegi kockák iz Cserszegtomaja, Káli art inn iz Köveskála, Mercure iz Tokaja, te Monastery hotel iz Budimpešte.

Na samom festivalu sudjelovalo je više od pedeset vinarija, te petnaestak proizvođača hrame, a osim vinarija iz same Mađarske sudjelovale su i vinarije iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Španjolske. Nemoguća misija je bila kušati sve ili barem većinu onoga što je na festivalu nuđeno, ali svakako treba reći nekoliko riječi o vinima koja su ostavila ponajbolji dojam.

Vinska kuća Planina iz Mohača ponudila je između ostaloga i novu graševinu iz vinograda za kojeg su sadnice prikupljene iz cijele Panonije, od Kutjeva do Fruške Gore. Etyeki kúria, vinarija koja se nalazi tridesetak km zapadno od Budimpeštey koja je bila i među nagrađenim vinarijama na razini cijele Mađarske ima sjajan Zenit. Riječ je o vinskoj sorti koju je stvorio Ferenc Király 1951. godine u Pečuhu križanjem sorti Ezeryó i Bouvier.

Vinarija Maul Zsolt iz Villánya oduševila je svojim crnim kupažama Daniel (cabernet franc, merlot) i David (cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot), a istog sortnog sastava je i sjajan Gere Kopar, također iz Villánya. Attila Gere ima i sjajan organski merlot nazvan Solus, a odličan je i njihov syrah. Tu su bila i intrigantna organska biodinamička vina Jász Lacija i još puno, puno toga. Stoga, što na kraju reći nego toplo preporučiti svim ljubiteljima vina da posjete sljedeći Adventski festival vina u Pečuhu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *