Nakon trogodišnje korona stanke 1. veljače ove godine opet je održan slavonsko – baranjsko – srijemski En Primeur, premijerno kušanje mladih vina prošlogodišnje berbe.

Za razliku od zadnjeg En Primeura koji je održan u zagrebačkom hotelu Westin i koji je osim vinara iz vinogradarskih regija Slavonija i Hrvatsko Podunavlje okupio i vinare iz Međimurja i Dalmacije ovogodišnji En Primeur održan je u hotelu Esplanade i okupio je samo vinare iz istočne Hrvatske, članove udruge Graševina Croatica. Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti vinare i vinske profesionalce (distributeri, vlasnici restorana i vinoteka, novinari, bloggeri, itd.) kako bi vinari profesionalcima prezentirali svoje recentne vinske uratke koji su netom dozreli u vinskim podrumima.

Jedna od čari vinskog svijeta leži i u tome što ista vrsta vina iz različitih godina berbe gotovo nikad nije ista, jer kakvo će vino biti ovisi o tome i kakva je bila vinska godina; kakva je bila količina padalina, koliko je bilo sunčanih sati, itd. Baš zato je i lijepo i korisno na jednom mjestu imati priliku kušati mlada vina nekoliko desetina vinara. Festival je počeo u 12.00h, a novina ovog izdanja En Primeura je ta da je nakon 16.00h otvorio svoja vrata i za široku publiku, pa je svatko tko je platio ulaznicu od 10 € mogao kušati sve ponuđeno.

Na put za Zagreb sam krenuo sa organizatorom i direktorom novogradiškog wine festa (koji se ove godine održava 5. i 6. svibnja) Slavkom Sremcem, a prije negoli smo autocestom iz Nove Gradiške krenuli ka hrvatskoj metropoli prošao sam više od sto kilometara dug put „starom cestom“ od Drave do Save dijagonalno prošavši pola Slavonije s namjerom da prođem kroz kutjevačko vinogorje iz kojeg je došao dobar dio izlagača na slavonski En Primeur. Prvo vinogradarsko mjesto kroz koje sam prošao je bio Bektež u kojem živi obitelj Josipović koja proizvodi pjenušce Jazz i Tango koji su se mogli kušati na ovogodišnjem En Primeuru. Sunce je sjalo nad Zlatnom Dolinom i ta panoramska vožnja u kojoj se izmjenjuju vizure polja u dolini i vinograda na obroncima Krndije bila je fascinantna. Odličan vizualni uvod u fantastičan tasting koji me čeka.

Studenti Veleučilišta u Požegi i učenici srednje strukovne škole iz Đakova predstavili su svoja „školska“ vina, a udruga baranjskih kulenara svoj „Kulen snack“. Na izlagačkom mjestu vinarije Markota iz Pleternice pažnju mi je privukla njihova bijela kupaža pod radnim nazivom „Cuvée premium“ koja objedinjuje pinot sivi, chardonnay i graševinu. Etiketa i ime pod kojim će se ovo vino naći na tržištu tek će se osmisliti u bliskoj budućnosti. Uvijek je sjajan traminac misnih vina, ali nimalo ne zaostaju niti graševina, a niti chardonnay. Vinarija Soldo iz Vetova jedina je vinarija koja predstavila vino od sorte manzoni. Vinarija Erdut predstavila je dvije iteracije graševine, jednu sa 12, a drugu sa 12,2% alkohola.

Tu je bila i sjajna mlada graševina Jarčevo brdo karanačke vinarije Svijetli dvori, kao i graševina personal collection vinarije Kolar iz Suze, te izborna berba graševina vinarije Kalazić iz vinske prijestolnice Baranje – Zmajevca. Crno slatko vino, kupaža Crna šuma vinarije Buhač iz Iloka je bila posebna poslastica, a zanimljiva je  i crna  kupaža Šage vinarije Perić iz Velike. I tako bi se moglo nabrajati unedogled…

Osim novih vina, tu je bilo i novih proizvođača pa se tako po prvi puta  predstavila vinarija Consul iz Vetova čiji je vlasnik Marijan Kavran široj javnosti dosad bio poznat kao direktor Hrvatskog drvnog klastera, a na ulazak u vinski biznis i kupovinu vinogorja u kutjevačkom vinogorju nakon dugogodišnjeg prijateljstva sa Vladom Krauthakerom. Uzgajaju uglavnom graševinu, te nešto rajnskog rizlinga i sauvignona, a spremaju se i na izvoz na kinesko tržište.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *