NAKON ĐAKOVA, NOVA SLAVONSKA PIVSKA VESELICA – NAŠICE CRAFT BEER FESTIVAL ⧣ 2

Drugi vikend u listopadu, u petak i subotu, 9. i 10. listopada u Našicama se održava festival zanatskog piva u organizaciji KLAN-a – Kreativni LAboratorium Našice. Svoj dolazak su najavili neka od najjačih imena hrvatske craft beer scene, stoga ovaj event više nego zaslužuje da ga se posjeti.

Zadnji ljetni vikend ove godine održan je u Đakovu craft beer festival koji je rasturio po svim pitanjima, počevši od same koncepcije, do lokacije i asortimana piva koje je tamo ponuđeno pivoljupcima. Na radost svih pivoljubaca tri tjedna nakon Đakova dolazi i našički craft beer festival.

Našičani isto nude vrhunsku lokaciju u povijesnom parku pokraj Dvorca Pejačević, centar, a svoj su dolazak najavili ponajbolje pivovare – Zmajska, Nova Runda, Medvedgrad i 5th element.  Osim, njih svoja piva toči i lokalna našička pivovara Stric.

Ovo je drugo izdanje Našice craft beer festivala nakon prošlogodišnje pauze. S obzirom da je prvo izdanje bilo odlično organizirano, ali i da je ove godine nastao veliki vakuum glede pivskih događanja koji je đakovački festival donekle ispunio, ovo je event koji se nestrpljivo iščekuje. Prošle su radili manji event koje ne bi zvali festivalom iako su istočili poneka sjajna piva. I svaka im čast; u prošloj godini u kojoj je (iz današnje perspektive gledano) sve bilo idilično nisu im se poslagale kockice da uspiju organizirati pravi festival, a ove godine kada su se mnoge renomirane manifestacije jednostavno zatajile oni su to ipak uspjeli. Kako ističu, izvlačivši od skromnih sredstava višestruko bolju feštu.  

Nekoliko riječi o lokaciji, vizualnoj kulisi festivala – grad Našice je redovito dobivao nagrade kao najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, a ovo izdanje festivala se za razliku od prvog koje je bilo upriličeno na trgu kod robne kuće odvija s druge strane ceste, u parku kod dvorca Pejačević. Đakovo je pokazalo da su gradski parkovi idealna kulisa za odvijanje pivskih festivala i stoga su organizatori odlučili promijeniti lokaciju. Treba napomenuti i to da je za revitalizaciju tog parka utrošeno preko 13 milijuna kuna u sklopu EU projekta Parkovni biseri Slavonije. Dakle, top lokacija!

Što se glazbene kulise tiče petak je rezerviran za house session by DJ Mario Barić, a u subotu će rock klasike intepretirati osječki gitarist Jimmy. Za gastronomski dio priče biti će zadužen osječki Fabrique grill & beer koji će u veljači sljedeće godine obilježiti četvrtu obljetnicu rada i uspješnog sljubljivanja craft piva i burgera.  Sa svojim pop up kombijem rasturili su  nedavno i na zmajevačkom vinskom maratonu, a u Našicama će nuditi cheese i bbq burger, pivske kobasice, pommes s tartufatom i pommes s umacima.

I na kraju da spomenemo ono najvažnije – piva koja će se točiti u subotu i petak, od 17.00 do 24.00h. Svaka od pet pivovara točiti će po dva piva, dakle biti će prisutno deset pivskih stilova tijekom oba festivalska dana: Pivovara Medvedgrad će točiti lager Zlatni medvjed i Fakin IPA-u, Nova Runda American pale ale i C4 IPA-u, 5th Element pilsner Bonner i Imperial IPA-u, pivovara Stric american blond ale i amber ale.

Pored ovih piva u subotu će četiri gostujuće pivovare istočiti i jednu probnu bačvu, tako da će pivofili imati priliku kušati i Barrel aged cranberry stout daruvarskog Petog elementa, Juicy pale ale Zmajske pivovare, Juicy india pale ale Nove runde i India pale lager pivovare Medvedgrad.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *